Ronja Holopainen oli päivän Keskon pääjohtajana

Hänen ansiostaan tasa-arvosuunnitelma otetaan osaksi K-ryhmän vastuullisuusraportointia.

Konsernin johtoryhmässä istuu vain yksi nainen.

Espoo

Hannamari Ahonen

Kauppakeskus Sellon Citymarketin käytävillä kävelee vaikutusvaltainen kolmikko.

Kauppias Esa Kiiskinen on myös Keskon hallituksen puheenjohtaja. Hän esittelee kauppaansa Keskon pääjohtajalle Mikko Helanderille, joka on luovuttanut pääjohtajuuden kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi lukiolainen Ronja Holopaiselle.

– Tärkeä osa pääjohtajan työtä on kiertää kentällä. Viimeksi olin Seinäjoella, nyt täällä Espoon Leppävaarassa, Helander kertoo.

Holopainen halusi tulla pääjohtajaksi kaupan alan yritykseen, jossa ollaan lähellä ihmisten arkea. Hän on erityisen kiinnostunut vastuullisuusstrategiasta.

Siitä hän on jo keskustellut Helanderin kanssa ja ollut konsernin johtoryhmän kokouksessa.

– Ronja sanoi hyvin, että vaikka olemme sadan vastuullisimman yrityksen joukossa maailmassa, niin emme tuo sitä riittävän hyvin esille kuluttajille, Helander kertoo keskustelusta.

Mitä juhlava termi vastuullisuus sitten käytännössä tarkoittaa? Helanderin mukaan tärkein asia vastuullisuustyössä kaupan alalla on se, että hankintakanavat ovat läpinäkyviä.

– Meille hankitaan tavaraa ympäri maailman tuhansilta ja tuhansilta yrityksiltä. Kuka tahansa voi katsoa, miten vastuullisuutta toteutetaan Vietnamissa, Etelä-Afrikassa tai Pohjois-Karjalassa kriteeriemme mukaan.

Helander sanoo, että maailmassa on paljon kaupan alan yrityksiä, jotka eivät avaa hankintakanaviaan kuluttajille.

Kauppakierroksella Holopainen pysähtyy hedelmä- ja vihannesosastolle.

– Miten usein asiakkaat valitsevat biopussin? hän kysyy kauppias Kiiskiseltä.

– Joka kolmas pussi on biopussi. En ole halunnut tuputtaa biopusseja, koska haluaisin, että ihmiset käyttäisivät mieluummin kestokasseja.

Kalatiskillä Holopaista kiinnostaa, miten suuri osa on kotimaista kalaa.

– Yli 50 prosenttia, enemmänkin kotimaista kalaa ostettaisiin, jos vain saataisiin. Nyt olemme tehneet suoran sopimuksen loviisalaisen kalastajan kanssa ja saamme tänne samana päivänä pyydettyä kalaa. Norjan lohta myydään paljon.

Helanderin mukaan K-ryhmä halusi osallistua kampanjaan edistääkseen tasa-arvoa. Holopainen sai jo kädenjälkensä yrityksen toimintaan.

– Tasa-arvosuunnitelma tulee osaksi vastuullisuusraportointia ja siihen laitetaan tavoitteet ja mittarit. Tästä lähtien sitä seurataan maailmanlaajuisesti meidän hankintakanavissamme, Kiiskinen kertoo.

Tekemistä on vielä.

– Konsernin johtoryhmän kahdeksasta jäsenestä yksi on nainen. Eihän se ole paras asetelma, mutta täytyy ymmärtää, että syy on yhteiskunnallisissa rakenteissa, että naiset eivät hakeudu johtaviin tehtäviin, Holopainen kertoo.

– Meillä on selvät tavoitteet, joilla edistetään tasa-arvoa ja halutaan lisätä naisten määrää meidän kaikissa päättävissä elimissä, Helander sanoo.

Hän kertoo, että 40 prosenttia esihenkilöistä on naisia ja määrä kasvaa koko ajan.

–  Huono asia on se, että sitten kun tullaan johtotehtäviin, naisten osuus on enää 20 prosentin tasolla. Naisten määrä kyllä tulee kasvamaan korkeimmissakin tehtävissä.

"Syy on yhteiskunnallisissa rakenteissa, että naiset eivät hakeudu johtaviin tehtäviin."

Ronja Holopainen

lukiolainen, päivän pääjohtajana

Maailmanlaajuisesti

Tytöt esiin

Torstaina 11. lokakuuta vietettiin YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää.

Lastenoikeusjärjestö Plan International järjesti Girls Takeover -tempauksen, jossa tytöt ympäri maailman astuivat päiväksi johtajien saappaisiin.

Suomessa Planin lastenhallituksen tytöt ja Plan Internationalin ugandalainen aktivisti valtasivat yhdeksän paikkaa.

Tytöt ottivat haltuun eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.), europarlamentaarikko Nils Torvaldsin (r.), Helsingin Sanomien päätoimittajan Kaius Niemen, Tubeconin osaperustajan Risto Kuulasmaan, Aku Ankan päätoimittajan Aki Hyypän, K-ryhmän pääjohtajan Mikko Helanderin, Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehnroothin, Accenturen Pohjoismaiden toimitusjohtajan Frank Korsströmin ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen paikat.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.