Kotimaa

Vaarallinen villitys ravintoloissa – älä syö punajuurien naatteja

 Kuva: Veikko Wahlroos, TS
Kuva: Veikko Wahlroos, TS

Punajuuren naattien käyttö on yleistynyt sekä ravintoloissa että kotikeittiöissä. Punajuuren lehtiä myydään myös esimerkiksi kauppojen salaattisekoituksissa. Uusissa keittokirjoissa suositetaan käyttämään punajuuren naatteja pinaatin tapaan.

Mutta onko se turvallista?

– Punajuuren lehtiä voi laittaa salaattiin muutaman vaikka koristeeksi, mutta en suosittelisi niitä salaatin tai ruuan pääraaka-aineeksi, sanoo Eviran tutkimusprofessori Anja Hallikainen.

Naattien nitraattipitoisuudet pitäisi ensin analysoida ja todeta riittävän alhaisiksi.

Asiaa hankaloittaa se, että virallisia enimmäispitoisuuksia ei punajuuren naateille ole, eikä niiden nitraattipitoisuutta ole Evirassa tutkittu.

Kaupalla vastuu pitoisuuksista

Punajuuret sisältävät kohtalaisen isoja pitoisuuksia nitraatteja. Nitraatit muuttuvat elimistössä nitriiteiksi, jotka heikentävät veren hapenottokykyä.

Punajuuria on hyvä käyttää vain keitettynä, jolloin nitraattipitoisuudet vähenevät. Hallikainen sanoo, että jos punajuuret kypsentää esimerkiksi uunissa tai pannulla paistamalla, kannattaa ne ensin esikypsentää kiehauttamalla niitä muutaman minuutin ajan vedessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koska punajuuren juuriosa sisältää paljon nitraatteja, lehtiosissa on niitä todennäköisesti vielä runsaammin. Nitraateille on tyypillistä kertyä kasvien lehtiosiin.

Lisäksi erilaisten torjunta-aineiden pitoisuudet voivat olla naateissa suurempia kuin itse syöntikohteessa eli punajuuressa. Torjunta-aineiden sallitut jäämät kun on määritelty nimenomaan juuriosalle.

Hallikainen muistuttaa, että viime kädessä kaupalla ja tuottajalla on vastuu siitä, että myytävien punajuurenlehtien nitraattipitoisuudet eivät ole liian korkeita.

Hallikainen vertaa punajuurenlehtiä rucolaan, josta on löydetty korkeita nitraattipitoisuuksia. Pieni määrä mausteenomaisesti käytettynä ei haittaa, mutta suurten määrien syömistä kannattaa välttää.

TS

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (8)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Kalle
Luomupunajuuret lautaselle
Vaikka ei itse viljelisikään ruokaansa, voi olla tyytyväinen siihen, että luomuna nuokin sisältävät vähemmän ihmiselle haitallisia tehotuotantokemikaaleja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Alita
Uutta tietoa
Anja Hallikainen, tieto nitraattien haitallisuudesta on vanhaa virheellistä tietoa. Oikeasti nitraatit metaboloituvat lopulta typpioksidiksi, mistä on pelkästään hyötyä. Kannattaa tutustua uusimpaan tutkimusaineistoon.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
ylpeys kukollakin
Vast: Uutta tietoa
No ei sitä ole aivan kokonaan tyrmättykään sitä vanhaa ja koeteltua tietoa - vielä. Vaikka joillain ihmisillä on kummallinen taipumus rynnätä uuteen ja (muka) mullistavaan ikäänkuin kaikki mitä on ennen havaittu olisi täysin päin mäntyä...

Minusta näytti (kun vähän katselin tuolta juu nou) siltä että nitraateista elimistössä muodostuva nitriitti (jonka pelätään olevan myös karsinogeeni) on osaltaan mukana typpioksidin tuotannossa mutta sitä ei ainakaan voi sanoa että "oikeasti nitraatit metaboloituvat typpioksidiksi"... Ei tarvits ekauan kaivella kun löytää että :"Liiallisen typpioksidin tuoton tiedetään kuitenkin voimistavan tulehdusreaktiota ja sen tuotto on lisääntynyt mm. astmassa ja reumassa." (Tiina Leppänen 20.8. 2010)...

Ei se typpioksidi autuaaksi tee. Yksi henkäisy sitä vaarallista kaasua tekee tosin hengettömäksi joka ehkä on autuaallinen tila jossain mielessä - mutta sieltä ei ole paluuta.

Kyllä minun paksusuoliparkani jostain syystä protestoi jos liiaksi syön esim. nitriittejä sisältävää makkaraa mutta ei se ole mikään tieteellinen havainto joten en innostunut siitä...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
adriana
Kasvisten nitraatit eivät ole haitallisia
Turun Sanomat itsekin uutisoinut "Kasvisten nitraatit hyväksi terveydelle" yhdessä jutussaan ja näinhän se nykytiedon mukaan on. Ei ole mitään syytä pelätä esim. rucolaa tai punajuuren naatteja, joita on Välimeren maissa syöty esimeriksi iät ja ajat ilman ongelmia.

Melkoista liioittelua siis tämä "vaarallinen villitys" -juttu.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
P. Juuri
Nitraatit ja hapenottokyky
"Nitraatit muuttuvat elimistössä nitriiteiksi, jotka heikentävät veren hapenottokykyä."

Yhden tutkimuksen (Bailey et al., Journal of Applied Physiology, 2009, vol. 107, no. 4, 1144-1155) mukaan nitraatit (nimenomaan punajuurimehusta saadut) vähentävät hapenkulusta kevyessä rasituksessa ja parantavat korkean rasitustason sietokykyä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää