Kotimaa

Viranomaiset vahvistavat: Rikollisjengi United Brotherhood otti Suomen vankilat hallintaansa – jengi teki selliosastoista rahasampoja

Vuonna 2012 poliisi iski United Brotherhoodin kerhotiloihin Turun Hakakadulla, kun kerhotiloissa ammuskeltiin. Krp:n mukaan UB:n jäsenistö on rikollisempaa ja väkivaltaisempaa kuin minkään muun rikollisryhmittymän jäsenet Suomessa.
Vuonna 2012 poliisi iski United Brotherhoodin kerhotiloihin Turun Hakakadulla, kun kerhotiloissa ammuskeltiin. Krp:n mukaan UB:n jäsenistö on rikollisempaa ja väkivaltaisempaa kuin minkään muun rikollisryhmittymän jäsenet Suomessa.

Helsinki

Rikollisjärjestö United Brotherhood (UB) pyörittää isoa osaa hämärätoiminnasta Suomen vankiloista, vahvistavat eri viranomaistahot Lännen Medialle.

Suljetuissa vankiloissa tapahtuva huumekauppa on vahvasti UB:n hallinnassa.

Vankiloiden sisällä UB on alistanut muut rikollisryhmittymät ja vangit käskyvaltansa alle. Ryhmittymä pyrkii käyttämään myös vankilan henkilökuntaa hyväkseen, joko painostuksen avulla tai näiden tietämättä.

Käytännössä UB on tehnyt vankiloista itselleen ansaintapaikan, josta se ohjailee sumeilematta ja onnistuneesti jengin rikollista toimintaa myös muurien ulkopuolella.

– Tähän tilanne on luisunut viime vuosina. UB pyrkii miehittämään ja on miehittänytkin osittain strategiset paikat joissakin vankiloissa ja pakottaa väkivallan avulla muut vangit toimimaan tahtonsa mukaan, myöntää erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Poliisilla on tästä omaa vahvaa tiedustelutietonäyttöä. Ja siitä, että UB:n kontaktit toimivat sujuvasti vankiloista ulospäin, vahvistaa rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista.

Rikosseuraamuslaitoksen sisällä ollaan huolissaan tilanteesta. Keskusrikospoliisi pitää tilannetta vakavana.

Järjestelmän tarkoitus on kuntouttaa vangit irti rikollisesta elämäntavasta, mutta jengipainostus ja jatkuva turvallisuusuhka sitovat vangit uusiin rikoksiin myös vapautumisen jälkeen.

– Poliisi ei pysty yksin torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta, siihen tarvitaan kaikkien viranomaisten ja koko yhteiskunnan ymmärrys ja panostus, Ahlgren sanoo.

– On sääli, jos rikostorjunnan työ ja sen vaikuttavuus valuu hukkaan, kun rikolliset pystyvät jatkamaan toimintaansa vankiloissa.

Vankilavirkailijoiden liiton mukaan UB on ensimmäinen yksittäinen rikollisryhmittymä, joka on onnistunut kaappaamaan näin voimakkaan valta-aseman Suomen vankiloissa.

– UB on todellinen ongelma. Tilanne vaarantaa jatkuvasti vankien ja henkilökunnan turvallisuuden, sanoo liiton puheenjohtaja Antti Santamäki.

Santamäen mukaan esimerkiksi Riihimäen vankilassa, johon UB:n jäseniä on sijoitettu paljon, pahoinpitelyt ovat lisääntyneet viime vuosina.

Lännen Median tietojen mukaan juuri Riihimäen vankilassa on tapahtunut tänä vuonna useita törkeitä pahoinpitelyitä, joiden taustalla on UB. Rikosseuraamuslaitos ei tätä suoraan vahvista.

– Emme voi puhua keskeneräisistä rikostutkinnoista. Yleisellä tasolla voin sanoa, että viime aikoina on ollut huolestuttavan paljon viitteitä jengiväkivallan lisääntymisestä ja raaistumisesta vankiloissa, Peltovuoma muotoilee.

– Toimeksi annettuja tapauksia on enemmän kuin ennen, ja UB on jotain kautta mukana hyvin monessa väkivaltatapauksessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vankiloissa tilastoidaan vuosittain 50–100 pahoinpitelyä. Väkivallanteot ovat keskittyneet samoihin suljettuihin laitoksiin, joihin UB:n jäsenet on sijoitettu.

– Pahoinpitelyistä enintään joka viides tulee vankilahenkilökunnan tietoon. Kaikkein törkeimmät henkilökunta huomaa, vaikka kostoa pelkäävät uhrit eivät niistä puhu, Santamäki sanoo.

UB:n jäseniä, ex-jäseniä ja muita suoraan sen vaikutuspiiriin kuuluvia henkilöitä istuu vankiloissa tällä hetkellä yli sata. Määrä on noin 70 prosenttia kaikista vankiloissa istuvista liivijengiläisistä.

Viranomaisten mukaan UB:n jäsenten suuri määrä ja väkivaltaisuus vankiloissa ovat nostaneet jengiläiset monen vankilan hierarkiassa valta-asemaan.

– Lisäksi UB on ainoa liivijengeistä, jonka bisneslogiikkaan kuuluu keskeisesti ansioiden hankkiminen myös vankeusaikana, arvioi Risen Peltovuoma.

Huumekauppa vankiloissa on UB:lle tuottoisaa puuhaa, sillä kaikkein suljetuimmissa vankiloissa huumeista maksetaan 3–5 kertaa enemmän kuin katukaupassa. UB kerää prosenttiosuudet myös muiden vankien pyörittämästä huumausainekaupasta.

Jengi pakottaa muut vangit salakuljettamaan huumeita lomiltaan vankiloihin, kauppaamaan ja jopa käyttämään niitä. Lisäksi se kiristää vangeilta rahaa erilaisten maksujen ja sakkojen muodossa.

– Vankien omaiset pakotetaan tuomaan huumeita perhetapaamisiin, Vankilavirkailijoiden liiton Antti Santamäki sanoo.

Vuonna 2018 Suomen vankiloista takavarikoitiin huumausaineita yli kaksi kiloa, laittomia pillereitä lähes 6 500 kappaletta ja merkittävä määrä hormonivalmisteita.

Myös muut laittomat tavarat liikkuvat sisälle vankiloihin.

Ampuma-aseita vankiloista löytyi viime vuonna kahdeksan kappaletta, teräaseita yli 130 ja lyömäaseita 30. Puhelimia ja niihin liittyviä tarvikkeita vangeilta takavarikoitiin lähes 140 kappaletta ja tietokoneita tai niiden osia lähes 60 kappaletta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskusrikospoliisin mukaan vankilat ovat hyvä rekrytointialusta rikollisjengeille. Rekrytointi ei tarkoita useimmiten jäsenhankintaa vaan sitä, että jengit saavat uhkailemalla ja kiristämällä muut vangit toimimaan haluamallaan tavalla.

– Tällaisen kiristyksen ja väkivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa vankilassa ja sen ulkopuolella, olipa sitten rikollinen tai tavallinen kansalainen, arvioi Krp:n Christer Ahlgren.

Vankilavirkailijoiden ammattiliiton mukaan tärkein syy tilanteen pahentumiseen on vankilaolojen vapautuminen. Valvotuimmille osastoille laitetaan pahoinpitelyihin osallistuneet vangit, kun taas toimeksiantajat saavat edelleen elää vapaammin.

– Toimenpiteet pitäisi kohdentaa niihin vankeihin, jotka painostavat muita, sanoo liiton puheenjohtaja Antti Santamäki.

Vartijoiden ammattiliiton mielestä eduskunnan oikeusasiamiehen päätökset ovat pahentaneet tilannetta.

– Ratkaisujen mukaan vankien sellistä ulos liikkumisen aikaa pitää jatkuvasti lisätä, vaikka turvallisuus edellyttäisi kovimpien rikollisten valvonnan kiristämistä, Santamäki kritisoi.

– Turvallisuus on unohdettu kokonaan. Pitääkö jonkun kuolla ennen kuin tilanteeseen reagoidaan?

Santamäen mukaan myös jatkuva vartijavaje, valtavat ylityömäärät ja yksin työskentelyn suhteettoman suuri osuus vaikuttavat jengien aseman vahvistumiseen vankiloissa.

Keskusrikospoliisi kommentoi niukasti sitä, mihin UB:n vahvistuminen vankiloissa voi johtaa.

– Tiedustelutietojemme valossa tilanne ei näytä hyvältä. Vankiloiden ulkopuolella UB:n valta-asema muihin rikollisjengeihin ei kuitenkaan näyttäydy samalla tavoin, vaan rikollisjengit tekevät enemmän yhteistyötä keskenään, Crister Ahlgren muotoilee.

Krp muistuttaa, että UB on arvioitu suomalaiselle yhteiskunnalle kaikkein vahingollisimmaksi ryhmittymäksi esimerkiksi sen jäsenten väkivaltarikosten määrällä mitattuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Huumausainekauppa on UB:n pääasiallinen tulonlähde. Tyypillisesti UB:n väkivalta on raakaa ja ylimitoitettua, ja uhrit ovat täysin mielivaltaisesti valittuja ja kohteeksi voi joutua kuka tahansa tavallinenkin kansalainen, Ahlgren sanoo.

Lue myös: Näin liivijengi United Brotherhood pitää vankeja otteessaan – ex-rikollinen: "Vankien vaimot pakotetaan nielemään jengin huumepaketteja"


Fakta

Jengillä on 120 jäsentä

United Brotherhood (UB) on suomalainen rikollisjärjestö, jolla ei ole kansainvälistä toimintaa.

Jengillä on jäseniä noin 120, kun sen alaosaston Bad Unionin väki lasketaan mukaan.

Jengi on kaksinkertaistanut jäsenmääränsä kymmenessä vuodessa.

Ryhmittymällä on toimintaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa, Kouvolassa, Joensuussa ja Oulussa.

Vankilassa UB:n jäseniä, ex-jäseniä ja muita suoraan sen ohjailtavissa olevia henkilöitä istuu parhaillaan yli sata.

Keskusrikospoliisi on luokitellut UB:n Suomen rikollisimmaksi ja väkivaltaisimmaksi ryhmittymäksi.

Jengin pääasiallisia tulonlähteitä ovat huumekauppa ja kiristykset.

UB syntyi vuonna 2010, kun rikollisjärjestöt M.O.R.E., Rogues Gallery ja Natural Born Killers yhdistivät voimansa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (72)

Vastaa
poliitikko
Jengit vahvistuvat yhteiskunnan heiketessä
Yhteiskunnassa on päättävissä asemissa tahoja, joita ei kiinnosta kansalaisten turvallisuus ja hyvinvointi, mutta rikollisten hyvinvointi on heille etusijalla.
Tiedustelulakeja säädetään, mutta samaan aikaan rikollisjengit vahvistuvat eikä edes tiedossa olevalle huumekaupalle ja väkivallalle mahdeta mitään. Mitä se tiedustelutieto auttaa jos koko järjestelmä on kädetön?
Kun tällaisten jengien annetaan vahvistua eikä yhteiskunta pysty suojelemaan kansalaisia heiltä, meno alkaa mennä hiljalleen vastaavaksi huumekartellien temmellyskentäksi kuin kehitysmaissa kuten Meksiko.
Vihreille tuntuu olevan erityisesti kunnia-asia että huume- ja väkivaltarikollisia ei saa vangita tai heidän huumebisnestä suitsia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kundi kulmilta
Vast: Jengit vahvistuvat yhteiskunnan heiketessä
Jengi on liian hyvä sana käytettäväksi yksilöinä heikoista, löysään kimppaan lyöttäytyneistä henkilöistä. Jengi sanana on kuitenkin Helsingissä tarkoittanut alunperin historialliselta taustaltaan yhdenmukaista, samoilla kulmilla kasvaneista koostuvaa ystäväporukkaa. Sekin että ystävyys on myös ansaittava. Henkilömäärältään paljonkin jengiä suurempi porukka on lössi. Sillä ei ole yhtä tarkkaa yhtenäisyyttä vahvistavaa ja paikkaan sidottua historiallista taustaa, selvästi kiinteine kaveruussuhteineen. Jengin olemusta vasten peilaten, uutisessa kerrotun "jengin" veljeys asettuu sille kuuluvaan, ilmaisuna suorastaan säälittävään asemaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
KTe
Odotettavissa on
ollut vankiloitten "jenkkiläistyminen" juuri järjestäytyneen jengirikollisuuden seurauksena.

Tälle asialle ei kuitenkaan ole tehtävissä mitään, sillä jengiläisen huumekauppiaan, kiristäjän ja ehkä jopa tappajan yksilönvapaudet ovat paljon tärkeämmät, kuin niiden, joiden elämää tällainen porukka kontrolloi.
Kysehän on orjalaitoksesta, jossa tottelemattomuudesta annettavat rangaistukset ovat ankaria. Massa ei enää ole tilallinen Mississippissä, vaan jengiläinen suomalaisessa vankilassa, eikä orjien elämään saada korjausta, koska moraali ei salli Massan eristämistä ja muita tarpeellisia toimenpiteitä.

"Yleisesti hyväksytyt moraaliperiaatteet" siis laillistavat kyseisen toiminnan, vaikka jokaisen kansalaisen sydän sanookin, että tuollaiset vaaralliset rikolliset pitäisi lukita loppuiäkseen eristykseen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Veronmaksaja
Huumesota
Jos henkilö yrittää toistaa samaa ja odottaa eri tulosta, häntä pidetään tyhmänä. Mutta kun yhteiskunta tekee samaa vuosikymmenestä toiseen ja luulee tulosten paranevan, kutsutaan sitä huumesodaksi, josta ei pidä luopua, jos se kuitenkin toimisi. Ei muuten toiminut alkoholin kohdalla, jos muistatte! Ja olen silti sitä mieltä, että alkoholin mainonta ja tyrkyttäminen pitää lopettaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
kalaman
Vast: Huumesota
Huumeet pitäisi laillistaa ja yhteiskunta voisi jakaa vangeille niin paljon huumeita kuin jaksavat vetää. Siinä olisi rikollisten elinkeino tuhottu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Voi voi
Sopeutustoimet ja vapaat olot osalle vain loma ja mahdollisuus luoda suhteita
Aivan järkyttävää. Jos rikokseen yllyttäminen katsotaan yhtä pahaksi asiaksi siviilissä, miksi näin ei ole vankilassa? Olisiko aika muuttaa vankeus rangaistukseksi? Tai ulkoistaa se Venäjälle kokonaan?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Le Cruso
Vast: Sopeutustoimet ja vapaat olot osalle vain loma ja mahdollisuus luoda suhteita
Ja venäläiset voivat vastapalveluksi ulkoistaa vankinsa suomeen eli ei järkeä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ademeion
Vast: Sopeutustoimet ja vapaat olot osalle vain loma ja mahdollisuus luoda suhteita
"Tai ulkoistaa se Venäjälle kokonaan?"

Ihmettelen miksi ihmiset niin usein pilaavat kommenttinsa tällaisilla typeryyksillä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Voi voi
Vast: Sopeutustoimet ja vapaat olot osalle vain loma ja mahdollisuus luoda suhteita
Niin kauan, kun uhrilla ei ole väliä, väärin tehneet saavat vain etuja itselleen. Vankeuden kuuluu olla rangaistus. Ei loma täysihoidolla, kuten Suomessa. Kun rangaistus ei jo ennalta pelota, sillä ei ole merkitystä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää