Uutiset

Lumipyry pyyhkii Länsi- ja Etelä-Suomen yli torstaina – liikenteeseen asiaa vain talvirenkailla

Antti Aimo-Koivisto

Lumi- ja räntäsade sekoittaa torstaina liikennettä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Kesärenkailla ei ole asiaa liikenteeseen, sillä teillä on todella liukasta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkoiltana Suomeen rantautunut sadealue kulkee yön aikana koillista kohti.

– Yön aikana maan etelä- ja länsiosassa sataa yleisesti lunta, rannikolla myöskin vähän märempää sadetta, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Jantunen.

Erittäin huonon ajokelin varoitus on annettu Pohjanmaalle, Etelä-Pohjanmaalle, Satakuntaan, Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle, lisäksi Kanta-Hämeeseen on ennustettu huonoa ajokeliä.

– Länsi-Suomessa ei paljoa kannata kesärenkailla liikkua aamulla, Jantunen sanoi.

Liikenneviraston liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatisen mukaan isoimmat pääväylät saadaan suolattua ja pidettyä pääosin puhtaana, mutta katuverkolla ja pienemmillä teillä tulee olemaan todella liukasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päivällä sää poutaantuu vähitellen lounaasta alkaen. Lunta tulee kuitenkin sen verran reippaasti, että se jäänee maahan lauantaihin asti. Tuolloin on tulossa seuraava selvempi sadealue, joka todennäköisesti pyyhkii kaikki lumet pois Etelä-Suomessa.

Kesärenkailla ei kannata lähteä ajamaan perjantainakaan, sillä etelässä mennään torstain ja perjantain välisenä yönä selvästi pakkasen puolelle ja kaikki märät paikat jäätyvät.

Pääkaupunkiseudulla lumisade vaikuttaa joukkoliikenteeseen. Lähiliikenteessä A- ja K-junia ajetaan harvennetulla vuorovälillä eli 20 minuutin välein. Kaukoliikenteen junavuorot ajetaan normaalisti.

– Kaukoliikenteessä mennään vuoro kerrallaan, ja jos yksittäisiä vuoroja joudutaan perumaan, niin se on tapauskohtaista, kerrottiin VR:n tiedotuksesta.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan junien vuorojen vähentämisellä pyritään turvaamaan se, että lähijunaliikenne pystytään muuten ajamaan normaalisti mahdollisesta runsaasta lumisateesta huolimatta.

HSL arvelee, että lumi saattaa aiheuttaa myöhästymisiä ja perumisia myös bussi- ja raitiovaunuliikenteessä.

Lue myös: Turun moottoritiellä useita kolareita, tilannenopeudet korkeita – "kuljettajien pitäisi havaita, etteivät peltimerkit muutu kelin mukaan"