Lakimiehen lupa toimia oikeudessa voidaan peruuttaa epärehellisyyden takia – lupia peruutetaan kuitenkin melko harvoin

Keskiviikkoaamuna tuomion saanut Timo Räty on toiminut avustajana oikeudenkäynneissä.

Ulla Jäske

Keskiviikkoaamuna tuomion työsyrjinnästä saanut entinen AKT:n puheenjohtaja Timo Räty on toiminut muun muassa avustajana oikeudenkäynneissä saatuaan potkut puheenjohtajan pestistä. Räty on ammatiltaan lakimies.

Oikeudenkäyntiavustajan lupa voidaan peruuttaa, mikäli hän ei jostain syystä enää täytä laissa määriteltyjä kelpoisuusedellytyksiä. Niitä ovat esimerkiksi rehellisyys ja sopivuus tehtävään.

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta myöntää luvan toimia oikeudenkäyntiavustajana tai -asiamiehenä käräjillä. Se voi myös peruuttaa luvan tarpeen vaatiessa.

– Luvan peruuttamisia rikostuomioiden perusteella on tehty lautakunnan viisivuotisen olemassaolon aikana vähän verrattuna siihen, kuinka paljon oikeudessa on avustavia lakimiehiä, oikeudenkäyntiavustajalautakunnan puheenjohtaja, hovioikeuden presidentti Marianne Wagner-Prenner Rovaniemen hovioikeudesta kertoo.

Peruuttamisia on lautakunnan toiminta-aikana tehty neljä. Wagner-Prennerin mukaan vireillä on muutama.

Rehellisyys määritellään laissa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, ettei hakijaa ole lainvoimaisesti viiden viimeisen vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen tai sakkorangaistukseen rikoksesta, joka osoittaa henkilön olevan sopimaton avustajan tehtävään.

Wagner-Prenner korostaa, että ennen kuin kenenkään lupa peruutetaan, täytyy asianomaista kuulla pyytämällä lausunto. Lisäksi hänellä on mahdollisuus tulla henkilökohtaisesti kuulluksi.

Luvan menettäminen tarkoittaa sitä, ettei lakimies voi osallistua oikeudenkäynteihin, mutta hän voi jatkaa edelleen lakimiehen muissa tehtävissä tai vaikkapa johtaa omaa lakitoimistoa.

Wagner-Prennerin usko lakimiesten rehellisyyteen ei tapauksen takia horju.

– Lakimiehet ovat rehellistä porukkaa, mutta aina joukkoon mahtuu yksittäisiä lakia rikkovia henkilöitä, Wagner-Prenner summaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.