Työttömyysvakuutusrahaston hallintoneuvosto vahvisti esityksen työttömyysvakuutusmaksun alentamisesta

Sanna Raita-aho

Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) esittää sosiaali- ja terveysministeriölle työttömyysvakuutusmaksujen määriin alennuksia. Kokonaismaksua esitetään alennettavaksi 0,8 prosenttiyksiköllä.

TVR:n hallintoneuvosto vahvisti rahaston hallituksen toissapäiväisen esityksen työttömyysvakuutusmaksujen alentamisesta.

Näin ollen ensi vuonna palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu olisi 1,5 prosenttia ja työnantajamaksu keskimäärin 1,5 prosenttia palkoista. Alemmaksi työnantajamaksuksi TVR esittää 0,50 prosenttia ja ylemmäksi maksuksi 2,05 prosenttia palkoista.

Eduskunta säätää työttömyysvakuutusmaksujen tasosta vuosittain lailla.

Vauhdilla parantunut työllisyystilanne on luonut tilaa työttömyysvakuutusmaksujen alentamiseen.

Työmarkkinajärjestöillä kiistaa alennuksen määrästä

Alennuksen suuruudesta on ollut vääntöä työmarkkinajärjestöillä. SAK ja STTK ovat ajaneet maksuihin pienempää alennusta kuin työnantajapuoli ja Akava. Pienempiä alennuksia halunneet olisivat toivoneet suurempaa puskurirahastoa. Asiasta äänestettiin tiistaina TVR:n hallituksessa.

TVR:n toimitusjohtajan Janne Metsämäen mukaan myös hallintoneuvosto äänesti asiasta ja siitä käytiin keskustelua. Äänestyksessä oli sama jakauma.

Metsämäen mukaan alennus perustuu arvioon siitä, miten talous ja työllisyys kehittyvät. TVR:n talousarvion mukaan työttömyysaste on tänä vuonna keskimäärin 7,7 prosenttia ja seuraavana vuonna 7,5 prosenttia.

Metsämäki ei ota toimitusjohtajana kantaa järjestöjen kannanottoihin alennusten suuruudesta, mutta sanoo, että talousarvion mukaisesti puskuria kertyy maltillisesti myös ensi vuonna.

– Talousarviomme mukaan meille kerty

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.