IL: Kansanedustaja sallisi seksin täysi-ikäisille sukulaisille

Anna Kontula
Anna Kontula

Tutkija ja vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula sallisi seksin täysi-ikäisten lähisukulaisten kesken, kirjoittaa Iltalehti. Kontula totesi lehden haastattelussa tiistaina, että Suomen seksuaalilainsäädäntö on joiltakin osin hyvin epälooginen. Esimerkkinä hän mainitsi lainkohdan, joka kieltää seksin lähisukulaisen kanssa.

– Tämän perusta tulee siltä ajalta, jolloin koko lainsäädännön ajatuksena oli jälkeläisten tuottaminen ja oli huomattu, että lähisukulaisten kanssakäymisestä syntyvillä jälkeläisillä on kohonnut riski saada erilaisia sairauksia. Koko seksin funktio on sen jälkeen muuttunut aika lailla erilaiseksi, Kontula totesi.

Hänen mukaansa lähisukulaisten seksiä ei tulisi säädellä lailla silloin, kun kyseessä ovat omasta tahdostaan toimivat aikuiset.

Iltalehti haastatteli Kontulaa liittyen Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajan Hanna Hakon blogikirjoitukseen, jossa tämä pohti seksuaalilainsäädäntöä.

TS–STT

IL:n uutinen aiheesta

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (52)

Hans Huttunen
Oikea ja väärä hämärtyy
Yhteiskunta pyrkii monin tavoin estämään vääriä seksuaalimieltymyksiä, kuten lapsiin kohdistuneita perheen sisällä tapahtuneita seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Nyt ehdotettu asia hämärtäisi oikeaa ja väärää käyttäytymistä. Jokainen pystyy toteamaan onko oikein harrastaa seksiä lähisukulaisen kanssa, joka on melkein 18v taikka juuri täyttänyt 18v. Ei se ole iästä kiinni vaan moraalista. Yhteiskunnassa pitää olla jotkin moraaliarvot ja niitä ei pidä lailla muuttaa lievemmiksi. Täysi-ikäiset lapset voivat silti olla alisteisessa asemassa vanhempiinsa nähden. Laki ei saa alistaa ketään hyväksikäytön uhriksi, vaan suojella siltä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Toista mieltä
Vast: Oikea ja väärä hämärtyy
Moraali on käsitys oikeasta ja väärästä, mutta oikean ja väärän käsite määritellään nimenomaan lailla, ei mutulla. Kyse oli aikuisten välisestä vapaaehtoisesta seksistä, ei alisteisesta, joka on aina paha asia iästä ja sukulaisuudesta riippumatta.

Seksi on yksityisasia, jota ei esitellä muille ellei olla ekshibitionismiin päin vinksallaan. Se taas on parafiliaa ja sinänsä sairas ilmiö. Se, että aikuisten vapaaehtoista seksiä säädellään lailla, on jälkeenjäänyttä ajattelua.

Täysi-ikäisyyden käsite on turhan liukuva, sillä 18-vuotias ei tosiaan ole taloudellisesti itsenäinen, vaikka aikuinen onkin. Haluaisin parantaa täysi-ikäisen vaan ei täysivaltaisen nuoren asemaa ihan muulla tavoin kuin säätämällä ihmisten seksuaalihaluista ja -käytöksestä lailla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
huhhu
ohhoijjakkaa
Hurjaa, seksiä oman äidin, isän, tyttären tai pojan kanssa kunhan täysiikäisiä.

Se on normaalia että ensimäiset seksuaalifantasiat perustuvat omiin vanhempiin tai lähisukulaisiin. Lisääntymistarkoituksessa se on järjetöntä koska samankaltaiset geenit yhdessä luovat huonon geenikoostumuksen joka voi johtaa kehitysvammoihin, huonoon immuniteettisuojaan. Siksi en tue sisäsiittoisuutta.

Täysikäisenä en seksiä haluasi harrastaa lähisukulaisteni kanssa, idealla joka käsittelee seksin harrastamista nautintomielessä lähisukulaisten kanssa on äärirajapohdintaa.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Realisti
Arvoliberalismia, osa 4352.
Ennen niin selvästi kieroina pidetyt asiat halutaan tehdä hyväksyttäviksi. Nimenomaan vasemmiston ja vihreiden piiristä tulee näitä vaatimuksia ja ehdotuksia.
Vihreät nuoret pohtivat sisarusten välistä seksiä.
Kyse on dekadenssistä.
Tarkoituksena on saattaa yhteiskunta sekaisin.

"Eräs tärkeimpiä yhteiskunnan rappeutumisen merkkejä on dekadenssin paljas ja röyhkeä esiinmarssi.
Rappio, vähemmistöt ja perversiot marssivat traditioiden, enemmistön, ja oikeudenmukaisuuteen perustuvan yhteisöllisyyden yli. Tämän ohimarssin aikana dekadenssi pyyhkii takalistonsa lippuihin, lakeihin, perinteisiin arvoihin, ja enemmistön oikeuksiin."
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sitaatin lähde
Vast: Arvoliberalismia, osa 4352.
Oliko "realistin" sitaatti kenties Obamalle hävinneen presidenttiehdokkaan Rick Perryn naurettavasta vaalikampanjasta? Miehen, joka tuli tunnetuksi sekä matalasta älystään että erittäin puutteellisesta tietopohjastaan ja kulttuurintuntemuksestaan. Ja sittemmin siitä, että hävisi.

Ei lainsäädännön tarvitse ulottua vapaaehtoiseen seksiin, jossa ei ketään vahingoiteta. Se on mielestäni yksityisistä yksityisin asia, jossa lakitekstiä ei tarvita.

Ei kaikista tabuista tarvitse lailla säätää. Onkohan rikoslaissa mainintaa esim. ihmissyönnistä? Hautarauhaan se voi liittyä, mutta herranjestas, pitäisihän nyt ihmissyönti kieltää kun se on kasvava ongelma Suomessa. Nuorisokin menee hunningolle, jos sille annetaan mahdollisuus syödä vainajia.

Järki käteen, realisti. Se, että asia lailla kielletään, tekee siitä joillekin populaarikulttuuria ja campia. Sallivuus taas toimii toisin päin, vähentää kiinnostusta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Etiikka ja moraali
Uskomatonta!!
Suomalainen poliitiinen keskustelu on siis tällä tasolla. Kyllä sukulaisuuden funktio on joku muu kuin seksin harrastaminen. Suku tuo turvaa ja on turvallinen kasvuympäristö uudelle sukupolvelle. Suomessa ei näköjään ole yhtään järkevää poliittista puoluetta, joka tarjoaisi vaihtoehdon näinä haastavina aikoina. Taitavat olla kaikki tulleet tiensä päähän ja ne voidaan lakkauttaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
146 vastaan alle sata
Vast: Uskomatonta!!
Lainsäädännön funktio taas on jokin muu kuin sen sääteleminen, mitä makuuhuoneissa aikuisten kesken vapaaehtoisesti tapahtuu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Rauha, rauha
Ei suurta vaaraa
Vanhemman ja lapsen välinen seksi ei tule kysymykseen, juuri tuon alistussuhteen vuoksi. Se tuskin onkaan ollut asiaa pohtineiden mielessä, vaan sisarusten välinen seksi (serkusten välejähän ei laki ole enää aikoihin säätänytkään).

On varmasti toivottavaa, että sisarukset eivät hanki lapsia yhdessä. Perinnöllisten sairauksien riski vaihtelee kuitenkin varmaan paljon, riippuen siitä onko sisaruksilla niitä ja millaisia ja onko kummallakin vai vain toisella. Kaksi toisilleen ventovierastakin voivat saada perinnöllisten sairauksien rasittaman lapsen, ja välttämättä taas sisarusten lapsella ei näitä ongelmia ole. Näitä eroja tässä nyt varmaan pohditaan - miten paljon suurempi riski on sisarusten lapsella verrattuna ei-sisarusten riskiin. Ennenhän mielisairailta kiellettiin avioliitto ja lasten hankkiminen. Ne säädökset on tietääkseni kumottu, mutta ei yhteiskunta sen vuoksi ole romahtanut.

Lasten perinnöllisten sairauksien riskin lisäksi mitään suoranaista haittaa ei ole sillä, että sisarukset harrastavat seksiä keskenään, kunhan molemmat toimivat vapaaehtoisesti ja täysissä sielunvoimissa. Ja nämä edellytyksethän koskevat kaikkea seksiä muutenkin. Ajatus voi tuntua iljettävältä moraalisyistä, mutta asiaperusteita sisarusten seksin kieltämiselle on vaikeampi keksiä. Olisi tosin mielenkiintoista kuulla psykologian asiantuntijoiden mielipiteitä, voiko sisarusseksistä olla haittaa harjoittajien psyykelle. Muille haittaa ei ainakaan ole.

Moraaliseikat ovat tärkeitä, mutta muita ei voi pakottaa jakamaan omia moraalikäsityksiään. Ja vaikka sisarusseksi hyväksyttäisiinkään, en usko että siitä mitään epidemiaa tulisi; asiaa koskenee erittäin pientä osaa ihmisistä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Väärä viesti asenteille
Eikö perhetragediat jo riitä?
Yhteiskunnan tulisi katsoa, mitä viestejä se antaa kansalaisille. Alkaisi varmasti esiintyä vielä enemmän painostusta tavalla tai toisella ja nuori henkilö on muutenkin vaikutteille altis. Kun hyväksikäyttö on aina vain vakavampi ongelma jo nettiahdistelunkin takia, ei pidä suorastaan lietsoa sitä "liberaaleilla" asenteilla.

Uusperheissä esim. saattaa isäpuoli ahdistella tytärpuoltaan, koska ei muka ole "lähisukulainen". Kun vastuunotto on joka suhteessa löystynyt yhteiskunnan velton sallivuudenkin takia, ei voi antaa vastuuttomille lisäaseita toimintaansa, kun sen valvominenkin on mahdotonta.

Kypsä, aikuinen käyttäytyminen on joillekin mahdotonta, itsekkyys ja omat sairaatkin tarpeet ajaa aina ohi. Ennen oli kova "kyläkontrolli", joka esti monta tyhmyyttä yleisen tuomitsemisen muodossa ja kirkollakin oli vielä jotain auktoriteettia puuttua asioihin. Nyt kun heikko viranomaisvalvonta ei korvaa yhteisön painetta, on yksilö entistä turvattomampi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jani K. K. L.
Oikeinko on tosissaan?
Sehän tarkoittaisi sitä, että esim. Fritzlin insestitapaus saisi meillä oikeutusta.
Eihän tuollaisessa ole enää tolkku pelissä! Miten tuollainen ihminen voi edustaa kansaa?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
järkeä ei fanatismia
Vast: Oikeinko on tosissaan?
Fritzl raiskasi. Vaikka kyse olikin insestistä, niin se ei merkitse sitä että kaikki insestitapaukset tapahtuvat raiskaamalla ja hyväksikäyttämällä.

Insesti ei ole synonyymi raiskaamiselle, eikä hyväksikäytölle. Insesti ei ole myöskään synonyymi pedofilialle.

Logiikallasi yhtä hyvin voisit syyttää heteroseksiä laittomaksi ja oikeuttavan raiskauksiin, koska se A) on laillista ja B) heteroliitoissa tapahtuu raiskauksia ja paljon.

Anna Kontula perää logiikkaa järjestelmään, ei uskomuksia, kuvitelmia tai luuloja, jotka taas perustuvat fanaattisuuteen.

On hyvä että juuri Anna Kontulan tapainen järkevä ja tieteellisyyteen perustuva henkilö edustaa kansaa, koska kansanedustajissa on ihan liikaa kaikenlaisia satukirjoihin maailmankuvansa perustavia hörhöjä.

En myöskään ymmärrä sitä että osa teistä lukee "Kahden aikuisen välisen insestin" tarkoittavan lapseen kohdistuvaa hyväksikäyttöä. Vielä viimeksi kun asian tarkistin, niin lapsi ei tarkoittanut aikuista.

Ihan tiedoksi teille jotka kauhistutte, että Ranskassa, Belgiassa, Japanissa ja monessa muussa maassa aikuisten välinen insesti ei ole laitonta. Ja se ei ole merkinnyt sitä että siellä olisivat esimerkiksi lasten hyväksikäytöt yleistyneet, niinkuin tuossa alempana joku väittää.

Vääntäkää sitä hysterianappia pienemmälle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Edesvastuutonta puhetta
Vast: Oikeinko on tosissaan?
Vastenmielinen ajatus, että isesti sallittaisiin. Kuinka joku voi edes lekkimielellä ehdottaa tuollaista? Isät ja lapset pojat tai tyttäret tai sama äidin kanssa? Insesti on traumatisoiva ja lamauttaa ihmisen loppuelämäkseen.Onko tällä kansanedustajalla perhettä?

Vihreiden nuorisoliiton puheenjohtaja Hakko ehdotti Koijärvi-blogissaan samaa. Hänen mukaansa myos eläimiin sekaantuminen tulee sallia.

Uskomattomia ehdotuksia.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Järkeä, ei fanatismia
Vast: Oikeinko on tosissaan?
Hyvä "edesvastuutonta puhetta", puhut hyväksikäytöstä tai raiskauksesta. Ne traumatisoivat loppuelämäksi. Raiskauksia ja hyväksikäyttöä tapahtuu myös avioliitoissa, mutta ei avioliittoja ole kukaan vaatimassa laittomaksi sen perusteella, koska jokainen järkevä ihminen ymmärtää vapaaehtoisuuteen perustuvan nautinnollisen seksin ja raiskaamisen/hyväksikäytön eron.

Etkö käsitä ettei insesti ole synonyymi raiskaamiselle tai hyväksikäytölle. Myös vapaaehtoista insestiä on olemassa, ja paljon enemmän kuin uskallat kuvitella.

Tässä ei olla sallimassa pedofiliaa, ei raiskaamisia, eikä hyväksikäyttöä, ainoastaan kahden aikuisen ihmisen vapaaehtoiset seksitoimet.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jiipee
Vihervasemmisto jatkaa...
...Halosen aloittamaa suomalaisen yhteiskunnan moraalisen selkärangan rappeuttamista.

Miten todennäköisenä pidätte sitä että jos vihervasemmistolle annettaisiin tässä asiassa periksi, niin seuraavaksi ne alkaisivat mankumaan että täysi-ikäisyyden rajaa olisi laskettava alemmaksi vuodella... sitten kahdella ja niin edelleen?

Vihervasemmistolaisten hivutustaktiikkaa sanon minä.

P.s. KGB-loikkari Yuri Bezmenov varoitti tästä jo 80-luvun alkupuolella. (youtubesta löytyy jälleen).
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Yksilön vapaudet
Vast: Vihervasemmisto jatkaa...
Ymmärtääkseni "yhteiskunnan selkärangan rappeutuminen" alkoi jo muinaisessa Babylonissa, josta löytyvät ensimmäiset aihetta käsittelevät huolestuneet seinäkirjoitukset.

Tämän pidemmälle ei ole vielä rappeuduttu kolmessa tuhannessa vuodessa: orjuus ja seksin ostaminen sekä siihen pakottaminen on kiellettyä. Aina on ollut vapaaehtoisia seksisuhteita lähisukulaisten kesken, se ei ole ongelma aikana, jolloin ehkäisy on olemassa.

Ongelma ovat pakotetut seksisuhteet ja alistaminen. Näitä ei olla sallimassa. Ongelma on myös turha lainsäädäntö asioista, jotka eivät yhteiskunnalle mitenkään kuulu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
kansalainen
hei!
Eiköhän se ole nyt niin että. Antaa aikuisten ihmisten päättää ihan itse.
Tietenkin on eriasia jos toiminta on rikollista kuten raiskaus. Mutta jos kaksi järjissään olevaan ymmärtää mitä tekevät vapaasta tahdosta. Ei se kenellekkään kuulu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jorre
Kyseessä on rikos
Nimim. kansalainen kirjoitti: "Eiköhän se ole nyt niin että. Antaa aikuisten ihmisten päättää ihan itse. Tietenkin on eriasia jos toiminta on rikollista kuten raiskaus."

No tämähän on sitten eriasia, koska kyseessä on rikos.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.