Kaikki äänet laskettu: Sdp nousi niukkaan vaalivoittoon, perussuomalaiset kakkosena – Sdp sai 40 ja ps 39 paikkaa

Sdp:n kannatus oli eduskuntavaaleissa 17,7, perussuomalaisten 17,5 ja kokoomuksen 17 prosenttia. Perussuomalaiset nousi vaalipäivän aikana hyvin lähelle kärkipaikkaa, mutta sdp voitti lopulta niukasti.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne seurasi vaali-illan kulkua jännittyneenä.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne seurasi vaali-illan kulkua jännittyneenä.

Lännen Media

Virpi Niemistö

Jännittävä vaali-ilta on edennyt siten, että kaikki äänet on nyt laskettu. Sdp:n kannatus on 17,7, perussuomalaisten 17,5 ja kokoomuksen 17 prosenttia. Keskustan äänisaalis on 13,8, vihreiden 11,5, vasemmistoliiton 8,2, rkp:n 4,5 ja kristillisdemokraattien 3,9 prosenttia. Muiden puolueiden kannatus oli 2,9 prosenttia.

Sdp sai eduskuntaan 40, perussuomalaiset 39, kokoomus 38, keskusta 31, vihreät 20, vasemmisto 16, rkp 9, kristillisdemokraatit 5 ja muut puolueet 2 kansanedustajaa eduskuntaan. Sininen tulevaisuus ei saanut eduskuntaan yhtään kansanedustajaa.

Uusi slogan tsunamista unohtui perussuomalaisten vaalivalvojaisissa, kun yleisö riemuitsee ääntenlaskennan aikana tapahtuvasta jatkuvasta noususta. Yleisö yltyy vanhaan, perinteiseen jytky-huutoon.

– Aivan mahtavaa, haluamme muuttaa Suomea kansallismielisemmäksi, ja haluamme kansallismielisyyden kunnianpalautuksen, mikä nyt näkyy äänimäärässä, kansanedustaja Laura Huhtasaari kommentoi perussuomalaisten sijaa toiseksi suurimpana puolueena.

Omiensa pariin palaavan Jussi Halla-ahon ottaa vastaan riemuitseva, huutava yleisö. Halla-ahon halaa ensimmäisenä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

– Jytky, jytky, jytky, huutaa yleisö

Välillä jytky muuttuu huudossa Jussiksi.

– Jussi, Jussi, Jussi!

Halla-Aho on tyytyväinen puolueen kannatukseen. Hänen tavoitteensa oli, että perussuomalaisten kannatus kasvaa siitä, kun hänestä tuli kesällä 2017 puolueen puheenjohtaja. Halla-aho kertoi olevansa valmis hallitusyhteistyöhön, jos tuleva hallitustunnustelija niin pyytää, muttei hinnalla millä hyvänsä.

– Emme voi loputtomasti joustaa niissä teemoissa joiden takia perussuomalaisia on ennen kaikkea äänestetty, sanoo Halla-aho.

Suurimmat asiat, joista puolue ei puheenjohtajan mukaan loputtomasti jousta, ovat maahanmuutto- ja ilmastoteemat.

– Sanoisin, että nyt se on millä tahansa mittarilla voitto. Jos me olemme vielä lisäämässä paikkamäärää 2015 tuloksesta, en pysty enää mielikuvitustakaan käyttämällä selittämään tätä tappioksi.

Sipilä tunnusti tappion

Vaaleissa tuli nyt iso tappio, totesi pääministeri Juha Sipilä (kesk) palattuaan oman väkensä pariin vaalivalvojaisiin.

– Eikä tullut, kuului yleisöstä.

Suureksi sitä tappiota voi kutsua, sillä 49 edustapaikkaa on kutistumassa 31:een. Kannatus valahti ennätyslukemiin, reiluun 14 prosenttiin. Sipilä toisti sen, ettei yhtään enempää olisi voitu tehdä vaalikentillä ja kampanjan aikana. Koko puoluejohto kukitettiin ja tässä vaiheessa alettiin nähdä niitä pettymyksen kyyneleitä.

Tulos on Sipilän mukaan erikoinen.

– Olemme nyt menossa aikaan, jossa meillä on vähintään viisi suurta puoluetta, Sipilä totesi.

Suomen pääministerinä toiminut Sipilä ei halunnut arvioida Lännen Medialle tarkalleen sitä, mitä syitä vaalitappion taustalla on. Hän pitää kuitenkin auki sen, onko keskusta valmis hallituskeskusteluihin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi vaalituloksen nähtyään, että hiukan sinipunalta haiskahtaa. Hallitusneuvotteluista hän povasi hankalia.

"Katsotaan, mikä lopullinen tulos tulee olemaan"

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne ei vielä Pikkuparlamentista poistuessaankaan halunnut ennustaa vaalien lopullista tilannetta. Noin puoli yhdentoista aikaan äänistä on alle 85 prosenttia laskettu, mutta Ylen ennusteen mukaan Sdp olisi yhden paikan erolla suurin puolue.

– Edelleen tässä on epävarmuustekijöitä, sanoi Rinne.

Sdp:n valvojaisissa katseltiin kuolemanvakavina ja hiljaisina kun tv välitti kuvaa perussuomalaisten vaalivalvojaisista ja eroa oli vain yksi paikka sdp:n hyväksi.

Sunnuntai-illan tilanteen perusteella Sdp, perussuomalaiset ja kokoomus ovat kahden paikan sisällä toisistaan. Rinne ei kuitenkaan halunnut arvioida sitä, mitä pieni ero tarkoittaa tulevan hallitustunnustelijan tai pääministerin mandaatin kannalta.

– Se on kansan antama mandaatti, ja sillä mennään.

"Me emme antaneet löysiä vaalilupauksia"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti kokoomuksen vaalivalvojaisissa, ettei kokoomus lähde mihin tahansa hallitukseen.

– Kokoomus lähtee vain sellaiseen hallitukseen, joka tekee arvojemme mukaista politiikkaa. Hallituksen muodostaminen ei ole helppoa, Orpo pohti.

Orpo sai kokoomusyleisöltä raivoisat aplodit. Oma puolueväki vaikutti olevan mielissään puheenjohtaja Orpon suorituksesta.

– Me emme antaneet löysiä vaalilupauksia, emme ole populisteja. Haluamme kestävää talouspolitiikka, kansainvälisen Suomen ja ihmisarvo on meille jakamaton, Orpo puhui.

Kokoomuslaisia miellytti erityisesti se, että puolueella on jälleen kansanedustaja Lapissa.

Haavisto: ”Monet vihreät äänestävät vasta vaalipäivänä”

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vaikutti Pikkuparlamentissa tyytyväiseltä puolueen tulokseen alkuillan ääntenlaskutilanteessa. Vihreät olivat kello 20.55:n tilanteessa saamassa 20 kansanedustajaa, jolloin puolueen paikkamäärä olisi tällöin kasvamassa edellisvaaleista viidellä.

– Noin puolitoistakertainen eduskuntaryhmä näyttäisi olevan tulossa, sanoi Haavisto.

Haavisto uskoo myös, että äänestyspäivänä vihreiden kannatus nousee. Tämä johtuu muun muassa siitä, että vihreiden vahvalla kannatusalueella, kuten Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa, ääntenlaskenta kestää.

– Monet vihreät äänestävät vasta vaalipäivänä, Haavisto pohtii.

Rkp:lle tuli Vaasan vaalipiiriin lisäpaikka ja Uudeltamaalta näytti menevän yksi paikka.

– Jos tulos pysyy tällaisenä, niin voin olla tyytyväinen. Hienoinen pettymys on, jos yksi paikka menetetään Uudellamaalla. Positiivinen asia on, että pidämme paikan Varsinais-Suomessa. Sekään ei ollut itsestäänselvyys, rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi.

Andersson: ”Olen ollut äärimmäisen jännittynyt”

Vasemmistoliiton asettama tavoite eduskuntavaaleissa on kannatuksen nousu ja parhaimmillaan niin, että kannatusluku nousee kaksinumeroiseksi. Edellisissä vaaleissa vasemmiston kannatus oli 7,1 prosenttia.

Ainakin vaalivoitto on tulossa alkuillan tulosten perusteella. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän koko oli iltayhdeksän ääntenlaskentatilanteessa kasvamassa 17-paikkaiseksi nykyisestä 12:sta.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson kertoi olevansa äänestystulokseen tyytyväinen. Kyseessä oli myös hänen ensimmäiset eduskuntavaalinsa vasemmistoliiton puheenjohtajana.

– Olen ollut äärimmäisen jännittynyt. Jännitys toki pysyy iltaan asti, kunnes varmistuu, paljonko lisäpaikkoja on tulossa.

Andersson kertoo puolueen olevan valmis hallitukseen, jos puoluekumppanit ja asiat ovat oikeat. Hän on aiemmin sanonut, että vasemmistoliitolle parhaat hallituskumppanit ovat Sdp ja vihreät, ja sama pysyy yhä.

Sekä Sdp että vihreät ovat alkuillan tilanteen perusteella matkalla vaalivoittoon.

Yksi vaihtoehto on, että kokoomus ja vasemmistoliitto voisivat löytyä samasta hallituksesta. Se tietysti tarkoittaisi, että turkulaisen Anderssonin lisäksi hallituksessa olisi myös toinen turkulainen, kokoomuksen Petteri Orpo. Andersson ei täysin tyrmää yhteistyötä, eikä turkulaisuus ole kynnyskysymys.

– Riippuu täysin hallitusohjelmasta, hän sanoo.

Kristillisille tulossa yksi lisäpaikka

Kristillisdemokraatit ovat saamassa yhden lisäpaikan Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Tulos on odotusten mukainen, alueelliset gallupit ovat ennakoineet meille lisäpaikkaa, puheenjohtaja Sari Essayah (kd) iloitsi Pikkuparlamentin tulosillassa.

Hän muistutti, että muutamassa vaalipiirissä on erittäin tiukka taistelu viimeisistä paikoista.

– Kannatus on kasvussa joka tapauksessa, mutta vielä ei tiedä riittääkö se lisäpaikkoihin. Lisää on joka tapauksessa tullut äänestäjiä kristillisdemokraateille.

Essayah arveli, että kyseessä ovat luottamusvaalit ja arvot, jolla kd tekee politiikkaa herättävät luottamusta.

Väyrynen: Muutamakin paikka on suuri voitto

Seitsemän tähden liikkeen perustaja ja puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Väyrynen saapui Pikkuparlamenttiin median tulosiltaan hetki ennen ennakkoäänten julkaisua.

Väyrynen harmitteli sitä, että suuret mediatalot sulkivat hänen johtamansa puolueen pois suurista vaalikeskusteluista.

– Jos olisimme saaneet tasavertaisesti olla mukana, olisimme voineet saada 10:stä 15:een paikkaa. Nyt muutamakin paikka on suuri voitto, Väyrynen sanoi ennen ennakkoäänten julkaisua.

Uudellamaalla ehdokkaana oleva Väyrynen ei toistaiseksi halua ennakoida Seitsemän tähden liikkeen vaalitulosta.

Seitsemän tähden liike sai 0,3 prosenttia ennakkoäänistä. Kaikkiaan ennakkoääniä tähtiliike sai 3826.

Meteli vaimeni

Sininen tulevaisuus -puolueen vaalivalvojaiset alkoivat riehakkaissa tunnelmissa ravintola Vastarannan Kiiskessä Helsingissä, mutta vielä riehakkaammaksi tunnelma muuttui, kun puolueen puheenjohtaja Sampo Terho saapui paikalle. Hyvin alkanut meteli tosin vaimeni, kun ennakkoäänet tulivat julki. Niiden perusteella siniset putoaa eduskunnasta. Puolueen johtohenkilöt vakavoituivat.

Terho ei kuitenkaan vielä luovuttanut.

– Tästä se lähtee. Suuri osa äänistä on vielä laskematta, Terho totesi toiveikkaasti.

Mieli kuitenkin muuttui illan aikana. Puoluesihteeri Matti Torvinen totesi, että puolue harkitsee maanantaina, lopettaako se toimintansa kokonaan, jos siniset ei saa yhtään eduskuntapaikkaa.

– Puolueen hallitus kokoontuu huomenna miettimään jatkoa, Terho jatkoi.

Tarkoittaako se sitä, että siniset aikoo palata perussuomalaisiin?

– Mistä tuon päättelit Keskustelemme huomenna, Terho toppuutteli.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (18)

Vastaa
Uus N
Persuista ei ole mihinkään
persujen viimeinen mahdollisuus ennenku hajoaa
Onneksi meillä on Terhi Kiemunki joka kokoaa uutta puoluetta!!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ihmettelijä
Ei ullatuksia.
Kas, Halla-ahosta ei tule sittenkään pääministeriä. Käsi ylös, kuka oikeasti yllättyi ;)

Kepu saa päihinsä oikein kunnolla. Ei tullut tulosta, joten...

Demarit ja kokkarit on aika tasaväkisiä. Jos edellinen voittaa niin sinipuna haisee, muutoin uus perskekokin on mahdollinen.

Nk. vihervasemmisto näyttää olevan nousussa, sehän sopii.

RKP:n ja kristillisten tulos ei yllätä mitenkään, perushuttua.

...ja olikos nyt vielä joku eduskuntapuolue jota en muistanut mainita? Ei, ei taida olla :----DDD


Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
*****
Vast: Ei ullatuksia.
Yksi seikka on tullut selväksi: äänestäjät ovat todellisuudesta pihalla kuin lumiukot. Ja yhä enemmän kyseessä näyttää olevan missikisat.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ihmettelijä
Vast: Ei ullatuksia.
Sehän on totta: kaikki hallituksen kurjistamistoimet näyttivät kaatuvan kepun niskaan. Sipilälle ihan oikein kyllä.

Demareista vielä sen verran, että taisivat voittaa ns. Rinteestä huolimatta. Jos näin jälkikäteen vertaa kahden suurimman puolueen puheenjohtajien esiintymistä niin ei kahta sanaa kumpi oli parempi. Olis SDP:n kannattanut jättää Rinne saikulle ja pitää Marin puikoissa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Juupa
Juu
Kävi miten tahansa niin lähiaikoina selviää kuin paljon tulikaan valehdeltua vaalilupauksissa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
turkkulaine
Hyvä Persut
Isot onnittelut. Sitten vaan omaa politiikkaa tekemään, olkoon sitten oppositiossa tai ei. Äänestäjiä ei kuitenkaan koskaan saa pettää, enkä sitä Halla-Ahosta usko
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Synkät pilvet
Vaaran vuodet
Vaaran vuodet ovat täällä ja koko euroopassa. Äärioikeisto kasvaa, kuin syöpä ympäri eurooppaa. Se syöpä on pitkään oireeton, mutta vie varmasti hautaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
super persu
Vast: Vaaran vuodet
Tarkoitat äärioikeistolla ilmeisesti Kokoomusta. Kaikissa vaalikoneissa Perussuomalaiset olivat keskellä, ei oikealla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sanat vs. teot
Vast: Vaaran vuodet
Persujen lupauksissa tosiaan ovat keskellä. Mutta kepulit taas olivat vasemmammalla kuin SDP. Joten kannattaa katsoa mitä tekivät 2015-17. Sen oikeistolaisempaa politiikkaa ei harjoita edes kokoomus kuin mitä persut tuolloin ajoivat. Kokoomuksen kikyjen päälle vielä maahanmuuttovastaisuutta niin ollaan ihan siellä äärioikeistossa. Vaikka kuinka vaalikoneessa muuta luvattaisiin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Never forget vatulaattorihallitus
Uutta vai samaa vanhaa?
Toivotaan, ettei Rinne tee niin kuin Sipilä ja myy hallituspaikkoja Kokoomukselle ja Persuille voidaakseen haalia itselleen rahaa ja valtaa. Pysyisi arvojenasa takana edes sen verran sttä näkisi vaivaa toimivan ja "aidosti kansamielisen" (siis kansan etuja ajavan) hallituksen muodostamsieen. Halla-Ahon tyyppistä "kansamielistä" (äärioikeistolainen ja fasistinen) hallitusta ei Länsimaiseen demokratiaan tarvita, saa luvan perustaa valtionsa sinne, missä hänen arvonsa jaetaan.

Jännät viikot on edessä. Saakohan sitä tällä kertaa tehdä taas naamapalmun joku aamu uutisia lukiessaan?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
hj
Vast: Uutta vai samaa vanhaa?
Jättävät Ps:n ulos koska Halla-Aho ei myy puolueensa periaatteita kuten soini teki
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
jep
justiinsa
Muut puolueet tekevät kaikkensa että A)Ps muuttaa linjaansa B) Ps joutuu oppositioon eli eivät kykene tekemään ythteistyötä muiden itsensä kanssa samaa mieltä olevien kanssa, kuka ei suvaitse erilaisia mielipiteitä?
Vielä kun isot puoolueet tekisivät demokratialle palveluksen ja lopettaisivat nykyisen vaalitavan demokratian vastaisena tapana. Nykyäänhän pienpuolueilla tai sitoutumattomilla ei ole oikeaa mahdollisuutta päästä läpi ilman vaaliliittoja tai sielunsa myymistä puolueille
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
tg
Vast: Vaaran vuodet
Kannattaa miettiä miksi ja millaisen politiikan takia nousee
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Data
Vast: Vaaran vuodet
Synkät pilvet: aiotko vakavissasi väittää että kaikki Perussuomalaisia äänestäneet ovat äärioikeistoa? Mistä tunnistat kadulla äärioikeiston edustajan? Miten aiot poistaa heidät? Aika vihaista puhetta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Niin
Vast: Vast: Vaaran vuodet
Äänestäjät eivät välttämättä ole koska eivät ymmärrä että persut sitä äärioikeistoa ovat. Luulevat vain että veroja voitaisiin alentaa rajat sulkemalla mutteivät vain tajua sitä, että Trump jo näytti että mitä moisesta politiikasta seuraa.

Jos EU olisi 10 vuotta sitten käyttänyt nyt pakolaiskriisin hoitamiseen kuluvasta summasta edes puolet Syyrian ja Irakin alueen kehittämiseen, ei mitään pakolaiskriisiä olisi koskaan syntynyt. Mutta oikeistopolitiikka ei moista salllinut ja nyt siitä maksetaan sitten korkojen kera.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sattuu sitä.
Vast: Vast: Vaaran vuodet
"data"ei persuja äänestäneet kaikki ole tietenkään äärioikeistoa,vaikka puolue onkin. Pieni ihminen ei vain aina ymmärrä, ja antaa huijata itseään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Havaittu on
Vast: Ei ullatuksia.
Todellakin, ilmeisesti "some-ilmiö" vaikuttaa liian paljon äänestäjien valintoihin, ikäänkuin kyseessä olisi tosi-TV kisat. Valinnat tehdään pintapuolisten arvioiden perusteella ja tunteisiin nojautuen - oli se tunne sitten ehdokkaan persoonaan tai äänestäjän tuntemiin pelkoihin perustuva. Esimerkiksi Halla-aho ja hänen puoluetoverinsa ilmeisiesti saivat hyvin monia ääniä nimenomaan epärationaalisten pelkojen ja jopa vihan tunteiden levittämisen avulla. Ja äänestäjällä ei loppujen lopuksi ollut harmaatakaan aavistusta mitä "koko paketti" sisälsi, tai kuinka paljon harhaanjohtavaa ja suorastaan valheellista tietoa ehdokas ja hänen puolueensa on levittänyt.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kerkko
Vast: Vast: Ei ullatuksia.
Jos ihmisellä ei ole omaa vahvaa mielipidettä, niin eikö se ole täysin yhdentekevää mistä lähteestä valheet tulevat. Ennen valehtelivat ehdokkaat ja lehdistö. Nykyään valehtelevat ehdokkaat, lehdistö ja some. Miten ehdokkaan valhe on parempi kuin somen?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »