Vaarallinen villitys ravintoloissa – älä syö punajuurien naatteja
Punajuuren naattien käyttö on yleistynyt sekä ravintoloissa että kotikeittiöissä. Punajuuren lehtiä myydään myös esimerkiksi kauppojen salaattisekoituksissa. Uusissa keittokirjoissa suositetaan käyttämään punajuuren naatteja pinaatin tapaan.
Mutta onko se turvallista?
– Punajuuren lehtiä voi laittaa salaattiin muutaman vaikka koristeeksi, mutta en suosittelisi niitä salaatin tai ruuan pääraaka-aineeksi, sanoo Eviran tutkimusprofessori Anja Hallikainen.
Naattien nitraattipitoisuudet pitäisi ensin analysoida ja todeta riittävän alhaisiksi.
Asiaa hankaloittaa se, että virallisia enimmäispitoisuuksia ei punajuuren naateille ole, eikä niiden nitraattipitoisuutta ole Evirassa tutkittu.
Kaupalla vastuu pitoisuuksista
Punajuuret sisältävät kohtalaisen isoja pitoisuuksia nitraatteja. Nitraatit muuttuvat elimistössä nitriiteiksi, jotka heikentävät veren hapenottokykyä.
Punajuuria on hyvä käyttää vain keitettynä, jolloin nitraattipitoisuudet vähenevät. Hallikainen sanoo, että jos punajuuret kypsentää esimerkiksi uunissa tai pannulla paistamalla, kannattaa ne ensin esikypsentää kiehauttamalla niitä muutaman minuutin ajan vedessä.
Koska punajuuren juuriosa sisältää paljon nitraatteja, lehtiosissa on niitä todennäköisesti vielä runsaammin. Nitraateille on tyypillistä kertyä kasvien lehtiosiin.
Lisäksi erilaisten torjunta-aineiden pitoisuudet voivat olla naateissa suurempia kuin itse syöntikohteessa eli punajuuressa. Torjunta-aineiden sallitut jäämät kun on määritelty nimenomaan juuriosalle.
Hallikainen muistuttaa, että viime kädessä kaupalla ja tuottajalla on vastuu siitä, että myytävien punajuurenlehtien nitraattipitoisuudet eivät ole liian korkeita.
Hallikainen vertaa punajuurenlehtiä rucolaan, josta on löydetty korkeita nitraattipitoisuuksia. Pieni määrä mausteenomaisesti käytettynä ei haittaa, mutta suurten määrien syömistä kannattaa välttää.
TS