Tukes varoittaa lasten limaleikkien terveysriskeistä

Jori Liimatainen
Vanhempien vastuulla on, mitä aineita lapsi käyttää liman valmistamiseen.
Vanhempien vastuulla on, mitä aineita lapsi käyttää liman valmistamiseen.

Moni lapsi ja nuori valmistaa nykyään limaa. Aiheesta riittää erilaisia reseptejä netissä ja reseptikirjoissa. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan limaleikeissä piilee kuitenkin myös vaara, koska jotkut käyttävät limojen valmistamiseen terveydeydelle haitallia aineita. Tukes muistuttaa, että muun muassa pesuaineiden käyttö liman valmistamiseen ei ole suositeltavaa. Pesuaineissa saattaa olla herkistäviä säilöntäaineita ja osassa jopa lisääntymiselle vaarallista kemikaalia eli booraksia.

Tukes varoitti jo edellisvuonna kotitekoisten limojen haitallisuudesta, jos niissä käytetään lisääntymisterveydelle haitallista booraksia tai boorihappoa. Varoitukselle oli aihetta, koska Tukes oli saanut tietoonsa, että nuoret ovat tilanneet booraksia Euroopan unionin ulkopuolisista verkkokaupoista limaleikkeihinsä.

Limaleikit kuitenkin jatkuvat yhä, ja osa käyttää limaan pyykinpesuainetta. Normaalikäytössä pyykinpesuainetta ei pidellä käsissä. Lisäksi aine huuhdellaan vaatteistakin pois, mutta liman raaka-aineena lapset pyörittelevät sitä käsissään pitkiäkin aikoja.

Tukes muistuttaakin, että vanhemman vastuulla on huolehtia, ettei lapsi käytä leikeissään pesuaineita tai muita kemikaaleja vastoin niiden alkuperäistä käyttötarkoitusta. Herkistyneen henkilön altistuminen jo hyvin pienelle herkistävän aineen pitoisuudelle voi johtaa allergiaoireisiin ja aiheuttaa ikävän haitan loppuelämäksi.

Monissa pesuaineissa käytetään booraksin lisäksi säilöntäaineena metyyli-isotiatsolinonia tai bentsisotiatsolinonia, jotka ovat voimakkaasti herkistäviä aineita ja voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. Tukesin mukaan näiden aineiden käyttöä kosmeettisissa valmisteissa on rajoitettu Euroopan unionin tasolla. Lisäksi metyyli-isotiatsolinonin aiheuttaman kosketusallergian takia sen käyttö iholle jätettävissä kosmeettisissa valmisteissa kiellettiin kokonaan pari vuotta sitten kokonaan, ja poishuuhdeltavassa kosmetiikassa sen sallittu pitoisuus rajoitettiin hyvin pieneksi, mutta pyykinpesuaineissa vastaavanlaisia käyttörajoituksia ei ole.