Metsänomistajat tarttuivat sovintotarjoukseen – eivät vie puukartellijupakkaa hoviin

Puukartellijupakan yksi haara päättyi perjantaina, kun yksityiset metsänomistajat päättivät, etteivät vie metsäyhtiöitä hovioikeuteen.

Liki 500 yksityistä metsänomistajaa vaati käräjäoikeudessa miljoonakorvauksia Metsäliitto OsuuskunnaltaStora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä. Metsänomistajat katsoivat, että kartelli laski raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia.

Käräjäoikeuden mukaan kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä tapahtui, mutta näyttöä vaikutuksesta raakapuun hintaan ei löytynyt. Korvausvaateet hylättiin ja metsänomistajat määrättiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Metsänomistajien 486 hengen Suuri Savotta -ryhmä aikoi viedä jutun hovioikeuteen, mutta päätyi perjantaina ottamaan vastaan kahden metsäyhtiön sovintotarjouksen. Sovintoa tarjonneet Stora Enso ja UPM-Kymmene eivät vaadi kulujen korvaamista, jos juttua ei viedä hoviin. Metsäliitto Osuuskunta ei ollut mukana sovintotarjouksessa.

– Metsänomistajat tulivat siihen tulokseen, että he eivät tule ottamaan niin suurta taloudellista riskiä. Hovioikeuteen valittaminen on Suomessa kallista, se olisi neljän miljoonan euron kuluriski, kertoo metsänomistajien edustaja Reijo Lahtonen.

Lahtosen mukaan vielä perjantaiaamuna ennen päätöstä 13 metsänomistajaa harkitsi jatkavansa hoviin, mutta perääntyi lopulta.

Puukartellijupakka alkoi, kun markkinaoikeus katsoi, että Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsäliitto olivat pitäneet raakapuun ostokartellia vuosina 1997–2004. Sittemmin yhtiöiltä on vaadittu korvauksia kolmella rintamalla, toistaiseksi tuloksetta. Metsäyhtiöiden lisäksi korvauksia ovat vaatineet omissa oikeusjutuissaan Metsähallitus ja kunnat. Käräjäoikeus torppasi molemmat vaateet viime vuonna. Kunnilla on aikaa valittaa hovioikeuteen helmikuun loppuun asti ja Metsähallituksen juttua käsitellään hovissa tammikuun loppuun.

Lahtosen mukaan metsänomistajien Suuri Savotta yritti saada jatkoaikaa valitukselleen. He olisivat halunneet tietää, miten Metsähallitus menestyy omassa jutussaan metsäyhtiöitä vastaan. Valitusaikaa ei kuitenkaan pidennetty.

Juttua muokattu 19.1. Toisin kuin alkuperäisessä jutussa todettiin, sovintoa tarjosivat vain Stora Enso ja UPM-Kymmene. Metsäliitto Osuuskunta ei esittänyt sovintoa vaan perii metsänomistajilta reilun miljoonan euron oikeudenkäyntikulunsa täysimääräisesti.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.