Keikkatöissä ihminen on jatkuvassa odotustilassa – toiveissa on saada vakituinen työpaikka ja normaali elämä

SAK julkisti torstaina tutkimuksen keikkatyöntekijöistä. Tutkija sanoo, että keikkatyö sopii lähinnä vain nuorille, jotka haluavat näyttää osaamistaan.

Ulla Jäske

Kulttuurituottaja Leena Vanhamäki ei ole ollut vakituisessa työsuhteessa sen jälkeen, kun täytti 49 vuotta. Keikkatöitä sen sijaan on ollut yllin kyllin.

– Viime vuonna työnantajia oli ainakin yhdeksän. Edellisvuonna yhden kuukauden aikana työttömyyskassaan piti toimittaa palkkalaskelma viideltä eri työnantajalta. Yhden työpäivän aikana saatoin käydä kolmessa eri työpaikassa, Vanhamäki luettelee.

Välillä keikkatöitä on niin paljon, ettei hän ole ehtinyt pitää vapaapäivää puoleentoista kuukauteen.

Ei, hän ei ole ahne rahalle, hänen on vain täytynyt kerätä eurot sieltä, mistä niitä saa.

Vanhamäki kertoo, että hän on aina ollut kova tekemään töitä. Hän aloitti kesätöiden tekemisen 15-vuotiaana.

Hän opiskeli merkonomiksi ja aloitti toimistotöistä. Pian hän oli mainostoimistossa ja vähän myöhemmin matkailualalla. Viime vuosina hän on tehnyt projektisihteerin töitä sekä ollut tiedotus- ja markkinointialan töissä. Aina pätkissä.

Töiden ohella hän osallistuu aktiivisesti kaikenlaiseen toimintaan harrastelijateattereista kuoroihin tai poikiensa jalkapalloharrastuksiin. Niistä ei vain saa palkkaa.

– Kävin järjestyksenvalvojan kurssin, jotta pääsin tekemään niitäkin töitä. Olen ollut muun muassa Euroviisuissa järjestyksenvalvojana.

Hän on käynyt vuosien aikana paljon muitakin kursseja. Kulttuurituottajaksi hän valmistui 2014.

Vanhamäen vauhti on ollut hurja, mutta silti vakituinen paikka antaa odotuttaa ja työttömyysjaksoja on riittänyt.

– Ja tämän ikäisenä pitäisi tienata eläkerahoja, 53-vuotias Vanhamäki huokaa.

Vaikka viime vuosi olikin hänen mittapuullaan hyvä, niin neljä viimeksi kulunutta vuotta on ollut tiukkaa. Vanhamäen nuorempi poika on lukiossa eikä raha ole riittänyt kaikkeen tarpeelliseen.

– Jouduin hakemaan apua monesta eri paikasta vuosien 2015 ja 2017 välillä. Keikkatyötulot eivät yksin ole riittäneet.

Ainainen rahapula on pakottanut tinkimään normaaleista asioista.

– Käyn värimallina. Sillä tavalla saan hiuksiini väriä.

Farkut on kirpputorilta, paidan ja kengät hän sai ostettua halvalla, kun lähti mukaan muuttujapäiville.

Asuntolainaa hän yritti saada eron jälkeen, mutta liian pieni palkka esti sopivan asunnon oston.

– Kun olin naimisissa, sain lainaa, mutta eron jälkeen en.

Vanhamäki kertoo, että masentuminen on ollut lähellä eikä itsetuntokaan ole maailman paras. Hän naurahtaa, että hänen onnensa ovat karjalaiset juuret ja positiivinen asenne.

– Yleensä olen se työpaikan aurinkoinen. Karjalainen nauraa, vaikka sydän märkänis.

Silti epäonnistumiset vakituisen työn saannissa vaivaavat.

– Minulla on työkokemusta monilta aloilta ja olen ollut pariin otteeseen ulkomailla vapaaehtoistöissä. Miksi työkokemuksestani huolimatta en saa vakituista työtä?

Vanhamäki lähettää työhakemuksia jatkuvalla syötöllä. On hän päässyt työhaastatteluihinkin. Siinä vaiheessa, kun hakijoita on kaksi, Vanhamäki on jäänyt kakkoseksi.

– Silloin tuntuu, ettei tätä enää jaksa. Menen lenkille ja huudan metsässä: miksi en taaskaan tullut valituksi.

Unelmien työpaikka olisi markkinointi- ja tiedotusalalta; kiertuemanageri tai näyttelijöiden agentti. Vanhamäki kertoo rakastavansa Exel-taulukoita.

– Olen kiinnostunut tuottamisesta, jossa saa käyttää taloustaitoja sekä tiedotuksesta ja markkinoinnista.

Pasi Hälisen pisin vakituinen työsuhde kesti 14 vuotta. Vuonna 2015 hänet irtisanottiin yhdeksän muun metallimiehen kanssa yt-neuvottelujen jälkeen.

– Yrityksessä oli kolmet yt:t vuoden sisällä. Sen jälkeen, kun vanhemmat työntekijät oli irtisanottu, firmaan palkattiin nuoria tekijöitä kymmenen euron tuntipalkalla, 48-vuotias Hälinen kertoo.

Harmittaahan se. Yt-neuvottelujen jälkeen hän on tehnyt vain keikkatöitä.

Hälinen aloitti työnteon heti peruskoulun jälkeen.

– Se ei harmita ollenkaan, etten opiskellut ammattia. Jos olisi vain yksi työ, jota voi tehdä, niin työttömyys kestäisi kauemmin, Hälinen uskoo.

Metallialan töiden lisäksi hän on muun muassa vaihtanut autonrenkaita, myynyt jäätelöä, ollut Alkossa töissä ja maalannut kattoja.

Eniten Hälistä harmittaa, että systeemi ei toimi. Te-toimisto ja aktiivimalli saavat mieheltä pelkkää moitetta. Hän ei ole kertaakaan käynyt te-toimistossa ja puheluitakin on tullut vuosien aikana yksi. Hän ei ole kuullut keneltäkään tuttavapiiristään, että te-toimistosta olisi pyydetty käymään ja annettu ohjausta työllistymiseen.

– Joku elämäänsä kyllästynyt herrasmies soitti kerran ja kysyi, miten menee.

Kun Hälinen oli kertonut, että hän sai taas uuden keikkatyön, herrasmies oli todennut, että ainahan sinä työllistyt.

Kyllä, Hälinen työllistyy omin avuin. Hän tekee työhakemuksia jatkuvalla syötöllä. Tällä viikolla hän aloitti taas uudessa työpaikassa. Mutta ongelma ei olekaan se, ettei hän olisi aktiivinen ja saisi töitä. Ongelmana ovat keikkatyöt.

– Viime vuonna olin yhteensä kuusi kuukautta työttömänä ilman rahaa.

Ensin te-toimiston päätös, jonka mukaan Hälinen ei ollut oikeutettu työttömyysturvaan, johtui siitä, että Hälinen sanoi itsensä irti työpaikan ongelmien takia. Siitä seurasi kolmen kuukauden karenssi. Toisella kerralla pätkätyö päättyi, mutta te-toimisto vaati selvityksiä selvityksen perään ja aikaa vierähti kolme kuukautta ennen kuin päätös tuli.

Ilman avopuolison palkkatuloja pitkät työttömyysjaksot ilman työttömyyspäivärahaa tekisivät elämästä mahdotonta.

Hälinen ei ole ikinä käynyt sossussa pyytämässä rahaa. Hän on kuullut, ettei rahaa saa, jos omistaa asunnon ja kesämökin. Niistä hän ei aio luopua.

Metallimiehistä on pulaa eri puolilla maata. Nykyisin Helsingissä asuva Hälinen sanoo, että hän on nuorempana muuttanut työn perässä, mutta nyt se on vaikeaa avopuolison töiden ja asunnon takia.

Hänelle on tarjottu töitä muun muassa Lahdesta.

– Palkka kymmenen euroa tunti. Minulla on sentään 25 vuoden kokemus metallialalta.

Selvää on, ettei hän ottanut tarjousta vastaan. Tuntipalkka hupenee nopeasti bensakuluihin.

Ja mitä kymmenen euron tuntipalkasta jää, kun keikkatyö loppuu. Ansiosidonnainen on 60 prosenttia palkasta.

Eläkkeen kertyminenkin on tiukassa.

– Eläkkeen määrä huolestuttaa. Keikkatöistä ei eläkettä juuri kerry.

Tutkija Mikko Kesä teki viime kesänä SAK:lle tutkimuksen keikkatyöntekijöistä. Kesä toteaa, ettei keikkatyötä pitäisi tarjota kenelle vain.

– Joillekin nuorille, esimerkiksi opiskelijoille, se sopii, sillä keikkatyössä voi näyttää, mitä osaa. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan jaksa keikkatöitä pitkään.

Kesä haastatteli tutkimustaan varten 11 keikkatyötä pitkään tehnyttä. Kaikki paitsi yksi halusivat vakituisen työn.

Kesä toteaa, että keikkatyö on kuitenkin parempi kuin työttömyys, sillä töissä ollessa osaaminen kehittyy eikä identiteetti murene. Sosiaalinen status on nimittäin parempi, kun tekee edes silloin tällöin töitä.

Mutta siihen hyvät puolet jäävätkin.

Kesän mukaan keikkatyötä on yhä enemmän tarjolla. Ja mitä enemmän sitä tehdään, sitä vähemmän työnantajat palkkaavat vakituisia työntekijöitä.

– Keikkatyötä hehkutetaan nykyisin, mutta suhtaudun siihen kriittisesti.

Moni keikkatyöläinen on perustulon kannalla. Kesältä se ei saa kiitosta, sillä perustulo kannustaa työnantajia tarjoamaan keikkatöitä.

Keikkatyöntekijän täytyy sietää epävarmuutta. Kesä toteaa, etteivät kaikki keikkatyötä tekevät ole siinä yhtä hyviä. Se ei nimittäin ole valinta niin kuin yrittäjyys.

Kesän mielestä keikkatyöläisen elämä on työlästä, kuin tetristä, jossa palaset täytyy sovittaa yhteen.

– Keikkatyöntekijän pitää yhdistää työnhaku, perhe, vapaa-aika. Aina pitää olla valmis ottamaan töitä vastaan. Siinä voi tulla tunne, ettei ole oikeutta perheeseen ja vapaa-aikaan.

Kesä lisää, että työtön ottaa töitä vastaan toisten ehdoilla. Lomia ei voi suunnitella, tai jos suunnittelee ja kieltäytyy töistä, se voi heikentää mahdollisuuksia saada töitä jatkossa.

– Vakituisessa työsuhteessa oleva saa korvausta, jos hän päivystää. Keikkatyöläiselle ei tarvitse maksaa päivystyksestä.

Kesä toteaa, että keikkatyöläinen kokee tekevänsä äärimmäisen paljon töitä. Silloin, kun töitä ei ole, yhteiskunta vaatii että töitä on etsittävä ja hakemuksia kirjoitettava.

– Kun saa rahaa valtiolta, täytyy keikkatyöläisen hyppiä poliitikkojen päätösten mukaan, Kesä viittaa aktiivimalliin.

Hänen mukaansa työttömyysetuusjärjestelmä on sekava. Jotta sen kanssa pärjäisi eikä etuuksiin tule katkoksia, täytyy tietää miten järjestelmä toimii. Kesä sanoo, että neuvontaa ja tukea on kuitenkin vaikea saada.

– Keikkatyöläistä rangaistaan asioista, joille hän ei voi mitään. Ei ole yksilön vika, jos hän ei löydä oikeaa etuutta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (6)

Vastaa
Näkemys asiasta
Työvoimapulaa pukkaa
Keikkatyö vanhemmalla iällä ei ole todellakaan mikään ratkaisu työttömyyteen, mielestäni irtisanotut vanhemmat työntekijät +45 vuotiaat pitäisi vapauttaa karensseista täysin ja tämän ikäisille pitäisi olla myös erilaisia tukia enemmin tarjolla sekä mahdollinen eläköityminen olisi yksi vaitoehto jos ei enää kelpaa työelämään vakityösuhteeseen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
reetta
ne vuorotteluvapaat joista juur juttua oli
vuorotteluvapaat takaisin niin saadaan ihmisille töitä - toiset saa henkästä hetken ja toiset henkäsee töis
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Onneli
Vast: ne vuorotteluvapaat joista juur juttua oli
Juurikin noin!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
oikeistomeininkiä
Tuskin monikaan huonoosainen oikeasti enää haaveille kunnollisesta työpaikasta.
Aloilla joissa paljon osa-aikaisia ja muita epätyypillisiä työsuhteita ei ole pulaa työvoimasta vaan kyse on ahneudesta ja sairaasta kilpailusta. Yhteiskunta oikeistohallituksen toimilla pyrkii ajamaan huonoimmassa asemassa olevia joilla ei ole tukiverkostoa sukulaisista hätään jotta näitä ihmisiä on helppo käyttää hyväksi firmoissa jotka toimivat ahneesti ja ykkäpitävät sairasta kilpailua surkein työehdoin.

En usko että monikaan hyväksi käytetty ja yhteiskunnan toimesta hätään vaikka aktiivimallilla ja karenssilla ajettu ihminen oikeasti haaveile mistään paremmasta työstä ovat vain lähinnä katkeria yhteiskunnalle ja yrittävät jotenkin rämpiä päivä kerrallaan.

Oikeistohallituksen viesti naisille on että Ilman vakituista työpaikkaa ei kannata hankkia lapsia muutoin sinut ajetaan todella pahaan pulaan lapsesi kanssa yhteiskunnan toimesta.

Tietysti ihmiset saa sitä mitä tilaa kun uskovat oikeistoherrojen lupauksia vaalien alla eli kovaa tyytiä työmarkkinoilla surkein työehdoin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ahkera
Myös aikuisen ihmisen valinta
Keikkatyö on minun valintani. Olen asuntolainainen nelikymppinen lähihoitaja. Töitä olisi enemmän kuin ehdin tekemään. Työnantajat ovat epätoivoissaan joustavia ja keikkatyöfirmat maksavat jopa hiukan parempaa palkkaa. Vapaani pidän juuri silloin kun haluan, mutta tykkään tehdä töitä ja saada palkkaa, joten teen paljon töitä. Olen kieltäytynyt pidemmistä sijaisuuksista. Suostun sitoutumaan enintään pariksi kuukaudeksi kerrallaan, mutta olen pätkittäin tehnyt samaan paikkaan jo useamman vuoden. Työnantajia tällä hetkellä on yhteensä kolme. Aion jatkaa keikkatyöntekijänä niin kauan kuin jalka nousee ja henki pihisee.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Nytt
Hmm
Oliko siis vakityössä, jos irtisanoutui? Ei niitä töitä vaan aina ole, työllistäminen kallista, ryhdy itse yrittäjäksi ja palkkaa vanhoja työntekijöitä
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »