Kotimaa

Odottavat äidit liian itsekeskeisiä – tuhannet sairastuvat raskausdiabetekseen

Odottavien äitien pitäisi tutkijan mukaan syödä nykyistä terveellisemmin ja liikkua enemmän. TS/Riitta Salmi
Odottavien äitien pitäisi tutkijan mukaan syödä nykyistä terveellisemmin ja liikkua enemmän. TS/Riitta Salmi

Äitiysterveydenhuolto kuormittuu yleistyvästä raskausdiabeteksesta. Jopa 11 prosentilla kaikista synnyttäjistä todetaan poikkeava sokerirasitus.

Vuositasolla se tarkoittaa reilua 7 000 raskausdiabetekseen sairastuvaa äitiä.

Elämäntapaohjauksella saadaan aikaan pieniä muutoksia, mutta suurin vastuu terveydestä on odottavalla äidillä itsellään.

Tämä käy ilmi ensi kuussa julkaistavasta väitöstutkimuksesta Elämäntapaohjauksen merkitys raskausdiabeteksen riskiryhmään kuuluvilla naisilla – syö yhden liiku kahden puolesta.

– Meillä on tavattoman itsekkäitä ja itsekeskeisiä aikuisia. Meillä ei enää ajatella yhteisön parasta, vaan omaa itseä, sanoo aiheesta väittelevä sisätautien erikoislääkäri Eeva Korpi-Hyövälti Seinäjoen keskussairaalasta.

Korpi-Hyövältin mukaan tutkimus antaa viestin, että naisten tulisi pudottaa painoaan, eikä paino saisi nousta liikaa raskauden aikana.

– Tästä saa jokainen syyllistyä, jos syyllistyy. Olemme kuitenkin vastuussa siitä sukupolvesta, joka tänne tulee.

Raskausdiabetestutkimusta tehnyt Korpi-Hyövälti ei päästä odottavia äitejä helpolla. Kiitosta ei heru nyky-yhteiskunnan ruokakulttuurillekaan.

– Meillä annoskoot ovat hämärtyneet, emmekä välitä, mitä syömme. Naiset palvovat raskauden aikana itseään herkuilla, vaikka se ei ole sille syntyvälle lapselle hyväksi. Tietoa asioista kyllä on.

Korpi-Hyövältin Kuopion yliopistossa tehty väitös tarkistetaan Seinäjoella joulukuussa.

TS

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA