Seksi ja tunteet puhuttavat nuoria – Poikien puhelimella aiempaa suurempi tarve

Jori Liimatainen

Väestöliiton Poikien puhelin vastasi edellisvuonna aiempaa useampaan yhteydenottoon. Päivystyspalveluissa kohtaamisia kertyi lähes 17 000. Määrässä on lisäystä viidennes aiempaan vuoteen verrattuna. Lisäksi Youtube-kanavan kommenttikenttää käytettiin huomattavasti vilkkaammin väylänä esittää kysymyksiä Poikien puhelimelle.

Vastatuissa puheluissa suosituimmiksi aiheiksi nousivat seksi, sukuelimet ja murrosikä.

Poikien puhelin on tarkoitettu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille, ja se on valtakunnallinen ja maksuton puhelin- ja chat-palvelu. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä sekä keskustella ja kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Puhelin päivystää arkisin kello13–18 numerossa 0800 94884 ja chat toimii verkossa kello 13–15.

2018 vihapuhe-kategorian alle kertyi yhteydenotoista reilu kolme prosenttia puheluista. Vihapuhetta kuultiin lisäksi päivittäin myös muissa yhteydenotoissa, ja se viestii asiantuntijoiden mukaan eriarvoistavista asenteista nuorten arjessa.

– Vihapuhetta esiintyy useimmiten porukalla soitetuissa puheluissa, ja se on sisällöltään suurimmalta osin vastaajaan kohdistuvaa haistattelua ja uhoamista. Osassa kerrotaan myös ihmisryhmää panettelevaa, kielteisiin stereotyyppeihin perustuvaa ja selkeästi keksittyä tarinaa. Suurin osa vihapuheesta oli joko homofobista tai rasistista, kertoo tiedotteessa Poikien puhelimen palvelupäällikkö Anders Huldén.

Kokonaisuuteen nähden vihapuhetta sisältävien puheluiden määrä on pieni, mutta vähäinenkin määrä vihapuhetta vaikuttaa ilmapiiriin ja rakentavan vuoropuhelun syntymiseen.

– Soittajat toistavat usein selvästi aikuisilta opittuja, halventavia puhetapoja. Aikuisten oma esimerkki sekä puuttuminen vihapuheeseen on tärkeää niin kodeissa kuin kouluissa ja vapaa-ajan harrastuksissa. Puuttumattomuus ylläpitää kiusaamista mahdollistavia rakenteita ja nostaa kynnystä ottaa puheeksi mahdollisia omia huolenaiheita, toteaa Huldén.

Chatissa vihapuhetta esiintyi todella vähän, ja yleisimmäksi puheenaiheeksi nousivat tunteet.

– Pojat kokevat chat-alustan turvallisempana ympäristönä tunnepuheelle. Puhelimeen soitetaan usein porukassa, jossa tunnepuheelle ei ehkä koeta olevan sijaa. Chattiin sen sijaan tullaan keskustelemaan pääsääntöisesti yksin, eikä tarvetta roolin vetämiselle ole yleisön puuttuessa, sanoo nuorten asiantuntija Tommi Huhtaniemi Poikien puhelimesta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.