Ex-jengipomo palasi Aarniolle kiusalliseen kertomukseen hovi-istunnossa – "Muutin sitä käräjillä, koska en päässyt vapaaksi"

Markku Ulander
United Brotherhood -jengin johtajana toiminut Keijo Vilhunen Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumehaaran käsittelyn alkamispäivänä Helsingin hovioikeudessa 3. lokakuuta.
United Brotherhood -jengin johtajana toiminut Keijo Vilhunen Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumehaaran käsittelyn alkamispäivänä Helsingin hovioikeudessa 3. lokakuuta.

Mikko Gustafsson

United Brotherhood -liivijengin ex-pomo Keijo Vilhunen on kuulemisessaan palannut Jari Aarniolle kiusalliseen kertomukseensa siitä, että hän on saanut erilaisia toimeksiantoja Helsingin huumepoliisin ex-päälliköltä. Aarniota syytetään törkeistä huume- ja virkarikoksista, ja Vilhunen on tuomittu käräjillä hänen rikoskumppaninaan.

Vilhunen toisti hovioikeudessa kuulustelussa kertomansa siitä, että hän oli hankkinut Aarnion pyynnöstä vastaanottajan lähetykselle vuonna 2011. Syyttäjän mukaan lähetys sisälsi huumeita, mutta Vilhusen mukaan hän ei tiennyt sisällöstä.

– Tuli tällainen pyyntö, että olisi lähetykselle saatava vastaanottaja, Vilhunen sanoo.

Vilhusen mukaan Aarnio oli luvannut vastaanottajalle 5000 euron palkkion, jonka hän sai Aarniolta lähetyksen saapumisen jälkeen vähintään 50 euron kokoisina seteleinä.

– Toimitin rahat eteenpäin, Vilhunen sanoo suostumatta nimeämään vastaanottajaa tai muita välikäsiä.

Vilhunen kertoi myös toisesta tapauksesta, jossa hän on hankkinut Aarniolle tila-auton jonkin paketin kuljettamista varten.

Istunnossa Aarnion puolustus kyseenalaisti voimakkaasti kertomuksen. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kummasteli, miksi Vilhunen olisi järjestänyt paketin kuljettamista varten sellaisen auton, joka on toistuvasti seissyt United Brotherhoodin kerhotilojen edessä ja ollut näin poliisin tarkkailussa.

Leppiniemi kyseli myös, että aivan tosissaanko Vilhunen olisi kaiken rikostaustansa jälkeen syytä tietämättä kuljetellut lappuja ja prepaideja sekä järjestellyt vastaanottajia lähetyksille.

Vilhusen mukaan hänen ja Aarnion väliseen toimintaan ei kuulunut kysellä syitä tai tarkempia tietoja toimeksiannoista.

– En ole kysellyt. Ei siltä (Aarniolta) vastauksia saanut.

Sekä Aarnio että Vilhunen ovat kiistäneet rikokset.

Vilhusen kertomus on muuttunut useita kertoja. Hän kertoi ensimmäisen kerran Aarnion toimeksiannoista pöytäkirjaan esitutkinnan loppuvaiheessa. Käräjäoikeudessa hän kiisti kertomuksensa, johon hän on taas palannut hovioikeudessa.

Vilhunen sanoo, että hän oli kertonut Aarnion toimeksiannoista keskusrikospoliisille ensin niin, että niitä ei ollut kirjattu paperille. Vilhusen mukaan KRP lupasi päästää hänet vapaalle, jos asiat kirjataan pöytäkirjaan.

KRP ei päästänyt Vilhusta vapaalle kertomuksen jälkeen. Tästä syystä hän sanoo muuttaneensa kertomustaan käräjillä.

– Kyllä nämä ovat ihan tosiasioista, Vilhunen sanoo oikeuden istunnossa mainituista toimeksiannoista.

Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion vuodenvaihteessa törkeistä huume- ja virkarikoksista kymmenen vuoden vankeuteen. Hänellä on myös lainvoimainen kolmen vuoden tuomio niin sanotusta Trevoc-haarasta.

Tuomion mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli Trevoc-seurantalaiteyhtiössä ja sen laitteita ostaneessa poliisissa. Oikeus piti omistusjärjestelyjä salattuina ja totesi, että mukana oli Vilhunen.

Vilhunen tuomittiin 10 vuoden vankeuteen Aarnion rikoskumppanina käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, että hän ei olisi tiennyt huumepoliisin ex-päällikön toimeksiantojen sisältöjen syitä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.