Silakkaa voi kohta löytyä karkkipussista – ruokapöydissäkin olisi tilaa, sillä tonnikalaa syödään viisi kertaa enemmän

Huono maine seuraa silakkaa, vaikka ympäristömyrkkyjä ei enää tarvitse pelätä ja kalastus sai sertifikaatin. Uusien elintarvikkeiden ohella Suomessa kehitetään hyvin pitkälle jalostettuja silakkatuotteita. Taustalla kummittelee myös turkistuotannon kohtalo.

Jami Jokinen

Suomalainen silakka ei vieläkään tahdo kelvata suomalaisten suuhun.

Kalan dioksiinipitoisuus on laskenut tällä vuosituhannella alle puoleen, eikä syöntirajoituksia juuri enää ole. Silakankalastus sai tänä vuonna myös kestävän kalastuksen MSC-sertifikaatin. Tästä huolimatta kotimaassa syödään vain kolmisen prosenttia saaliista.

Ruokapöytiin päätyy henkeä kohden laskettuna 300 grammaa silakkaa vuodessa, kun määrä vielä 80-luvulla oli kymmenkertainen. Tuontilohta popsitaan silakkaan nähden 12-kertaisesti ja kotimaista kirjolohtakin nelinkertaisesti. Jopa purkkitonnikalaa syödään melkein viisi kertaa enemmän kuin silakkaa.

Ympäristön ja kansantalouden kannalta tilanne on kehno.

– Nyt kun lohi on kallista ja kotimaisesta kalasta on kova puute, olisi hyvä paikka panostaa lisää silakkaan, joka on suurin resurssimme, sanoo tutkija Jari Setälä Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Luke laskee, että kotimaista silakkaa riittäisi jokaisen lautaselle ainakin parikymmentä kiloa vuodessa. Erikoistutkija Antti Lappalaisen mielestä tämä kannattaisi tehdä erityisesti lihankulutuksen kustannuksella sekä ympäristö- että terveyssyistä.

Silakankulutusta kuitenkin jarruttaa huono maine. Ympäristömyrkkyjen leimaaman menneisyyden ohella syytä on Lappalaisen mukaan kaupassa.

– Heikko mielikuva johtuu paljolti siitä, että kaupat myyvät ajoittain huonolaatuisia silakkafileitä.

Uusimpana peikkona on Saaristomerellä runsastunut silakan loismato. Se ei tartu ihmiseen eikä elä fileessä, mutta mielikuville loinen tuskin tekee hyvää.

Vaikeuksissa olevalle kalataloudelle silakassa on kyse paljon muustakin kuin ruokakalasta. Silakan osuus merialueen ammattikalastussaaliin arvosta on 70 prosenttia, ja puolet kalasta päätyy turkiseläinten rehuksi.

– Kotimainen turkistalous on ollut silakan ja kilohailin kalastuksen tukipilari, sanoo Suomen ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas.

Rehukala on hänen mukaansa varmistanut myös isomman ruokasilakan saamista myyntiin.

– Filekalan osuus kokonaismäärästä on kovin pieni. Sen saaminen tuottaa paljon muuta kalaa, jolle pitää olla markkinat. Turkistalous on ollut tässä pelastaja.

Turkistuotantoon kohdistuu kuitenkin jatkuvasti lisää painetta ja useissa maissa elinkeino on lopetettu kokonaan. Jos rehukalan menekki romahtaisi Suomessa, se ravistelisi myös kalataloutta.

Lisäarvoa on jo useamman vuoden ajan haettu kalajauhosta. Sen kautta silakka päätyy pääasiassa kasvatuskalan rehuksi, osittain myös maatalouteen. Silakalla korvataan muun muassa Islannista tuotavaa kalajauhoa.

Jordaksen mukaan ainoa käytännössä realistinen vaihtoehto turkiseläinten rehukäytön korvaajaksi olisi juuri kalajauhoksi menevän osuuden kasvattaminen, sillä kyse on kymmenistä miljoonista kiloista vuodessa. Siihen eivät kuitenkaan kotimaiset kalajauhotehtaat riitä.

– Virossa avataan syksyllä uusi tehdas, ja se tarvitsee suuria volyymejä, Jordas huomauttaa.

Suuri osa Suomen silakkakiintiöstä kalastetaan joka tapauksessa jo nyt virolaisomistuksessa olevista troolareista.

Huoli merkittävimmän kaupallisen kalan arvosta on johtanut aivan uusien käyttömuotojen kehittämiseen. Kalatalouden innovaatio-ohjelmaan kuuluva Blue Products -ohjelma hakee lisäarvoa sellaisistakin suunnista, joita ei ole totuttu yhdistämään silakkaan.

Silakkaperäisiä ainesosia voi vielä löytyä niin karkkipussista kuin kylpyhuoneestakin. Kalasta voidaan saada liivatteen tapaan toimivia valmisteita ja kollageenijohdannaisia esimerkiksi biohajoaviin pakkauksiin. Silakalla voisi olla annettavaa myös ravintolisiin tai lääketeollisuuteen.

Ohjelman koordinaattori Guy Svanbäck huomauttaa, että nopeimmin lisäarvoa saadaan uusista elintarvikkeista. Vanhaankin voisi palata.

– Aiemmin silakkaa käytettiin paljon sairaaloiden ja armeijan suurkeittiöissä. Kun tämä saadaan takaisin, se nostaa silakan arvoa aika lailla. Muutaman vuoden kuluttua tämä rupeaa vetämään.

Yksi toimivaksi osoitettu uusi konsepti on VTT:n kehittämä "nyhtösilakka", jota esiteltiin viikonvaihteessa Turun ruokamessuilla. Tuote muistuttaa yleistyneitä kaura- ja härkäpäpuvalmisteita ja käyttötapakin on samanlainen. Jauhettu ja kypsennettu kala muotoutuu nyhtösilakaksi suulakepuristamalla.

– Se on siis eräänlainen uudelleenrakenteistettu kala, kuvailee erikoistutkija Kaisu Honkapää.

Epäkalamainen tuote voi olla kalasta vieraantuneelle kuluttajalle helppo lähestyttävä. Valmistusprosessin etu on myös se, että mukaan saadaan arvokkaine ravintoaineineen muutakin kuin file.

– Raaka-aine saadaan hyödynnettyä paremmin, mutta esimerkiksi ruodot eivät tunnu, vaikka ne olisivat mukana.

Tausta

Lisäarvoa silakalle

Kalatalouden innovaatio-ohjelmaan kuuluva Blue Products -ohjelma etsii ja kehittää uusia lisäarvotuotteita silakasta.

Tavoitteena on nostaa silakkasaaliin arvoa ja parantaa kalatalouden kannattavuutta. Mukana ovat myös niin sanotut vähäarvoiset kalat, kuten särki ja lahna.

Uusien elintarvikkeiden lisäksi tähtäimessä ovat pitkälle jalostetut tuotteet.

Ohjelmaa koordinoi Österbottens Fiskarförbund ja hallinnoi Aktion Österbotten. Mukana ovat Teknologian tutkimuskeskus (VTT), Turun yliopisto ja Luonnonvarakeskus.

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tällainenkin näkökulma
Silakanpyynnin lisääminen lisää myös kansallista turvallisuutta, sillä massiivisten silakkaparvien piereskely haittaa kuulemma jo Ruotsin sukellusvenekuunteluasemienkin toimintaa.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Tällainenkin näkökulma
Miten ihmeellisesti luonto puhdistuu. Vain muutama vuosi sitten lehdet ja varsinkin terveyslehdet olivat täynnä kirjoituksia suomalaisen kalan vaarallisuudesta. Kaloista löytyi huomattavia määriä vaarallisia, jopa syöpää ja muita ikäviä tauteja aiheuttavia myrkkyjä. Nyt sitten yhtäkkiä lehdet kilvan kirjoittavat siitä, miten paljon kalaa vaikkapa odottavan äidin pitäisi syödä saadakseen terveen vauvan.
Eivät ne vedet miksikään ole puhdistuneet. Entistä enemmän niissä on vaarallisia aineita sekä yhteiskunnasta että luonnosta itsestään. Vaikkapa sinilevän myrkky on ja säilyy.
Epäilen vahvasti ja vakaasti sekä toimittajien että terveysviranomaisten älyllisyyttä, ymmärrystä ja vastuullisuutta. Kala ei ole sen puhtaampaa kuin siihen aikaan, kun sen syöminen katsottiin turvalliseksi vain kerran kahdessa viikossa tai kerran kuukaudessa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Silkka
On pahaa
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Silkka
Pelkkä, paljas, sekoittumaton, sekoittamaton, puhdas, sula, selvä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Silkka
Silakka on aika voimakkaan makuinen kala, joten se kestää vähän rankempaakin maustamista. Kannattaa kokeilla, ellei silakan luonnollinen silkka maku miellytä. Tosi hyvää saa esim. tomaatilla, mätitahnalla, viinillä tms. Itselleni tosin kelpaa silakan perusmakukin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
silliä kullekin
Sitten kun silakkaa saa öljyyn säilöttynä 9 € kg, ihmisetkin alkavat syödä sitä minkin lisäksi. Silakan kilohinta on 20 senttiä kilo merestä nostettuna, luulisi sen jalostetun hinnan olevan jotakuinkin 3-4 € kilo ilman välistävetäjiä. Tonnikalan lähtöhinta on euroja kilo, purkitettuna jotakuinkin 9 € kilo. Opiskelijahinta. Mikä Suomessa mättää tuotantokustannuksissa ? Rakennetaan hienoja pääkonttoreita ,jakelukeskuksia ja tuontantotiloja sekä kauppakeskuksia, pitäähän ne kuluttajan maksaa. Olisi kiva tietää tuotteiden tuottajahinnat kauppaketjuille.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: silliä kullekin
Ihan asiallisia kysymyksiä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: silliä kullekin
Suomessa oli hyvät ravintosilakkamarkkinat. Sitten joku älypää keski asettaa ihmisravinnoksi kelpaavalle silakalle alamitan. Kaikki muu meni rehuksi. Samalla tuhoutui kalastajan tienisti.
Kyseisenä aikana kalastajakin katsottiin kapitalistiyrittäjäksi ominen veneineen, pydyksineen jne. Elettiin Suomen sosialistisen kansantasavallan aikaa. Edelleen eletään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
;)
Kiva jutska. Kunhan pusseissa ei ole neuloja ja muuta roinaa.
Australiassa on lehtitietojen mukaan etsinnässä mansikkahillopurkkeja ympäri Globuksen. Omat kaikki varastot ovat käytetyt. Kun koko sato menee hilloksi metallinpaljastajan ja -erottelijan jälkeen, siitä tehdään hilloa.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Latvialaista kilohailia
Kaupassa myydään edullista latvialaista kilohailia tomaattikastikkeessa. Miksi suomalaista silakkaa ei saada purkkiin likimainkaan samaan hintaan?
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Silakka on hyvää
Silakka on hyvää, se on terveellistä ja monipuolista ruokaa. Silakan syöminen on ympäristöteko, suuret määrät rehevöittävää fosforia poistuu kalastuksen myötä Itämerestä. Tonnikalasta voi kertoa samat asiat melkein päinvastaisina.

Vaan mistä saa suomalaista silakkaa, viimeksikin marketista löytyi vain ruotsalaista?
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Silakka on hyvää
Silakkafilettä kyllä löytyy, mutta saisipa jostain ruotoineen voissa paistettua silakkaa. Nam. Silakkamarkkinoilla sitä on, mutta siitäkin on pyrstöt leikattu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pieniä on silakat joulukaloiksi
Heinäsirkat ja toukat kyllä kelpaavat kulinaarin pöytään, mutta silakat ei. Silakka pidetään pula-ajan ruokana ja minkin rehuna. Ei se siitä miksikään muutu vaikka voissa paistais. Muut perusteet kuten Itämeren pelastaminen ovat toisarvoisia argumentteja.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tahdon tuoretta kalaa suoraan kalastajilta
Kyllä se kelpaisi, jos tuoretta silakkaa olisi myynnissä. Yleensä tarjolla on kulahtaneita silakkafileitä, jotka on kierrätetty keskusliikkeiden kautta. Kala pitää syödä pyyntituoreena. Vaihtoehtona on sitten purkitettu silli ja tonnikala.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Tahdon tuoretta kalaa suoraan kalastajilta
Turun torilta ja hallista saa. Kannattaa katsastaa kalan kidusten väri sen tuoreuden varmistamiseksi. Vanhalla on kulahtaneet, tuoreella verevät.
Paras tuoreen kalan saantipaikka on paikallinen kalatehdas kalapaatin tuloaikaan tai verkoilla/rysällä oleva kalastaja. "Otatko yhden vai useamman haavillisen?"
Jos haluaa oikein tuoretta, sitä kannattaa pohjaonkia kirkkailla tapsin päässä olevilla koukuilla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Tahdon tuoretta kalaa suoraan kalastajilta
Reilun parin viikon kuluttua Turussa järjestetään taas perinteiset silakkamarkkinat. Silloin lähialueen kalastajat saapuvat sankoin joukoin Aurajoelle myymään tuoretta silakkaa suoraan kalastusaluksistaan.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kala on hyvää
Itse kaipaan lähinnä kalatiskiin tuoretta suomalaista kalafilettä kohtuuhintaan. Pienituloiselle kohtuuhinta ei ole yli 25 euroa/kg. Jos kalaa saisi samaan hintaan kuin lihaa, niin olisipa se juhlaa. Minulle kelpaavat myös esim. säynävä ja lahna, kunhan on esikäsitelty, sillä suolistus ja suomustaminen on kyllä aikamoisen hankalaa pienessä keittiössä vähäisin taidoin.

Nimenomaan en kaipaa markkinoille mitä mielikuvituksellisimpia ja pitkälle jalostettuja kommervenkkejä, kuten kalamakkaraa tai "nyhtökalaa". Tosin joskus olen miettinyt, eikö pikkukalaa kuten särkeä ja vaikkapa haukea, jota ainakaan minä en pidä kulinaristisena huipentumana, voisi jauhaa monikäyttöiseksi kalamassaksi.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Kala on hyvää
Maustetulla kalamassalla täytetty pasteija tai piirakka kelpaisi ainakin minulle samanhintaista lihapiirakkaa paremmin.
Silakan maku on tietenkin makuasia. Kelpaa minulle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »