Aikuisten vaikea saada apua syömishäiriöihin

Turkulainen Jasmine Hri, 21, on sairastanut anoreksian ja onnistunut pääsemään siitä eroon. Paraneminen ei ollut helppoa.

– Äitini vei minut 13-vuotiaana sairaalaan. Minun oli vaikeata myöntää itselleni olevani sairas. En välttämättä olisi tässä, jos hoitoon meneminen olisi ollut omasta tahdosta kiinni. Huoli läheisten ja ystävien kasvoilla herätti siihen, ettei kaikki ole kunnossa, Hri kertoo.

Syömishäiriöstä toipuminen on yleensä pitkä, vuosia kestävä prosessi. Myös Hri tarvitsi apua vielä sen jälkeen, kun hän oli tullut täysi-ikäiseksi.

– Huomasin, ettei 20-vuotiaana hoitoa saanut yhtä helposti kuin nuorempana. Kukaan ei seurannut vointiani ja minut ohjattiin ensin terveysasemalle ja sieltä eteenpäin psykiatriseen hoitoon, jonne oli parin kuukauden odotusaika.

– Olisi voinut käydä huonosti, jos en olisi ollut fyysisesti suhteellisen hyvässä kunnossa, Hri sanoo.

Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry on huolissaan juuri aikuisten hankalasta tilanteesta. Nuorten kohdalla ongelmiin pystytään puuttumaan hyvin kouluterveydenhuollossa, mutta aikuisten syömishäiriöiden tunnistaminen on paljon hankalampaa.

– Syömishäiriöiden yksi viheliäisyys on se, että niitä piilotellaan. Lääkärille ei kerrota ja puolisolta tai vanhemmilta voidaan salata syömishäiriö vuosien ajan, toteaa Lounais-Suomen syömishäiriöperheiden projektikoordinaattori Sami Heimo.

Syömishäiriöstä kärsivät eivät kovin usein menetä toimintakykyään tai laihdu langanlaihoiksi. Näin sairaus ei näy ulospäin vaan jää pään sisälle.

– Töissä käyminen tai opiskelu on mahdollista, mutta muuten syömishäiriö tekee elämästä kaaosta, Heimo toteaa.

Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry on kokenut ongelmalliseksi sen, että syömishäiriöihin on tarjolla lähinnä osastohoitoa sairaalassa tai hetken kestävää psykiatrista terapiaa.

– Puuttuu hoitomuoto, joka auttaisi esimerkiksi arjen taidoissa ja erityisesti ruokailuissa. Kaikki eivät saa riittävästi hoitoa. Tilanteeseen on puututtava esimerkiksi Turussa heti, Heimo sanoo.

Turussa pari vuotta sitten toimintansa aloittanut Syömishäiriötalo Futuuri Oy tarjoaa osastohoidon ja terapian väliin sijoittuvaa päiväsairaalahoitoa. Futuuri Oy:n toimitusjohtaja Sirkku Mikkola harmittelee sitä, ettei yhteistyötä Turun kaupungin ja Tyksin kanssa ole syntynyt.

– Syömishäiriökierteessä olevien yhteydenottojen perusteella tiedämme, ettei hoito nykyisellään tavoita kaikkia. Myöskään avohoidosta heitä ei ohjata intensiivisempää hoitoa tarjoavaan yksikköömme, koska ainakaan vielä meihin ei ole oltu yhteydessä, Sirkku Mikkola toteaa.

Mikkolan mukaan Futuurin tarjoama moniammatillinen hoito olisi halvempaa kuin esimerkiksi Turun palvelut. Futuurissa avohoidossa käynnin hinta on aikuiselle 70–82 euroa, kun Turun palveluissa vastaava hinta on yli 150 euroa.

Turku kartoittaa parhaillaan erilaisia mahdollisuuksia parantaa syömishäiriötä sairastavien hoitoa.

– Yritämme parantaa hoitoa vaikuttavammaksi usean alan yhteistyöllä. Jos hoito edellyttää yksityistä palvelua, meidän on valmisteltava kilpailutus. Kilpailutustakin tutkitaan tämän vuoden aikana. Ymmärtääkseni resurssit ovat riittäneet syömishäiriöiden hoitoon yhtä hyvin kuin muihin palveluihin, kertoo Turun hyvinvointitoimen tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen.

Projektikoordinaattori Sami Heimo ja anoreksian selättänyt Jasmine Hri pitävät läheisten roolia merkittävänä siinä, että syömishäiriötä sairastavat ohjautuvat hoitoon. – Huoli läheisten ja ystävien kasvoilla herätti minut siihen, ettei kaikki ole kunnossa, Hri kertoo.

TS

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.