Tavara-ahdistus lisää aineettomien lahjojen arvostusta

Äitienpäivälahjaksi ehdotetaan yhteisiä hetkiä ja kokemuksia.

Vesa Moilanen
Mies tutustuu Elämyslahjat-yrityksen myyntikioskin tarjontaan Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä 11. toukokuuta 2018.
Mies tutustuu Elämyslahjat-yrityksen myyntikioskin tarjontaan Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä 11. toukokuuta 2018.

Liisa Ovaska

Aineettomien lahjojen arvostus kasvaa koko ajan. Kokemukset ja elämykset ovat yhä suositumpia lahjaideoita.

– Lahjan ei tarvitse olla enää fyysinen, jotta sitä arvostetaan. Myös kokemus voi olla yhtä arvokas, kertoo Jyväskylän yliopiston markkinoinnin professori Outi Uusitalo.

Uusitalo uskoo, että digitaalisuus on vaikuttanut osaltaan aineettomien lahjojen arvostukseen, koska digimaailmassa olemme tottuneet käyttämään aineettomia asioita uudella tavalla. Esimerkiksi ennen musiikki ja kuvat olivat kiinni konkreettisissa tavaroissa, kun nykyään ne ovat digitaalisina. Myös kirjojen lukemisesta on tullut nykypäivänä kokemus, eikä kirja ole vain fyysinen esine, joka omistetaan.

Aineettomuuden ihannointi näkyy myös kuluttajatutkimuksissa, joissa on viitteitä yhä kasvavaan tavara-ahdistukseen. Siitä voi kärsiä kuka tahansa ikään katsomatta. Uusitalo sanoo, että usein vanhemmilla sukupolvilla ahdistus johtuu vuosien aikana kertyneistä tavaroista, jotka täyttävät varastot. Sen sijaan nuoremmat sukupolvet pelkäävät, että heistä tulee samanlaisia hamstraajia kuin vanhemmistaan. He ovat nähneet tavaran haalimisen seuraukset.

Uusitalo uskoo, että lahjoja harkitaan nykypäivänä entistä enemmän. Nykyään on myös entistä tärkeämpää, että lahja on merkityksellinen sen saajalle. Enää ei haluta antaa lahjaksi tavaroita, jotka jäävät vain pyörimään nurkkiin.

– Ei haluta antaa lahjaa, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä, Uusitalo sanoo.

Osa kuluttajista on ratkaissut pulman ostamalla lahjakortteja, joiden suosio on kasvanut tasaisesti niin Stockmannilla kuin S-ryhmällä. Niiden avulla lahjan saaja voi ostaa itselleen mieluisen tuotteen, mutta lahjakortitkaan eivät ratkaise kasvavaa tavara-ahdistusta.

– Erityisesti nuoria ahdistaa se, että juhlaan liittyy aina tavaran saaminen tai antaminen, kertoo Luonto-liiton toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Äitienpäivä aloittaa kevään ja kesän juhlakauden. Tavaralahjoja vältteleville Tuomivaara ehdottaa aineettomia lahjoja. Esimerkiksi äitienpäivälahjaksi voi antaa omatekoisen lahjakortin, jolla voi lahjoittaa äidille vaikka omaa aikaansa, selkähieronnan tai elämyksen.

Myös useiden kansalaisjärjestöjen kautta voi ostaa aineettoman lahjan. Näistä tunnetuimpia esimerkkejä ovat eettiset lahjat, joiden avulla voi lahjoittaa esimerkiksi vuohen tai koulutarvikkeita kehittyviin maihin.

Outi Uusitalo kuitenkin muistuttaa, että vain mielikuvitus on rajana, kun ollaan antamassa aineetonta lahjaa.

– Tärkeintä on ajatella lahjan saajaa ja sitä, mikä on hänelle tärkeää.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Kotimaa

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) haluaa kääntää kriminaalipoliittisen keskustelun näkökulman rikoksentekijästä uhriin ja teon sovittamiseen.
Kotimaa

Oikeusministeri Häkkänen haluaa tiukentaa rikosten rangaistuksia entisestään — Nyt vireillä olevat uudistukset riittämättömiä

Teollisuusliitto on ilmoittanut, että ensi viikon jälkeen poliittiset lakot kohdistuvat kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden yrityksiin.
Kotimaa

Työnantajapuolelta ei heru ymmärrystä poliittisille mielenilmauksille ja uusille lakoille – "Työmarkkinoilla tilanne on ihan kestämätön"

Antti Rinne ehdottaa järjestäytymättömille pienyrittäjille oikeutta yleiseen oikeusapuun.
Kotimaa

Rinne vei yrittäjille omat eväät: Uusi oikeusapuyksikkö joka maakuntaan ja verohuojennukset kolmelle ensimmäiselle työntekijälle

Jouko Kotamäen mukaan Kainuussa on vähemmän yksityislääkäritarjontaa kuin etenkin sellaisilla paikkakunnilla, missä on yliopistollinen sairaala. Tämä vaikuttaa sivuonteloleikkausten määrään.
Kotimaa

Nenän sivuonteloleikkausten määrissä suuria alueellisia eroja: "Osa eroista jäi selittämättömiksi"

Vaalimaan raja-asemalla tilanne on selkiytynyt sen jälkeen kun Venäjän uusi tullisääntelylaki tuli voimaan syyskuun alussa.
Kotimaa

Suurin osa suomalaisista pääsee taas velaksi ostetuilla ja leasing-autoilla Venäjälle – lakimuutos sai jotkut lunastamaan auton itselleen

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja varapuheenjohtaja Turja Lehtonen saapuivat perjantaina kertomaan tiedotusvälineille uusista poliittisista lakoista irtisanomislakia vastaan.
Kotimaa

Teollisuusliiton Riku Aalto: "Emme käy sdp:n vaalikampanjaa, jäsenet todella pettyneitä hallituksen toimiin"

YTK:n toimitusjohtajan Sanna Alamäen mukaan työttömyyskassan jäsenistön työttömyysaste on laskenut yhdeksästä kahdeksaan prosenttiin.
Kotimaa

Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä

Helsingin Sanomissa julkaistusta jutusta käynnistyi esitutkinta, jossa poliisi teki kotietsinnän toisen jutun kirjoittaneen toimittajan kotiin.
Kotimaa

Toimittajan kotiin suunnattu kotietsintä tehtiin hovioikeuden mukaan laillisesti, mutta aineistoa ei vielä voi täysin hyödyntää – tässä syy

Kuinka paljon Suomesta voi hakata metsiä niin, että hiilinielut ovat riittäviä? Kysymys voi olla tulevina vuosina vaikea niin päättäjille kuin metsäteollisuudelle.
Kotimaa

Hiilinieluja pitäisi syntyä joka puolella maapalloa – vihreät rajoittaisi metsähakkuita Suomessa miljoonilla kuutioilla

Kotimaa

Aki Ruotsala toimikunnan valinta Rauman kaupunkikehitysjohtajaksi – kaupunginjohtajalle ei kelpaa kumpikaan finalisteista