Murhatun rikollispomon leskeä epäillään omasta huumebisneksestä

Naisen asunnolta löytyneet valvontakamerakuvat auttoivat poliisia.

Tuuli Oikarinen

Surmatun rikollispomo Raimo Anderssonin leskeä epäillään huumebisneksen johtamisesta, kertoi keskusrikospoliisi perjantaina. Poliisi aloitti huumerikoksen tutkimisen jo helmikuussa, mutta keväällä tutkinta sai apua yllättävältä taholta.

Pitkän linjan rikollinen Andersson surmattiin huhtikuussa vaimonsa kotona Vantaan Viinikkalassa ollessaan lomalla vankilasta. Kun poliisit tutkivat henkirikosta, asunnolta löytyi valvontakamerajärjestelmä. Valvontakameran kuvissa piilotetaan huumepakettia asunnon pihalla. Naisen valvontakamerakuvista on hyötyä muun muassa todisteena, kertoo toinen jutun tutkinnanjohtajista, rikoskomisario Kimmo Sainio keskusrikospoliisista.

51-vuotias leski kuuluu M.O.R.E-rikollisjärjestön perustajajäseniin. Nykyisin järjestö on osa pahamaineista United Brotherhoodia. Naisen ohella pääepäiltyinä ovat 52- ja 63-vuotiaat miehet. Kolmikkoa epäillään törkeästä huumausainerikoksesta, jossa amfetamiinia, kokaiinia, Subutex-tabletteja ja ekstaasipillereitä välitettiin pääkaupunkiseudulla.

– Epäilyksen mukaan nainen on johtanut toimintaa ja miesten tehtävänä on ollut välittää, säilyttää ja myydä, kertoo Sainio.

Edesmenneellä, elinkautista istuneella rikollispomolla ei epäillä olleen osuutta kyseisiin huumerikoksiin, Sainio kertoo.

– Hän on ollut 13 vuotta vankilassa. Kyllähän se vaimon bisnestä on ollut.

Myöskään Anderssonin murhasta epäillyllä miehellä ei ole Sainion mukaan osuutta asiaan.

Nainen hankki yhdessä 63-vuotiaan miehen kanssa asunnon vain huumausaineiden jatkamista ja säilyttämistä varten, poliisi kertoo. Kaksikko vaihtoi asunnon lukot, jotta sen varsinainen haltija ei pääsisi enää sisälle.

– Huumeita on säilytetty eri asunnoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua ja myyty pitkin ja poikin katuja.

Päätekijöiden epäillään välittäneen alkuvuonna 2018 yhteensä 4,5 kiloa amfetamiinia, 2 000 Subutex-tablettia, 100 grammaa kokaiinia ja pienen määrän ekstaasitabletteja. Sainio luonnehtii, että "älyttömän suuresta" huumejutusta ei ole kyse. Välittämisestä hankittu rikoshyöty on poliisin arvion mukaan 120 000 euroa.

Leski ja 52-vuotias mies saatiin kiinni toukokuun alussa, kun he olivat hakemassa asunnolta huumeita, poliisi kertoo. Heiltä löytyi lisäksi kaksi laitonta käsiasetta ja naisen kotoa vielä kolmas ase. Muutama viikko myöhemmin myös 63-vuotias saatiin kiinni huumekämpältä. Piiloasunnolta löytyi valtaosa Subutex-tableteista.

Kolmikkoa epäillään törkeän huumausainerikoksen lisäksi salakuljetuksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kätkemisrikoksesta. Lisäksi naista ja 52-vuotiasta miestä epäillään törkeästä veropetoksesta, jossa 10 000 purkkia nuuskaa hankittiin Ruotsista myytäväksi. Kaikki kolme ovat yhä vangittuina.

Kokonaisuuteen liittyy myös 11 muuta epäiltyä, joista yksi alamyyjä on yhä vangittuna. Juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Kotimaa

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) haluaa kääntää kriminaalipoliittisen keskustelun näkökulman rikoksentekijästä uhriin ja teon sovittamiseen.
Kotimaa

Oikeusministeri Häkkänen haluaa tiukentaa rikosten rangaistuksia entisestään — Nyt vireillä olevat uudistukset riittämättömiä

Teollisuusliitto on ilmoittanut, että ensi viikon jälkeen poliittiset lakot kohdistuvat kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden yrityksiin.
Kotimaa

Työnantajapuolelta ei heru ymmärrystä poliittisille mielenilmauksille ja uusille lakoille – "Työmarkkinoilla tilanne on ihan kestämätön"

Antti Rinne ehdottaa järjestäytymättömille pienyrittäjille oikeutta yleiseen oikeusapuun.
Kotimaa

Rinne vei yrittäjille omat eväät: Uusi oikeusapuyksikkö joka maakuntaan ja verohuojennukset kolmelle ensimmäiselle työntekijälle

Jouko Kotamäen mukaan Kainuussa on vähemmän yksityislääkäritarjontaa kuin etenkin sellaisilla paikkakunnilla, missä on yliopistollinen sairaala. Tämä vaikuttaa sivuonteloleikkausten määrään.
Kotimaa

Nenän sivuonteloleikkausten määrissä suuria alueellisia eroja: "Osa eroista jäi selittämättömiksi"

Vaalimaan raja-asemalla tilanne on selkiytynyt sen jälkeen kun Venäjän uusi tullisääntelylaki tuli voimaan syyskuun alussa.
Kotimaa

Suurin osa suomalaisista pääsee taas velaksi ostetuilla ja leasing-autoilla Venäjälle – lakimuutos sai jotkut lunastamaan auton itselleen

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja varapuheenjohtaja Turja Lehtonen saapuivat perjantaina kertomaan tiedotusvälineille uusista poliittisista lakoista irtisanomislakia vastaan.
Kotimaa

Teollisuusliiton Riku Aalto: "Emme käy sdp:n vaalikampanjaa, jäsenet todella pettyneitä hallituksen toimiin"

YTK:n toimitusjohtajan Sanna Alamäen mukaan työttömyyskassan jäsenistön työttömyysaste on laskenut yhdeksästä kahdeksaan prosenttiin.
Kotimaa

Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä

Helsingin Sanomissa julkaistusta jutusta käynnistyi esitutkinta, jossa poliisi teki kotietsinnän toisen jutun kirjoittaneen toimittajan kotiin.
Kotimaa

Toimittajan kotiin suunnattu kotietsintä tehtiin hovioikeuden mukaan laillisesti, mutta aineistoa ei vielä voi täysin hyödyntää – tässä syy

Kuinka paljon Suomesta voi hakata metsiä niin, että hiilinielut ovat riittäviä? Kysymys voi olla tulevina vuosina vaikea niin päättäjille kuin metsäteollisuudelle.
Kotimaa

Hiilinieluja pitäisi syntyä joka puolella maapalloa – vihreät rajoittaisi metsähakkuita Suomessa miljoonilla kuutioilla

Kotimaa

Aki Ruotsala toimikunnan valinta Rauman kaupunkikehitysjohtajaksi – kaupunginjohtajalle ei kelpaa kumpikaan finalisteista