Uutiset

Itämerisäätiön palkinto erikoistutkija Seppo Knuuttilalle

Seppo Knuuttila SYKE:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 19. huhtikuuta 2012. Lehtikuva/ Jarno Mela.
Seppo Knuuttila SYKE:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 19. huhtikuuta 2012. Lehtikuva/ Jarno Mela.

Itämerisäätiön vuotuinen Itämeripalkinto on myönnetty erikoistutkija Seppo Knuuttilalle. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten miehenä, joka paljasti venäläisen fosfaattitehtaan päästöt Suomenlahteen.

Venäjän viranomaiset pidättivät Knuutilan viime keväänä kesken mittausten, jotka liittyivät Kingissepin fosfaattitehtaan päästöihin Luga-joella.

Itämerisäätiön valtuuskunta perustelee palkintoa Knuuttilan yli 20 vuotta jatkuneella työllä Itämeren hyväksi. ”Knuuttila on toiminut sekä kansallisesti että kansainvälisesti kartoittaen päästölähteitä ja löytäen ratkaisuja Itämeren ravinnepäästöjen vähentämiseksi. Hän on myös saanut arvostusta tavastaan popularisoida ja visualisoida vaikeaselkoista tietoa ravinnepäästöistä, niiden aiheuttajista ja toimenpiteiden vaikutuksista sekä suurelle yleisölle että poliittisille päättäjille”, perusteluissa todetaan.

Palkinnon suuruus on 20 000 euroa.

Valtuuskunta myönsi samalla 3000 euron Ahvenanmaa-palkinnon kalankasvattaja Sixten Sjöblomille hänen aloitteestaan tehdä biodieseliä kalanperkuujätteestä. Ilmastoystävällistä biodieseliä käytetään polttoaineena Maarianhaminan paikallisbusseissa.

Itämerisäätiö eli viralliselta nimeltään Ålandsfonden för Östersjöns framtid perustettiin 1989 yksityisen lahjoituksen turvin. Lahjoittaja oli kauppaneuvos Anders Wiklöf.

Säätiön tavoitteena on edistää ja tukea tieteellistä tutkimusta ja muunlaista toimintaa Itämeren ympäristön suojelun hyväksi. Itämerisäätiö jakaa palkintoja ja stipendejä sekä tukee merkittäviä ympäristöpanostuksia.

TS