Valtio selvittää vaihtoehtoja kansalaisten sähköiseen tunnistautumiseen – osa pankeista hinnoittelee tunnustensa käytön valtiolle liian kalliisti

Valtio ryhtyy selvittämään, miten kansalaisten tunnistautuminen julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin kannattaisi jatkossa järjestää.

Tällä hetkellä tunnistautumiseen voi käyttää pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta ja sähköistä henkilökorttia. Ensi vuoden alusta pankkitunnusten käyttö tunnistautumiseen uhkaa loppua osalta ihmisistä. Väestörekisterikeskus ei ole päässyt kaikkien pankkien kanssa sopimukseen siitä, että niiden pankkitunnuksilla voisi tunnistautua julkishallinnon palveluihin myös ensi vuonna.

Nykyiset vahvan tunnistamisen sopimukset päättyvät vuodenvaihteessa, ja joidenkin pankkien hinnoittelu on osoittautunut valtiolle liian kalliiksi. Varmuudella tunnistautuminen onnistuu ensi vuonna vain OP-ryhmän ja Nordean pankkitunnuksilla. Valtio jatkaa vielä neuvotteluja muiden pankkien kanssa.

Valtiovarainministeriö kertoo pyytäneensä Väestörekisterikeskusta selvittämään sähköisen tunnistautumisen vaihtoehtoja. Selvityksessä tutkitaan yhtenä mahdollisuutena myös julkisen sektorin omaa tunnistautumisvälineen kehittämistä. Selvitystyön on määrä valmistua tammikuussa.