"Kyllä Helsinkiin vielä mahtuu" – Presidenttien kokous on hotelleille piristysruiske, mutta kaikki huoneet eivät täyty

Parin viikon valmistautumisaika on vaatinut hotelleilta erityisjärjestelyjä.

Anssi Rulamo

Jos on tarve majoittua Helsinkiin Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen aikaan, ei tarvitse huolehtia hotellikapasiteetin riittävyydestä. Keskustaankin mahtuu yhä, huoneesta joutuu tosin pulittamaan selvästi tavallista korkeamman hinnan.

STT:n haastattelemien hotelliketjujen johtajien mukaan valtaosassa hotelleista on vielä tilaa. Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen aiheuttama kysyntäpiikki nähdään erittäin myönteisenä piristysruiskeena heinäkuulle, joka on liikematkailun osalta vuoden hiljaisinta aikaa.

– Joitakin hotelleja on täynnä. Mutta kyllä Helsinkiin vielä mahtuu, kertoo Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Käyhkön mukaan Scandicin hotelleissa yöpyy joidenkin kansainvälisten mediayhtiöiden väkeä. Yksittäiset yhtiöt ovat varanneet suurimmillaan muutamia kymmeniä huoneita.

Sokotelin toimitusjohtajan Jarkko Härmälän mielestä keskustelu kapasiteettiongelmista on ollut outoa.

– Koko pääkaupunkiseudun kapasiteetti ei tule täyteen. Tässä liikkuu kuitenkin vain noin 20–25 prosenttia koko kapasiteettimäärästä lisäruiskeena tähän normaalikysyntään, Härmälä sanoo.

Trump–Putin-kokous tuo Helsinkiin parituhatta ihmistä, joista suuri osa kansainvälistä mediaa. Väkimäärältään paljon isompiakin tapahtumia on Helsingissä viime vuosina pidetty.

– Megakonsertit liikuttavat sellaiset 20 000–50 000 ihmistä ja silloin kaupunki tulee kyllä täyteen. Tämä on tällaisen isohkon kongressin kokoinen tapahtuma ja luonteeltaankin sen oloinen, muistuttaa Sokotelin Härmälä.

Normaalista poikkeavaa on nyt lähinnä se, kuinka lyhyellä varoitusajalla kokous järjestetään.

– Yleensä tällaiset tuhansien taksien konferenssit tiedetään vuosia etukäteen. Tämä kuitenkin järjestettiin kahdessa viikossa, sanoo Kämp Collection Hotelsin toimitusjohtaja Laura Tarkka.

– Senkin takia Helsinki oli hyvä vaihtoehto, että täällä suoriuduttiin tästä. Ei moni paikka ehkä pystyisi tähän, vaikka olisi enemmän kapasiteettiakin.

Tarkan luotsaamaan ketjuun kuuluu suuri osa Helsingin luksushotelleista, muun muassa St. George ja Kämp. St. Georgeen tyhjennettiin viikko sitten mystinen amerikkalaiskuljetus ja sitä on pidetty Trumpin mahdollisena yöpymispaikkana.

Äkillinen kysyntäpiikki on aiheuttanut hotelliketjussa paljon työtä, sillä huippukokous on lisännyt etenkin laadukkaampien huoneiden kysyntää.

– Totta kai se toi haasteita. Kyllähän niistä selvitään, mutta se on vaatinut aikamoisia järjestelyjä kaikilta, Tarkka sanoo.

Myös Scandicin Käyhkön mukaan "yölamppua on poltettu", kun kaikkien toiveet on yritetty täyttää.

Tarkan mukaan joidenkin asiakkaiden varauksia on jouduttu siirtämään, mutta kaikille joilla on ollut välttämätön majoitustarve tietylle ajalle, on huone pystytty myös järjestämään.

Haasteista huolimatta hotellit ovat tyytyväisiä kysyntäpiikistä, sillä keskikesällä hotellit täyttyvät lähinnä vapaa-ajan matkaajista.

– Tyypillisesti heinäkuu on kuukausi, jolloin mitään bisnesajureita ei oikeastaan ole, Käyhkö muistuttaa.

– Tämähän on ihan lottovoitto Suomelle, että tällainen kokous täällä Helsingissä järjestetään ja sitä kautta tänne saapuu valtava määrä mediaa ja delegaatioita. Se tarkoittaa useiden miljoonien eurojen positiivista ruisketta suomalaiseen talouteen, Härmälä iloitsee.

Trumpin ja Putinin kokous pompautti huoneiden hintoja ylöspäin – joissain hotelleissa jopa nelinkertaiset hinnat

Anssi Rulamo

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen näkyy selvänä piikkinä Helsingin hotellihuoneiden hinnassa. STT tarkisti tapaamisen alla 49 pääkaupunkiseudun hotellin halvimmat kahden hengen huoneen hinnat sunnuntain ja tiistain väliselle ajalle ja vertasi niitä seuraavan viikon sunnuntai–tiistai-aikavälin hintoihin.

Suurimmassa osassa hotelleista oli vielä huoneita tarjolla kokouksen ajalle. Vain seitsemässä hotellissa tilaa ei ollut, tällaisia olivat esimerkiksi Scandic Park Helsinki, Hilton Helsinki Kalastajatorppa sekä Trumpin majoittumispaikaksi huhuttu St. George.

Kaikissa hotelleissa hinta on kokouksen aikana selvästi korkeampi kuin viikkoa myöhemmin, usein kaksinkertainen tai ainakin lähellä sitä. Keskimäärin hinta oli kokouksen aikana noin 87 prosenttia korkeampi kuin viikkoa myöhemmin.

Joissakin hotelleissa hinta on kolmin- tai jopa nelinkertainen. Esimerkiksi GLO Hotel Kluuvissa kaksi yötä kokouksen aikaan maksaa 780 euroa, kun viikkoa myöhemmin hinta on vain 182 euroa. Original Sokos Hotel Helsingissä hinta on kokouksen aikaan 660 euroa ja viikkoa myöhemmin 281 euroa.

Kysyntäpiikki näkyy myös Helsingin ulkopuolella, etenkin lentoaseman lähialueen hotelleissa. Esimerkiksi Break Sokos Hotel Flamingossa Vantaalla kahden yön hinta on 15.–17. heinäkuuta 528 euroa ja 22.–24. heinäkuuta 273 euroa. Scandic Helsinki Aviapoliksessa hinta pomppaa kokouksen aikana 410 euroon ja on viikkoa myöhemmin 214 euroa. Espoossakin hintaeroa on, tosin hieman vähemmän.

– Se on normaalia, siinähän kysyntä ja tarjonta kohtaavat, kun tämä on dynaamisen hinnoittelun markkina ihan niin kuin lentoliputkin, Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö selvittää.

Kämp Collection Hotelsin toimitusjohtaja Laura Tarkka huomauttaa, että kohonneella tasollakaan hinnat eivät ole kansainvälisessä vertailussa mitenkään poikkeuksellisia.

– Jos vertaa vaikka Tukholmaan tai Kööpenhaminaan, niin nehän ovat koko ajan tätä tasoa. Puhumattakaan jostain Lontoosta, Pariisista tai Wienistä, Tarkka sanoo.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.