Valiokunta äänesti: Hallituksen sote-vastine julki huomisaamuna

Hallitus kertoo keskeisten kohtien sisällöstä jo tänään.

Mikko Stig
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa eduskunnassa 18. kesäkuuta.
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa eduskunnassa 18. kesäkuuta.

Sanna Nikula, Matias Åberg

Hallituksen antama vastine sote-uudistuksen valinnanvapaudesta tulee julki huomisaamuna. Julkistuksen ajankohdasta äänestettiin maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka on vastuuvaliokunta asiassa. Osa jäsenistä olisi halunnut vastineen julki jo tänään.

– Halusimme antaa hallitukselle mahdollisuuden ensin itse tiedottaa, koska kyse on hallituksen vastineesta, perusteli valiokunnan varapuheenjohtaja, hallituspuolue keskustan edustaja Hannakaisa Heikkinen enemmistön kantaa medialle maanantain kokouksen jälkeen.

Eri kantaa edusti muun muassa oppositiopuolue Sdp:n edustaja Anneli Kiljunen, jonka mielestä vastine olisi ollut järkevää julkaista jo tänään maanantaina, jotta erilaiset spekulaatiot olisi voitu välttää.

Vielä julkistamattomassa vastineessa hallituksen on tarkoitus tuoda esiin, miten se vastaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan muutaman viikon takaiseen lausuntoon, joka vaati muutoksia sote-uudistuksen valinnanvapausmalliin.

Hallitus kertoo vastineensa päälinjauksista tiedotustilaisuudessa myöhemmin tänään. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puolestaan järjestää vastineesta julkisen kuulemisen aamukahdeksalta, jonka jälkeen asiakirja on kaikille julkinen.

Pääasiassa hallituksen lakilinjaukset ja niiden perustelut annetaan eduskunnalle hallituksen esityksinä, jolloin paperit tulevat saman tien julki kaikkien nähtäville.

Tällä kertaa hallitus antoi valiokunnalle tarkentavia linjauksia ja näkemyksiä soten valinnanvapaudesta vastineen muodossa, mikä ei automaattisesti tuonut papereita julki eduskunnan menettelytavoista johtuen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on erilaisia näkemyksiä siitä, saako valiokunta mietintönsä valmiiksi ennen eduskunnan kesälomia. Hallituspuolueisiin kuuluvat jäsenet ovat keskustan Hannakaisa Heikkisen mukaan yksimielisiä siitä, että mietintö ehditään saada valmiiksi ennen kesätaukoa.

– Oma kantani on, että ennen kesätaukoa saisimme mietinnöt siihen malliin, että perustuslakivaliokunta pystyisi ottamaan kopin ja jatkamaan työtä. Saataisiin ajoissa perustuslakiasiantuntijoille kokonaisuus arvioitavaksi, jotta siellä päässä ei tulisi kiire, Heikkinen sanoi.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) ei mietinnön valmistumisen aikataulua lähde arvioimaan.

– Taisimme tällä maratonilla ottaa vasta ensiaskelia. Nyt on vielä aika pitkä matka siihen, että oltaisiin jonkinlaisessa väliaikapisteessä, Kiuru kommentoi.

Kiurun mukaan hallituksen vastinetta ehdittiin tänään käsitellä vasta alkumetreihin ja työ jatkuu huomenna. Kiurun mukaan vastine on noin 120-sivuinen pumaska, jota ei ihan tuosta vain käydä läpi. Hän ei ota vastineen sisältöön mitään kantaa vielä tässä vaiheessa.

Kiuru sanoo olleensa itse sillä kannalla, että vastine pitää julkaista mahdollisimman nopeasti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi jo maanantaiaamuna, että hallituksella ei ole mitään sitä vastaan, että valiokunta julkistaisi sote-vastineen. Sipilän mielestä olisi hyvä, että vastineen yksityiskohdat olisivat julkisessa keskustelussa.

Oppositiosta on aiemmin vaadittu sote-vastineesta pääministerin ilmoitusta, jotta eduskunta voisi käydä asiasta perusteellisen keskustelun. Sipilän mukaan pääministerin ilmoitus sopii todella huonosti tilanteeseen, jossa asian käsittely on kesken valiokunnassa.

– Se ei ole sopiva työkalu tähän. Valiokuntatyö on kesken, se jatkuu ja siten se tulee aikanaan saliin takaisin ja palautekeskusteluun ja sitten siitä äänestetään, Sipilä sanoi tänään.

Erimielisyys on osa eduskunnassa käytävää köydenvetoa sote-uudistuksen etenemisestä. Oppositio on syyttänyt hallitusta siitä, että se yrittää viedä ison uudistuksen liian kiireellä läpi.

Lue myös: "Tätähän tämä demokratia on", sanoo pääministeri Sipilä soten lykkäämisestä

Valinnanvapauden toimeenpanoon pidempi vaiheistus

Sote-uudistukseen liittyvään valinnanvapauden toimeenpanoon on tulossa pidempi vaiheistus.

Hallituksen mukaan valinnanvapauden piiriin kuuluvat sosiaali- ja terveyskeskukset aloittaisivat toimintansa maakunnissa vuoden 2022 alussa.

Maakunta voisi kuitenkin aloittaa sote-keskusten toiminnan jo vuonna 2020, jos se täyttää tarvittavat kriteerit. Maakunta voisi myös hakea määräajan pidentämistä vuoden 2023 alkuun asti. Hallitus kertoo parhaillaan tiedotustilaisuudessa sote-vastineensa päälinjoista.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.