Kotimaa

Silakkaa voi kohta löytyä karkkipussista – ruokapöydissäkin olisi tilaa, sillä tonnikalaa syödään viisi kertaa enemmän

Suomalainen silakka ei vieläkään tahdo kelvata suomalaisten suuhun.

Kalan dioksiinipitoisuus on laskenut tällä vuosituhannella alle puoleen, eikä syöntirajoituksia juuri enää ole. Silakankalastus sai tänä vuonna myös kestävän kalastuksen MSC-sertifikaatin. Tästä huolimatta kotimaassa syödään vain kolmisen prosenttia saaliista.

Ruokapöytiin päätyy henkeä kohden laskettuna 300 grammaa silakkaa vuodessa, kun määrä vielä 80-luvulla oli kymmenkertainen. Tuontilohta popsitaan silakkaan nähden 12-kertaisesti ja kotimaista kirjolohtakin nelinkertaisesti. Jopa purkkitonnikalaa syödään melkein viisi kertaa enemmän kuin silakkaa.

Ympäristön ja kansantalouden kannalta tilanne on kehno.

– Nyt kun lohi on kallista ja kotimaisesta kalasta on kova puute, olisi hyvä paikka panostaa lisää silakkaan, joka on suurin resurssimme, sanoo tutkija Jari Setälä Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luke laskee, että kotimaista silakkaa riittäisi jokaisen lautaselle ainakin parikymmentä kiloa vuodessa. Erikoistutkija Antti Lappalaisen mielestä tämä kannattaisi tehdä erityisesti lihankulutuksen kustannuksella sekä ympäristö- että terveyssyistä.

Silakankulutusta kuitenkin jarruttaa huono maine. Ympäristömyrkkyjen leimaaman menneisyyden ohella syytä on Lappalaisen mukaan kaupassa.

– Heikko mielikuva johtuu paljolti siitä, että kaupat myyvät ajoittain huonolaatuisia silakkafileitä.

Uusimpana peikkona on Saaristomerellä runsastunut silakan loismato. Se ei tartu ihmiseen eikä elä fileessä, mutta mielikuville loinen tuskin tekee hyvää.

Vaikeuksissa olevalle kalataloudelle silakassa on kyse paljon muustakin kuin ruokakalasta. Silakan osuus merialueen ammattikalastussaaliin arvosta on 70 prosenttia, ja puolet kalasta päätyy turkiseläinten rehuksi.

– Kotimainen turkistalous on ollut silakan ja kilohailin kalastuksen tukipilari, sanoo Suomen ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas.

Rehukala on hänen mukaansa varmistanut myös isomman ruokasilakan saamista myyntiin.

– Filekalan osuus kokonaismäärästä on kovin pieni. Sen saaminen tuottaa paljon muuta kalaa, jolle pitää olla markkinat. Turkistalous on ollut tässä pelastaja.

Turkistuotantoon kohdistuu kuitenkin jatkuvasti lisää painetta ja useissa maissa elinkeino on lopetettu kokonaan. Jos rehukalan menekki romahtaisi Suomessa, se ravistelisi myös kalataloutta.

Lisäarvoa on jo useamman vuoden ajan haettu kalajauhosta. Sen kautta silakka päätyy pääasiassa kasvatuskalan rehuksi, osittain myös maatalouteen. Silakalla korvataan muun muassa Islannista tuotavaa kalajauhoa.

Jordaksen mukaan ainoa käytännössä realistinen vaihtoehto turkiseläinten rehukäytön korvaajaksi olisi juuri kalajauhoksi menevän osuuden kasvattaminen, sillä kyse on kymmenistä miljoonista kiloista vuodessa. Siihen eivät kuitenkaan kotimaiset kalajauhotehtaat riitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Virossa avataan syksyllä uusi tehdas, ja se tarvitsee suuria volyymejä, Jordas huomauttaa.

Suuri osa Suomen silakkakiintiöstä kalastetaan joka tapauksessa jo nyt virolaisomistuksessa olevista troolareista.

Huoli merkittävimmän kaupallisen kalan arvosta on johtanut aivan uusien käyttömuotojen kehittämiseen. Kalatalouden innovaatio-ohjelmaan kuuluva Blue Products -ohjelma hakee lisäarvoa sellaisistakin suunnista, joita ei ole totuttu yhdistämään silakkaan.

Silakkaperäisiä ainesosia voi vielä löytyä niin karkkipussista kuin kylpyhuoneestakin. Kalasta voidaan saada liivatteen tapaan toimivia valmisteita ja kollageenijohdannaisia esimerkiksi biohajoaviin pakkauksiin. Silakalla voisi olla annettavaa myös ravintolisiin tai lääketeollisuuteen.

Ohjelman koordinaattori Guy Svanbäck huomauttaa, että nopeimmin lisäarvoa saadaan uusista elintarvikkeista. Vanhaankin voisi palata.

– Aiemmin silakkaa käytettiin paljon sairaaloiden ja armeijan suurkeittiöissä. Kun tämä saadaan takaisin, se nostaa silakan arvoa aika lailla. Muutaman vuoden kuluttua tämä rupeaa vetämään.

Yksi toimivaksi osoitettu uusi konsepti on VTT:n kehittämä "nyhtösilakka", jota esiteltiin viikonvaihteessa Turun ruokamessuilla. Tuote muistuttaa yleistyneitä kaura- ja härkäpäpuvalmisteita ja käyttötapakin on samanlainen. Jauhettu ja kypsennettu kala muotoutuu nyhtösilakaksi suulakepuristamalla.

– Se on siis eräänlainen uudelleenrakenteistettu kala, kuvailee erikoistutkija Kaisu Honkapää.

Epäkalamainen tuote voi olla kalasta vieraantuneelle kuluttajalle helppo lähestyttävä. Valmistusprosessin etu on myös se, että mukaan saadaan arvokkaine ravintoaineineen muutakin kuin file.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Raaka-aine saadaan hyödynnettyä paremmin, mutta esimerkiksi ruodot eivät tunnu, vaikka ne olisivat mukana.


Tausta

Lisäarvoa silakalle

Kalatalouden innovaatio-ohjelmaan kuuluva Blue Products -ohjelma etsii ja kehittää uusia lisäarvotuotteita silakasta.

Tavoitteena on nostaa silakkasaaliin arvoa ja parantaa kalatalouden kannattavuutta. Mukana ovat myös niin sanotut vähäarvoiset kalat, kuten särki ja lahna.

Uusien elintarvikkeiden lisäksi tähtäimessä ovat pitkälle jalostetut tuotteet.

Ohjelmaa koordinoi Österbottens Fiskarförbund ja hallinnoi Aktion Österbotten. Mukana ovat Teknologian tutkimuskeskus (VTT), Turun yliopisto ja Luonnonvarakeskus.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (18)

Vastaa
S. I. Lakka
Kala on hyvää
Itse kaipaan lähinnä kalatiskiin tuoretta suomalaista kalafilettä kohtuuhintaan. Pienituloiselle kohtuuhinta ei ole yli 25 euroa/kg. Jos kalaa saisi samaan hintaan kuin lihaa, niin olisipa se juhlaa. Minulle kelpaavat myös esim. säynävä ja lahna, kunhan on esikäsitelty, sillä suolistus ja suomustaminen on kyllä aikamoisen hankalaa pienessä keittiössä vähäisin taidoin.

Nimenomaan en kaipaa markkinoille mitä mielikuvituksellisimpia ja pitkälle jalostettuja kommervenkkejä, kuten kalamakkaraa tai "nyhtökalaa". Tosin joskus olen miettinyt, eikö pikkukalaa kuten särkeä ja vaikkapa haukea, jota ainakaan minä en pidä kulinaristisena huipentumana, voisi jauhaa monikäyttöiseksi kalamassaksi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Juorupeili
Vast: Kala on hyvää
Maustetulla kalamassalla täytetty pasteija tai piirakka kelpaisi ainakin minulle samanhintaista lihapiirakkaa paremmin.
Silakan maku on tietenkin makuasia. Kelpaa minulle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Klas Veranda
Vast: Tahdon tuoretta kalaa suoraan kalastajilta
Reilun parin viikon kuluttua Turussa järjestetään taas perinteiset silakkamarkkinat. Silloin lähialueen kalastajat saapuvat sankoin joukoin Aurajoelle myymään tuoretta silakkaa suoraan kalastusaluksistaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Fisu
Tahdon tuoretta kalaa suoraan kalastajilta
Kyllä se kelpaisi, jos tuoretta silakkaa olisi myynnissä. Yleensä tarjolla on kulahtaneita silakkafileitä, jotka on kierrätetty keskusliikkeiden kautta. Kala pitää syödä pyyntituoreena. Vaihtoehtona on sitten purkitettu silli ja tonnikala.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Niin minäkin
Vast: Tahdon tuoretta kalaa suoraan kalastajilta
Turun torilta ja hallista saa. Kannattaa katsastaa kalan kidusten väri sen tuoreuden varmistamiseksi. Vanhalla on kulahtaneet, tuoreella verevät.
Paras tuoreen kalan saantipaikka on paikallinen kalatehdas kalapaatin tuloaikaan tai verkoilla/rysällä oleva kalastaja. "Otatko yhden vai useamman haavillisen?"
Jos haluaa oikein tuoretta, sitä kannattaa pohjaonkia kirkkailla tapsin päässä olevilla koukuilla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Herring
Pieniä on silakat joulukaloiksi
Heinäsirkat ja toukat kyllä kelpaavat kulinaarin pöytään, mutta silakat ei. Silakka pidetään pula-ajan ruokana ja minkin rehuna. Ei se siitä miksikään muutu vaikka voissa paistais. Muut perusteet kuten Itämeren pelastaminen ovat toisarvoisia argumentteja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää