Niinistö toivoo uutta tiedustelulakia pikaisesti

Linda Manner
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi mediaa Turun perjantaisen puukotusiskun tiimoilta Mäntyniemessä Helsingissä sunnuntaina 20. elokuuta 2017.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi mediaa Turun perjantaisen puukotusiskun tiimoilta Mäntyniemessä Helsingissä sunnuntaina 20. elokuuta 2017.

Mika-Matti taskinen, Matias Åberg

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että tiedustelulainsäädäntö tulisi voimaan pikaisesti. Niinistö sanoo keskustelleensa aiheesta jo kolmen hallituksen kanssa.

Niinistö otti kantaa tiedustelulainsäädäntöön kysyttäessä, miten tulevat terrori-iskut voitaisiin välttää.

– Kaikki se mitä on mahdollista tehdä, on tehtävä, Niinistö sanoi presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä iltapäivällä.

Tiedustelulakisuunnitelmat sallisivat viranomaisille muun muassa verkkotiedustelun, johon nykyisin ei ole valtuuksia. Tiedustelua voitaisiin tehdä Suomessa ja ulkomailla. Suojelupoliisin rooli muuttuisi yhä vahvemmin tiedusteluviranomaiseksi.

Niinistö uskoo, että Turun tapahtumat jouduttavat tiedustelulainsäädännön käsittelyä. Hän kuitenkin huomautti, ettei viranomainenkaan voi huomata kaikkea.

– Ei suinkaan tehdä salapoliisityötä, ei kavalleta toisiamme, mutta seurataan toinen toisiamme. Jos joku alkaa eristäytyä tai käyttäytyä erikoisella tavalla, niin ehkä hänet tai pahimmassa tapauksessa hänen tulevat uhrinsa voidaan vielä säästää, Niinistö sanoi.

Ymmärretään, ei väärinymmärretä

Niinistön mukaan maahanmuuttokeskustelussa halu väärinymmärtää on ollut meillä suurempaa kuin yritys ymmärtää. Niinistö toivoo, että suomalaiset yrittäisivät ymmärtää, mitä toinen suomalainen ajattelee.

– Ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta se on kuitenkin kaiken keskustelun avain. Minä luulen, että vain yhdessä me näistä asioista selviämme, Niinistö sanoi.

Niinistö otti virka-asunnollaan Mäntyniemessä kantaa turvapaikkakeskusteluun. Presidentin mukaan ongelmia on siinä, etteivät kaikki turvapaikanhakijat täytä turvapaikan ehtoja.

– Minulla on kuitenkin vakaa luottamus suomalaiseen oikeusjärjestykseen. Olen sitä mieltä, että kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan Suomessa aivan eturivissä, Niinistö sanoi.

Niinistö käsitteli puheessaan myös pakkopalautuksia. Hän totesi tehtävän olevan äärimmäisen vaikea ja vaativa.

"Viranomaiset voimistivat turvallisuudentunnetta"

Niinistö lähetti Mäntyniemestä suruvalittelut Turun joukkopuukotuksessa kuolleiden omaisille. Presidentti myös toivotti haavoittuneille pikaista toipumista.

Kiitokset presidentiltä saivat niin puukotustilanteeseen puuttuneet ulkopuoliset ihmiset kuin poliisi.

– Heidän työnsä niin kuin muun pelastushenkilöstön työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunnetta niin Turkuun kuin muuhun Suomeenkin. Me voimme luottaa viranomaistemme toimintaan, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa olleensa Turun iskun tapahtuma-aikaan perjantaina iltapäivällä Naantalin Kultarannassa. Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Turun keskustan iskupaikasta länteen.

Presidentin mukaan turvajärjestelmän kautta saatiin nopeasti tieto siitä, mitä tapahtuu. Niinistö kertoi olleensa iskun aikaan kirjoittamassa puhetta.

– Puhe on yhä kirjoittamatta, Niinistö sanoi.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.