Lomalennot pääsevät ilmaan - viivästykset mahdollisia

IAU:n työtaistelu voi aiheuttaa ruuhkia perjantaista alkaen

Mikko Stig
Riita koski Airpron matkustamohenkilöstön työehtoja.
Riita koski Airpron matkustamohenkilöstön työehtoja.

Susanna Jääskeläinen, Viivi Salminen

Talvilomalaisten lomalennot pääsevät matkaan, mutta viivästykset ovat mahdollisia perjantaista alkaen.

Ilmailualaa uhanneista työtaisteluista toinen peruuntui tiistaina ammattiliitto Pron ja työnantajia edustavan Paltan hyväksyttyä sovintoehdotuksen matkustamohenkilökunnan työehtokiistaan. Riita koski Airpron matkustamohenkilöstön työehtoja, ja käytännössä muun muassa TUI:n ja Tjäreborgin lomalentojen koneet olisivat jääneet maahan lakon toteutuessa.

Yhä ratkaisuaan odottaa sen sijaan Ilmailualan unionin (IAU) ja työnantajia edustavan Paltan työkiista. Maapalveluhenkilöstön työehtoja koskevan kiistan sovittelua jatketaan keskiviikkona. Jos lakko toteutuu, on ongelmia odotettavissa muun muassa turvatarkastuksiin ja matkustaja- ja aulapalveluihin perjantai-iltapäivästä alkaen.

Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoi Pron työkiistan ratkettua, että neuvotteluihin otettu lisäaika kannatti ottaa, sillä se auttoi pääsemään ratkaisuun.

–  Kannatti ehdottomasti. Nimenomaan lisäajan turvin tämä ratkaisu pystyttiin saamaan aikaiseksi, Helle sanoi.

Työtaistelu-uhan siirtämisestä nousi pari viikkoa sitten oma kohunsa, kun työntekijäpuoli kyseenalaisti siirron ja piti sitä jopa lainvastaisena lakko-oikeuden rajoittamisena. Julkisuudessa nostettiin tuolloin esille myös Helteen omat lomasuunnitelmat.

Työkiistan ratkettua työntekijäpuolikin piti olennaisena lähinnä lopputulosta.

–  Kun ollaan tässä tilanteessa, että on sovintoteitse – vaikkakin valtakunnansovittelijan avustuksella – saavutettu sovinto, niin se on kaikkein tärkein asia, sanoi palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Työnantajien Paltan mukaan nyt neuvoteltu ratkaisu on yleisen työmarkkinalinjan mukainen.

–  Tasapainoinen kokonaisuus mielestäni ja yleisen työmarkkinalinjan mukainen, kuvaili Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto ratkaisua.

Pron ja Paltan välistä työkiistaa soviteltiin koko tiistain vastainen yö, ja valtakunnansovittelija jätti sovintoehdotuksen varhain aamulla.

IAU:n neuvottelujen tilannetta kuvataan sen sijaan vaikeaksi.

–  Sovittelu jatkuu sen osalta keskiviikkona, enkä pysty vielä arvioimaan, pystytäänkö tämä riita ratkaisemaan ennen työtaistelu-uhkien alkamista, valtakunnansovittelija Helle sanoi.

IAU:n puheenjohtajan Juhani Haapasaaren mukaan sekä palkkoja että työaikoja pitäisi saada Airpron osalta lähemmäs sitä, mitä muiden toimijoiden palveluksessa on esimerkiksi vartiointialan työehtosopimuksen alla.

–  On tässä vielä matkaa, Haapasaari sanoi tiistaina.

IAU on ilmoittanut työtaistelu-uhista perjantain jälkeen myös ensi viikolle.