Kotimaa

Rusko ja Laitila mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun – Taivassalo jättäytyy pois

Marttiina Sairanen
Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa mukana olevat kunnat pääsevät kehittämään viisivuotiaiden varhaiskasvatusta Opetushallituksen kanssa.
Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa mukana olevat kunnat pääsevät kehittämään viisivuotiaiden varhaiskasvatusta Opetushallituksen kanssa.

Varsinais-Suomen kunnista Rusko ja Laitila ovat päässeet mukaan viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Taivassalo puolestaan päätti jättäytyä kokeilusta pois. Taivassalon varhaiskasvatuksen johtaja Sanna Laakso kertoo, että kokeilun kautta varhaiskasvatuksen pariin saatiin vain yksi uusi lapsi, minkä takia kunta päätti jättäytyä pois.

Raisiossa mukaan hakemista oli harkittu ja keskustelua käyty budjetin suunnittelun yhteydessä. Raisiossa 5-vuotiaista varhaiskasvatuksen parissa on jo 90 prosenttia ikäryhmästä ja näin ollen kokeiluun mukaan lähtemisellä ei koettu olevan osallisuutta lisäävää vaikutusta, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Rantanen.

Kokeilun toiselle kierrokselle mukaan haki yhteensä 26 kuntaa. Varsinais-Suomen kunnista kokeilussa jatkavat Turku, Salo ja Somero.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kokeilun myötä 18 600 viisivuotiasta pääsee maksuttomuuden piiriin. Tämä vastaa 37 prosenttia ikäryhmästä. Määrä on 6 200 enemmän kuin ensimmäisellä kierroksella.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen uskoo kiinnostuksen kasvaneen syntyvyyden laskun myötä. Grahn-Laasosen mukaan kokeiluun osallistumalla kunnilla on mahdollisuus profiloitua lapsiystävällisiksi. Grahn-Laasonen toteaa Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa varhaiskasvatukseen osallistuvien määrän kasvattamisen tärkeäksi, sillä Suomessa 5-vuotiaiden osallistuminen varhaiskasvatukseen on muita Pohjoismaita vähäisempää ja tutkimusten mukaan varhaiskasvatuksella on useita positiivisia vaikutuksia.

Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa mukana oleville kunnille maksetaan valtion avustus, jolla kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä.