Kotimaa

Kevään korkeakouluhaussa 47 600 aloituspaikkaa jaossa – ensikertalaisille 25 000 paikkaa

Ylihuomenna alkaa kevään yhteishaku yliopistoihin ja korkeakouluihin. Jaettavana on noin 47 600 aloituspaikkaa lähes 1 600 kohteessa.

Arvioiden mukaan paikkoja tavoittelee noin 140 000 hakijaa.

Hakukohteista suurin osa eli melkein 1 100 on tarkoitettu lukion, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille. Näistä hieman alle puolet on yliopisto- ja loput ammattikorkeakoulukoulutuksia. Haussa 80 prosenttia aloituspaikoista on tarkoitettu toisen asteen tutkinnon suorittaneille. Loput on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille eli esimerkiksi maisterikoulutuksia sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia.

Aloituspaikoista 64 prosenttia on varattu ensikertalaisille. Tämä on noin 25 000 paikkaa ja koskee niitä hakukohteita, joissa ensikertalaiset pitää ottaa huomioon. Ensikertalaisvelvoite ei koske vieraskielisiä koulutuksia, pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia tai koulutuksia, joihin otetaan vain pieni määrä opiskelijoita.

Opintopolku-palvelussa voi tutustua tarjontaan ja täyttää hakemuksen. Hakuaika on 20.3.–3.4.

Tämän kevään ensimmäinen yhteishaku oli tammikuussa. Kevään yhteishaussa on nyt viimeistä kertaa kaksi hakuaikaa. Vuonna 2020 korkeakoulujen yhteishaku jaetaan kahdeksi erilliseksi yhteishauksi, joista ensimmäisessä haetaan vieraskieliseen koulutukseen sekä Taideyliopiston koulutuksiin ja toisessa suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen.