Presidentti Macron tapasi opiskelijoita Otaniemessä – kävi "saunassa" ja jatkaa työlounaalle Kesärantaan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili Aalto-yliopistolla pääministeri Juha Sipilän kanssa. Macronia vastassa oli myös suomalaisia innovaatioita esitteleviä opiskelijoita.

Anu Kerttula

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tiiviisti aikataulutettu vierailu jatkui vierailulla Aalto-yliopistolla yhdessä pääministeri Juha Sipilän kanssa.

Sipilä ja Macron tutustuvat yliopistolla suomalaisiin innovaatioihin ja jatkavat sen jälkeen työlounaalle Kesärantaan.

Sipilä ja Macron keskustelivat pitkään keskenään Macronin auton saavuttua yliopiston pihalle ja poseerasivat sen jälkeen yhteiskuvassa Suomen, EU:n ja Ranskan lippujen edustalla.

Hyväntuuliselle Macronille kerrottiin yksityiskohtia Aalto-yliopistosta. Macron tervehti kohteliaasti häntä vastaan tulleita opiskelijoita ja kyseli heiltä englanniksi lisätietoja heidän opinnoistaan.

Presidentti sanoi useaan otteeseen olevansa "hyvin vakuuttunut".

Macron vieraili Startup Saunassa

Presidentti vieraili myös "saunassa" Otaniemessä. Saunalta näyttävä yliopiston Startup Sauna toimii opiskelijoiden yrityskehittämisen paikkana. Varsinaisia löylyjä presidentti ei "saunassa" ottanut.

Kylmä presidentille tuskin vierailunsa aikansa silti tulee – hän sai lahjaksi sinisen kaulahuivin.

Sipilä ja Macron puivat EU-lle keskeisiä kysymyksiä

Kesärannan lounaskeskusteluihin nousevat ajankohtaiset Euroopan unioniin liittyvät asiat, kuten EU:n puolustus ja maahanmuutto sekä Euroopan talous- ja rahaliitto EMU. Ranska on ollut innokas EMU:n uudistaja.

Lounaan päätteeksi pääministeri Sipilä ja presidentti Macron pitävät lehdistötilaisuuden.

Edellisessä tapaamisessa Macron sai Sipilältä pelipaidan

Macron ja Sipilä tapasivat viime syyskuussa Pariisissa, jolloin Sipilä vei Macronille tuliaiseksi Rovaniemen Palloseuran pelipaidan.

Presidentti Niinistökin sai eilen presidentti Macronilta Ranskan jalkapallomaajoukkueen paidan.

Suomi petaa hyviä asemia EU-puheenjohtajuuskauteen

Suomi toimii Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana marraskuusta ensi vuoden toukokuuhun.

Sipilä on kertonut sosiaalisessa mediassa, että toivoo Suomelta vahvaa otetta tulevalla EU-puheenjohtajuuskaudella.

– Haluan, että ensi vuoden jälkipuoliskolla sinivalkoinen käden jälkemme näkyy eurooppalaisella agendalla. Aion tavata vielä kaikki EU-kollegani joko Suomessa tai heidän kotimaassaan ennen ensi huhtikuun vaaleja. Varmistan, että kautemme tavoitteet ovat jokaisen jäsenvaltion tiedossa, Sipilä on kirjoittanut virallisella Facebook-tilillään.

Suomessa ensimmäistä kertaa vierailevaa Macronia on tervehditty myös yleisellä liputuksella Helsingissä ja Espoossa. Liputus alkaa aamulla klo 8 ja päättyy auringon laskiessa.

Lue myös: Niinistö ja Macron: Lähdemme mukaan interventiojoukkojen jatkovalmisteluun, syksyllä allekirjoitetaan Suomen ja Ranskan välinen aiesopimus

Kotimaa

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan Kokoomuksen näkemykset mukailevat esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton aiempia ehdotuksia.
Kotimaa

"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia

Suomessa nimellä Delfin Clipper valmistunut ja nykyisin Silver Explorerina seilaava alus kulkee tällä hetkellä jossakin Laptevinmerellä. Kyseessä on ensimmäinen länsimainen risteilijä, joka aikoo läpäistä Koillisväylän. Vain venäläinen Shokalskiy ehti edelle vuonna 2015.
Maailma

Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa

Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapasivat Helsingissä keskiviikkona ystävällisissä tunnelmissa. Putinilla oli kuitenkin paljon hampaan kolossa Yhdysvaltoja kohtaan, eikä toimittajien "hellä huolenpito" venäläisten ihmisoikeuksista ilahduta.
Kotimaa

Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista ei saa vastakaikua

Presidentti Vladimir Putin kiitteli Suomen asennetta Itämeren kaasuputkeen. Presidentti Sauli Niinistö toisti Suomen näkemyksen, jonka mukaan putki on etupäässä ympäristökysymys.
Kolumnit

Kolumni: Suomen vientiä piristänyt Putinin putki on virallisesti ympäristökysymys – Putkessa kulkeva kaasu on silti myös turvallisuuspolitiikkaa

Kotimaa

Mitä Arkangelissa oikein tapahtui? Näin Venäjän presidentti vastasi Lännen Median kysymykseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasivat lehdistön kysymyksiin Helsingissä keskiviikkona.
Kotimaa

Putin uhosi Helsingissä amerikkalaisten ohjuskokeen vuoksi: "Venäjän turvallisuus tulee olemaan taattu"

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan Päivi Sillanaukeen kantelu virantäytöstä oikeuskanslerille kuulostaa jännittyneeltä.
Kotimaa

"Minusta se ei ole oikein" – hallinto-oikeuden professori pitää kansliapäällikön virantäyttökantelua poikkeuksellisena

Donald Trump ja turvallisuusneuvonantajansa John Bolton.
Kotimaa

Kommentti: Trumpin mielenterveyden pitäisi jo huolettaa kongressia – Britit panivat viralta hullun kuninkaansa, joka menetti Amerikan

Kommersant-lehden toimittaja Andrei Kolesnikov saapui Helsinkiin mielellään. Putinia seuraavalle toimittajalle Helsinki on lähin matkakohde kaikista. Jopa Venäjän sisällä lentomatkat ovat pitempiä.
Maailma

Tunnettu venäläistoimittaja on erikoistunut presidenttiin – "Olen saanut kokemuksia monen elämän edestä Putinin matkassa"

Vladimir Putin saapui Presidentinlinnaan keskiviikkoiltapäivällä. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Kotimaa

"Tänä päivänä tarvitsemme onnistuneita vierailuja" – Putin ja Niinistö kohtasivat kasvotusten Presidentinlinnassa