Trump ja Putin Helsingissä

Helsingissä pöydällä on joukko painavia asioita

Ainakin näiden asioiden uskotaan nousevan esille Putin-Trump -huippukokouksessa.

Mikhail Klimentyev
Donald Trump ja Vladimir Putin Vietnamissa marraskuussa 2017.
Donald Trump ja Vladimir Putin Vietnamissa marraskuussa 2017.

Mikko Pulliainen

Syyrian konflikti. Helsingin huippukokousta edeltäneinä päivinä Vladimir Putin tapasi Iranin ylimmän johtajan ajatollah Ali Khamenein lähimmän neuvonantajan Ali Akbar Velayatin. Lauantaina hän tapasi palestiinalaisjohtaja Mahmud Abbasin ja keskusteli Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Perjantaina Kreml ilmoitti, että Putinin ja Donald Trumpin keskustelunaiheisiin kuuluu maiden välinen mahdollinen yhteistyö Syyrian humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi. Tarkempia tietoja ei asiasta ole kerrottu, mutta julkisessa keskustelussa on pohdittu jopa Yhdysvaltojen joukkojen poistumista Syyriasta tilanteen niin salliessa.

Presidentinvaalit. Perjantaisessa lehdistötilaisuudessaan Trump kertoi aikovansa nostaa esille Venäjän osuuden Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Samana päivänä Yhdysvallat nosti syytteet vaaleihin sekaantumisesta yhteensä kahtatoista venäläistä tiedustelu-upseeria vastaan. Heidän epäillään muun muassa murtautuneen demokraattipuolueen sähköposteihin.

Venäjän ulkoministeriön mukaan toimenpiteellä on tarkoitus "vahingoittaa" huippukokouksen henkeä.

Krim. Etenkin Ukrainassa on pelätty, että arvaamattomuudestaan tunnettu Trump päättäisi tunnustaa Krimin osaksi Venäjää. Perjantaina presidentti totesi, että Krim miehitettiin Obaman aikana, mutta vastaavaa ei hänen valtakaudellaan olisi tapahtunut. Mitä Krimille sitten tapahtuu?

– Jää nähtäväksi. Jos tietäisin sen, en kertoisi teille, Trump totesi.

Pakotteet ja Ukraina. Eräs Putinin suurimmista voitoista olisi, jos Yhdysvallat peruisi edes osan Venäjää kohtaan suuntaamistaan talouspakotteista. Itä-Ukrainan kriisin ratkaisuyritykset viiden vuoden aikana eivät tähän mennessä ole johtaneet mihinkään, mutta Ukrainan tilanne kuuluu niihin aiheisiin, joista Trump aikoo puhua. Putin pohjusti aihetta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa sunnuntain jalkapallon MM-loppuottelun yhteydessä.

Aiemmin tänä vuonna Venäjä on ehdottanut rauhanturvajoukkojen tuomista Itä-Ukrainaan, mutta toistaiseksi suunnitelma ei ole edennyt. Yhteenotot alueella ovat jatkuneet.

Aseistariisunta. – Ydinaseet ovat maailman suurin ongelma. Mikäli niiden määrää voitaisiin merkittävästi rajoittaa tai jopa ihannemaailmassa päästä kaikista eroon...se on kenties vain unelmaa, mutta varmasti keskustelemme aiheesta, Trump kertoi perjantaina.

Uutistoimisto Reutersin arvion mukaan keskusteluissa nostetaan esille New Start -sopimuksen jatkaminen ja keskipitkän matkan ohjuksia rajoittava INF-sopimus.

Nato. Puolustusliiton laajeneminen sekä sen harjoitustoiminnan lisääntyminen Venäjän lähialueilla ei ole ollut Putinin hallinnon mieleen. Trumpin suhtautuminen asiaan on viime päivinä ollut tyypillisen kaksijakoista: samalla kun hän korosti Naton vahvistuneen keskiviikon ja torstain huippukokouksen seurauksena, Trump piti mahdollisena että hän keskustelisi Putinin kanssa Yhdysvaltain sotaharjoitusten lopettamisesta Baltian maiden alueella. Baltiassa pelkona on, että Trump tekisi sotaharjoitusten suhteen samanlaisen impulsiivisen ratkaisun kuin Etelä-Koreassa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Kotimaa

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) haluaa kääntää kriminaalipoliittisen keskustelun näkökulman rikoksentekijästä uhriin ja teon sovittamiseen.
Kotimaa

Oikeusministeri Häkkänen haluaa tiukentaa rikosten rangaistuksia entisestään — Nyt vireillä olevat uudistukset riittämättömiä

Teollisuusliitto on ilmoittanut, että ensi viikon jälkeen poliittiset lakot kohdistuvat kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden yrityksiin.
Kotimaa

Työnantajapuolelta ei heru ymmärrystä poliittisille mielenilmauksille ja uusille lakoille – "Työmarkkinoilla tilanne on ihan kestämätön"

Antti Rinne ehdottaa järjestäytymättömille pienyrittäjille oikeutta yleiseen oikeusapuun.
Kotimaa

Rinne vei yrittäjille omat eväät: Uusi oikeusapuyksikkö joka maakuntaan ja verohuojennukset kolmelle ensimmäiselle työntekijälle

Jouko Kotamäen mukaan Kainuussa on vähemmän yksityislääkäritarjontaa kuin etenkin sellaisilla paikkakunnilla, missä on yliopistollinen sairaala. Tämä vaikuttaa sivuonteloleikkausten määrään.
Kotimaa

Nenän sivuonteloleikkausten määrissä suuria alueellisia eroja: "Osa eroista jäi selittämättömiksi"

Vaalimaan raja-asemalla tilanne on selkiytynyt sen jälkeen kun Venäjän uusi tullisääntelylaki tuli voimaan syyskuun alussa.
Kotimaa

Suurin osa suomalaisista pääsee taas velaksi ostetuilla ja leasing-autoilla Venäjälle – lakimuutos sai jotkut lunastamaan auton itselleen

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja varapuheenjohtaja Turja Lehtonen saapuivat perjantaina kertomaan tiedotusvälineille uusista poliittisista lakoista irtisanomislakia vastaan.
Kotimaa

Teollisuusliiton Riku Aalto: "Emme käy sdp:n vaalikampanjaa, jäsenet todella pettyneitä hallituksen toimiin"

YTK:n toimitusjohtajan Sanna Alamäen mukaan työttömyyskassan jäsenistön työttömyysaste on laskenut yhdeksästä kahdeksaan prosenttiin.
Kotimaa

Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä

Helsingin Sanomissa julkaistusta jutusta käynnistyi esitutkinta, jossa poliisi teki kotietsinnän toisen jutun kirjoittaneen toimittajan kotiin.
Kotimaa

Toimittajan kotiin suunnattu kotietsintä tehtiin hovioikeuden mukaan laillisesti, mutta aineistoa ei vielä voi täysin hyödyntää – tässä syy

Kuinka paljon Suomesta voi hakata metsiä niin, että hiilinielut ovat riittäviä? Kysymys voi olla tulevina vuosina vaikea niin päättäjille kuin metsäteollisuudelle.
Kotimaa

Hiilinieluja pitäisi syntyä joka puolella maapalloa – vihreät rajoittaisi metsähakkuita Suomessa miljoonilla kuutioilla

Kotimaa

Aki Ruotsala toimikunnan valinta Rauman kaupunkikehitysjohtajaksi – kaupunginjohtajalle ei kelpaa kumpikaan finalisteista