Kaupassa kaurajuoma kiinnostaa, mutta ravintolassa ekologinen ruoka ei myy – Syötkö lihaa 81 kiloa vuodessa vai maistuvatko pavut?

Lännen Media kysyi, miten kasvisvaihtoehdot pärjäävät kaupoissa ja ravintoloissa. Osuudet ovat vielä pieniä, mutta erityisesti kauratuotteissa kasvu on ollut kovaa.

Marttiina Sairanen
Kasvistuotteiden menekkiä on edistänyt ympäristöystävällisen ja terveellisen ruuan trendi sekä se, että tarjontaa on tullut lisää. Kotimaisia vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla.
Kasvistuotteiden menekkiä on edistänyt ympäristöystävällisen ja terveellisen ruuan trendi sekä se, että tarjontaa on tullut lisää. Kotimaisia vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla.

Ossi Rajala

Muutos on hidasta, mutta sitä tapahtuu. Suomalaisten ruokavaliossa kasvipohjaiset tuotteet korvaavat entistä enemmän liha- ja maitotuotteita.

Osuudet ovat toistaiseksi vielä melko pieniä, mutta kaupan alalla ennustetaan kasvistuotteille kasvua.

S-ryhmän ryhmäpäällikkö Heidi Salmi korostaa, että erityisesti kaurapohjaisuus puskee läpi.

– Myyntiluvut ovat kasvaneet räjähdysmäisesti esimerkiksi kasvipohjaisissa välipaloissa, kuten jogurttien ja rahkojen kaltaisissa valmisteissa. Kaurapohjaisten jogurttituotteiden kasvu oli viime vuonna jopa 70 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Jogurttien, viilien ja vanukkaiden tuoteryhmän kokonaismyynnistä kasvipohjaisten osuus on tällä hetkellä runsaat viisi prosenttia.

– Maidon kulutus on laskussa, mutta vastaavasti kasvipohjaiset juomat kasvoivat viime vuonna yli 30 prosenttia, Salmi kertoo.

Myös Keskolla kehitys on ollut samanlaista.

– Kasvisruokajuomien osuus on jo noin 10 prosenttia maitotuotteiden myynnistä. Kasvisjuomia auttaa esimerkiksi se, että monet niistä ovat hyvän makuisia. Erityisesti kaurapohjaiset tuotteet menestyvät, Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo.

Maidonkaltaisia kasvisjuomia tehdään myös soijasta, riisistä ja manteleista.

Menekkiä on edistänyt ympäristöystävällisen ja terveellisen ruuan trendi sekä se, että tarjontaa on tullut lisää. Kotimaisia vaihtoehtoja on runsaasti.

Lihaa korvaavat kasvistuotteet eivät ole menestyneet ihan yhtä hyvin, mutta nekin ovat lisänneet suosiotaan.

– Lihaa korvaavien kasvistuotteiden myynti kääntyi viime vuonna jopa hieman miinukselle, mutta tänä vuonna kasvu on ollut tammi–maaliskuun aikana vahvaa. Lihatuotteisiin verrattuna kasvistuotteiden myynti on meillä vain muutamia prosentteja, Keskon Vuorinen sanoo.

Kasvisruoka valtaa asemia myös valmisruokahyllyissä.

– Esimerkiksi kasvispohjaiset ”mikroateriat” kasvoivat 50 prosenttia ja kasvispyörykät yli 60 prosenttia viime vuonna vuoteen 2017 verrattuna. ”Nyhtökaurabuumi” oli kuumimmillaan joitakin vuosia sitten, ja sen jälkeen kasvipohjaisten tuotteiden tarjonta on moninkertaistunut, Salmi kertoo

S-ryhmän kaupoissa kasviproteiinituotteissa kasvua oli viime vuonna noin 5 prosenttia.

– Kasvissyönti ”arkipäiväistyy” ja siitä tulee enemmän ”uusi normaali” kuin vain muotijuttu, Salmi toteaa.

Kotimaisuusaste on kasvistuotteissa vahvaa. Nyhtökaura, härkis ja kauramuru ovat johtavia tuotteita.

– Odotamme, että kasvu jatkuu näiden tuotteiden osalta vahvana, Vuorinen toteaa.

Marttiina Sairanen
Esimerkiksi kasvipohjaisissa välipaloissa myyntiluvut ovat kasvaneet paljon.
Esimerkiksi kasvipohjaisissa välipaloissa myyntiluvut ovat kasvaneet paljon.

Ravintolat ruokkivat entistä useammin suomalaisia, sillä ravintolaruokailun suosio on ollut viime vuosina kasvussa. Ravintolaruoissa eivät kuitenkaan aina näy terveellisyys ja ekologisuus.

– Kaikkein nopeinta kasvua on ollut pikaruokaketjuissa, viime vuonna 8,5 prosenttia. Suuressa määrin eettiset ja ekologiset asiat eivät näy ravintola-asiakkaiden valinnoissa. Hinnan merkitys on yhä todella suuri. Buffet-ruokailuihin on tosin tullut enemmän salaattivaihtoehtoja, kertoo Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Aika moni sanoo arvostavansa kotimaisuutta, mutta usein kotimaiset raaka-aineet ovat kalliimpia eivätkä asiakkaat ole valmiita maksamaan niistä.

Ravintola-alan menestys on tiukasti kiinni yleisessä talouskehityksessä.

– Erityisesti nuoret aikuiset käyvät kaupungeissa ravintoloissa. Ravintolaruokaa haetaan myös enemmän kotiin joko itse tai eri kuljetuspalveluiden kautta. Suosion kasvu riippuu ostovoiman kehityksestä sekä siitä, että talous kasvaa, Lappi toteaa.

Johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitto ry:stä korostaa, että muutos ruoka-alalla on jatkuvaa.

– Valtaosa kuluttajista sanoo, että he kulkevat kohti ekologisesti kestävämpää ja terveellisempää ruokavaliota. Myös kotimaisuutta arvostetaan entistä enemmän. Jopa neljä viidestä sanoo arvostavansa kotimaisuutta. Se on kuitenkin eri asia, näkyykö arvostus lopulta ruokakorissa. Tuontituotteiden tarjonta on valtavaa, Tammivuori sanoo.

Elintarviketeollisuus on Tammivuoren mukaan muutoksessa kohti ympäristöystävällisempää ruokaa.

– Esimerkiksi perinteiset lihayhtiöt ja meijerit tekevät nykyisin kasvisvaihtoehtoja. Se kertoo siitä, että yritykset tuntevat kuluttajan ja haluavat tarjota hänen arvomaailmaansa sopivia tuotteita, hän toteaa.

Tausta

Muutos on hidasta

Suomalaisten ruokailutottumukset eivät suuressa mittakaavassa vaikuta muuttuvan nopeasti. Luonnonvarakeskus tilastoi vuosittain, kuinka monta kiloa suomalaiset syövät eri ruoka-aineita.

Vuositasolla suuria vaihteluita ei ole. Siipikarjan lihan suosio on ollut nousussa pitkän aikaa.

Suomalainen kulutti vuonna 2017 keskimäärin 160 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 80 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia.

Naudan ja sian lihan kulutus on pysynyt ennallaan 2000-luvulla. Vuonna 2000 lihaa kului keskimäärin 69,5 kiloa suomalaista kohti eli yli 10 kiloa vähemmän kuin 2017.

Juustojen, jogurtin ja kerman käyttö on kasvanut, mutta muiden maitotuotteiden kulutus on ollut 2000-luvulla laskussa.

Tuoreiden vihannesten käyttö on ollut kasvussa. Vuonna 2017 suomalainen söi tuoreita vihanneksia noin 52 kiloa, mikä oli noin 10 kiloa enemmän kuin vuonna 2000.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (18)

Vastaa
Hkky
Ruoan pitää maistua
Tärkeä ulottuvuus hyvinvoinnissa on se, että ruoan tulee maistua. Siitä tulee hyväntuuliseksi ja reippaaksi. Monelle joku papupaistos on täyttä mautonta muusia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
D
Vast: Ruoan pitää maistua
Kauanko hyvä maku suussa kestää ennen pahaa oloa, joka syömisestä seuraa?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pihvi rules
Vast: Ruoan pitää maistua
Minulla ei ole koskaan ollut ruokailun jälkeen pahaa oloa toisin kui nituhipeillä kaurajuomineen ja rehuineen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Kokonaisuus ratkaisee
Ulkomailta roudatut kasvisprotskut pannaan
Mitkä ovat kotimaiset vaihtoehdot proteiinilähteiksi kasvisruokavaliossa?

Montako grammaa per painokilo proteiinia pitää oikeasti saada ravinnosta päivässä? Esitetyt arvioit vaihtelevat välillä 1 - 2 grammaa painokiloa kohden. Vanhetessa proteiinien tarve jopa kasvaa. Vähänkö saa porkkanaa purra ja kaalia jyystää, jotta tuon saa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ihmettelijä
Vast: Ulkomailta roudatut kasvisprotskut pannaan
Porkkanaa? Kaalia? Suosittelen syömään mieluummin esim. härkäpapua, siinä on aika kivasti proteiinia.

Ja jos ulkomailta roudatut kasvisprotskut laitetaan pannaan, niin tasapuolisuuden nimissä pannaan tulisi laittaa myös ulkomailta roudattu lihakarjan väkirehu. ;)
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
satunnainen turkulainen
Se maku!
"Ravintolaruoissa eivät kuitenkaan aina näy terveellisyys ja ekologisuus."

Ei näy eikä maistu, sillä ravintolat myyvät sitä mitä asiakkaat haluavat. Ainakin minä ravintolaan mennessäni odotan tilaamassani ruoassa mentävän maku ja laatu edellä. Kaikki luomut ja muut moraalisäteilyt nostavat hintoja eikä kansalaiset ole valmiita sellaisesta maksamaan. Tuplahintaista kuunkierron kolme kertaa vasempaan ja kaksi oikeaan, ja lehmänsarvien hautaamisten mukaan viljeltyä terveysruokaa voi sitten puputtaa kotonakin. Turha yrittää syyllistää ravintoloita.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
SAA
Vast: Se maku!
Aika onnettomia tekeleitä monien ravintoloiden liharuuatkin ovat. Hyvän ravintola-annoksen tunnistaa siitä, mitä jää jäljelle, kun grillatun raadonpalan ottaa pois.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vegaani
Vast: Se maku!
En ihmettele. Satunnaisesti muuallakin kävijä löytää Suomessa pienistä tuppukylistäkin parempaa kasvisruokatarjontaa kuin Turusta. Siitä kertoo sekin, että ne harvat vakavasti otettavat kasviruokaa tarjoavat ravintolat on ilmestyneet tänne vasta viimeisen kymmenen vuoden sisällä.
Ja niitäkin saa hakemalla hakea. Ei näy, ainakaan torikuopasta katsoen.

Jos moraalisäteily pelottaa, googlaa sipsikaljavegaanit.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ritu
Vast: Se maku!
Aina kun kuulen sanan vegaani niin alkaa naurattamaan. Meillä jopa koirakin nauraa kun tuon vegaani sanan kuulee.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Urputtaja, mallia vanhempi
Lihan korvaavat
Mitä syötiin ennen kuin oli lihaa?
No syötiin kaurapuuroa, ohrapuuroa, kalakeittoa, kesäkeittoa, hernekeittoa, lantturaastetta ja kotona leivottua leipää, juustoakin jos sattui löytymään. Lihaa syötiin silloin kun sitä sattui saamaan. Kalaa oli ruokalistalla ainakin 10 kertaa useammin kuin liha!
Eikä meillä ollut koskaan puutetta ruoasta, ei puutoksia, ei sairauksia.

Uskokaa nyt, arvoisat kirjoittajat ja muut, että kasvisruoka ei ole lihan korvike - ei minkään korvike!

Tiedon puutetta edustaa sekin, että luullaan liha = proteiini. Jos makkaran käristämiseltä ehtii voisi tutkia, mitä on proteiini ja mistä sitä saa.
Ne teidän mielestä "lihaa korvaavat" tuotteet on tehty teille, lihansyöjille, jotta huomaisitte että muutakin voi syödä kuin lehmää. Sitä ruokkii sekin, että nykyään kaikki trenditietoiset lihafirmat valmistavat omia (ja niitä voi kutsua) lihankorvikkeitaan.

Tofu, jonka senkin varmaan nimeätte lihaa korvaavaksi, on tuote jota kiinalaiset ovat valmistaneet vuosisatoja, ellei -tuhansia ja tuskin oli lihaa korvaava.
Palkokasveista nykysuomalainen tuntee lähinnä herneen (eikä edes tiedä että se on palkokasvi) ja jonkun vedessä killuneen pavun. Joka väärin valmistettuina maistuu ei miltään.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Epätietoinen
Ei ymmärrä hullu venäjää
"Naudan ja sian lihan kulutus on pysynyt ennallaan 2000-luvulla. Vuonna 2000 lihaa kului keskimäärin 69,5 kiloa suomalaista kohti eli yli 10 kiloa vähemmän kuin 2017."

Mikä niin ennallaan? Jos v. 2000 kulutus oli 69,5kg ja tekstin mukaan v. 2017 kulutus oli 79,5kg.
Onko asiassa jotain, jota en ymmärrä?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ei voi juoda maitoa
Laktoosistonta
Jos täytyy käyttää laktoositonta maitoa, niin kaurajuoma on paljon paremman makuista kuin soijamaito.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Juu
Vast: Laktoosistonta
Yäk!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Flightradar24com
Suhteellisuus kunniaan!
En aio lopettaa enkä edes vähentää lihansyöntiäni niin kauaa kun sitä on tarjolla. Pidän lihasta mutta syön myös paljon kalaa, hedelmiä ja kasviksia.

En matkaile ulkomailla, en omista autoa enkä haali turhaa tavaraa. Olen siis omasta mielestäni lihansyöntini ansainnut.

Jotakin järkeä tähän lihakeskusteluun jo. Halutaanko tässä koko kansa nakertamaan kaurantähkää? Jos siihen mennään niin näen pelkästään oman mielenterveyteni kannalta parhaaksi muuttaa sellaiseen maahan, jossa ihmisen omia mieltymyksiä ei yritetä tukahduttaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
IleTku
Turhaa vouhotusta
Älytöntä tämä jatkuva kaurasta vouhotus. Kaura siellä täällä huh huih!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sepe
Vast: Turhaa vouhotusta
Samaa mieltä. Nakertakoot vouhottajat vaikka männyn käpyjä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ihmettelijä
Vast: Turhaa vouhotusta
"IleTku: "Vouhotusta"? Kauratuotteilla taotaan vielä ihan kivasti rahaa valtion ja näin ollen myös Sinun iloksesi.

Siis jos niitä valmistavia puljuja ei myydä ulkomaille, kuten kävi härkäpaputuotteita valmistavalle Verso Foodsille jonka norjalaiset ostivat pois kuleksimasta.

Norjassa kyllä tiedetään, mihin suuntaan rahavirrat kulkee - samalla kun Suomessa makkaranpurijat löpisee jostain "vouhotuksesta".
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Pihkakuusi
Lihaa sen olla pitää.
Syön kyllä aika monipuolisesti,mutta pelkkää kasviruokaa en.Enkä pidä pavuista sitten ollenkaan puhumattakaan härkiksestä jne.Lihan puolesta laihaa possua-ja nautaakin-lammastakin mm.lammaskaalikeitto jossa porkkanaa-purjoa-pottuja-tilliä-kuutuio lihalientä-yrttisuolaa niin a,vot kyllä kelpaa herkutella.Uunilohta,vuuan pohjalle purjorenlaita-kirjolohta maustaen kalamausteella-päälle tilliä,ja kunnon kuohukermaa-keitettyjen pottujen kera,on hyvää ja maukasta.Karjalanpaisti jossa laakerinlehtiä n.3kpl-kuullotettua sipulia-porkkanaa-lihaliemikuutio-päälle amerikan pekoni ia paloiteltuna-tietenkin suolaa.tai yrttisuolaa-ompa pottuej kanssa ihan juhlaateria:maistuis varmaan sullekin.Muuten pottulaatikkokin siansivujen-sipulin-pekonin kanssa liemeksi lihalientä-suolaa/yrttisuolaa tämä on kassa hyvä,jos haluaa joukkoon käy hyvin porkkana paloita.Että tälleen,ja hyvin on pärjännä näillä evväillä,enkä muuksi muuta:ihminen on kautta olemassaoloaikanaan käyttänyt lihaa jota ilman meitä ei taitais täällä tallustaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »