Ulkomaiset työntekijät pääsemässä jatkossa heti sosiaaliturvan piiriin – järjestöiltä vihreää valoa uudistukselle
Hallitus valmistelee lakimuutosta, joka rajaa Suomesta ulkomaille lähtevien työntekijöiden asumisperusteista sosiaaliturvaa.
Tähän asti lähetetyt työntekijät ovat olleet Suomen sosiaaliturvan piirissä jopa 10 vuotta, lähetys- ja kehitysyhteistyöntekijät määrättömästi. Uusi ehdotus rajaisi ajan viiteen vuoteen. Tämän arvioidaan alentavan muun muassa lapsilisämenoja noin 0,4 miljoonalla eurolla.
Osa ulkomaisia työntekijöitä lähettävistä järjestöistä suhtautuu uudistukseen skeptisesti.
Suomen Lähetysseuran mukaan muutos olisi sen työntekijöille hankala, sillä se lisäisi määräaikaisia työsuhteita ja haittaisi rekrytointia. Järjestön ulkomaankomennukset kestävät yleensä pitkään, koska työtehtävät vaativat hyvää paikallisen kielen ja kulttuurin tuntemusta.
– Lakiuudistus aiheuttaisi komennuksella olevien työntekijöiden kutsumisen Suomeen, jonka ainoa tarkoitus olisi työntekijän pitäminen sosiaaliturvan piirissä, järjestö sanoo lausunnossaan.
Korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava ei kannata muutosta, koska sen mukaan muutoksesta syntyvät säästöt ovat pieniä. Lisäksi nykyinen pitkä enimmäisaika torjuu pitkää aivovuotoa ulkomaille, Akava katsoo.
Sen sijaan esimerkiksi yliopisto- ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL pitää muutosta perusteltuna, koska lähetettyjä työntekijöitä ei veroteta Suomeen.
Uudistus tuo muutoksia myös Suomeen tuleville ulkomaalaisille työntekijöille. Heidän pääsyään asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin ollaan helpottamassa. Laista halutaan poistaa niin sanottu neljän kuukauden sääntö. Nykylain mukaan asumisperusteisia sosiaaliturvaetuuksia saadakseen Suomeen tulevalla täytyy olla vähintään neljä kuukautta voimassa oleva työsopimus.
Jatkossa ei enää edellytettäisi, että työsopimus on tehty vähintään neljäksi kuukaudeksi. Työntekijältä edellytettäisiin sen sijaan noin 700 euron työansiota sosiaaliturvan saamiseksi. Etuudet koskevat muun muassa lapsilisiä ja sairausvakuutusta.
Uudistuksella halutaan muun muassa parantaa työperäisen maahanmuuton houkuttelevuutta. Muutos koskee sekä EU-alueen sisältä että ulkopuolelta tulevia. Työn perusteella oikeus sosiaaliturvaan edellyttää aina työskentelyä.
– Suomeen tulevat työntekijät osallistuvat etuuksien rahoittamiseen. He maksavat Suomeen lyhytaikaisessakin työssä saamastaan palkasta veroja, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Outi Antila sanoo kirjoituksessaan.
Muun muassa Tieteentekijöiden liitto, Akava ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kannattavat muutosta. Sen katsotaan selkeyttävän järjestelmää ja parantavan yhdenvertaisuutta. Akavan mukaan on seurattava, ettei käytäntö johda väärinkäytöksiin.
Lausuntokierros päättyi elokuun puolivälissä. Hallituksen esitys asiasta on määrä antaa syksyllä.
Hallituksen suunnitelmista on aiemmin uutisoinut Uutissuomalainen.