Kotimaa

Uudet kadut saavat yhä useammin naisen nimen

Sukupuolten tasa-arvoon kiinnitetään yhä enemmän huomiota, kun uusia katuja nimetään. Uusille kaduille annetaan nimiä esimerkiksi naispuolisten taiteilijoiden, tieteentekijöiden ja suuromistajien mukaan.

Varsinaisia sukupuolikiintiöitä ei tiettävästi ole, mutta monessa kunnassa on huomattu, että nimityskäytäntöä voisi muuttaa tasa-arvoisemmaksi.

Vain pieni osa nimikkokaduista on perinteisesti ollut naisen mukaan nimettyjä. Monissa Suomen kaupungeissa vain muutama prosentti nimikkokaduista on nimetty naisen mukaan. Nimiasiantuntijan mukaan syynä on miesten valta-asema historiankirjoissa.

- Niissä mainitaan ensisijaisesti miehet toimijoina, sanoo nimistöasiantuntija Sirkka Paikkala Kotimaisten kielten keskuksesta.

Silmiinpistävää asiantuntijoiden mukaan on se, että naiset esiintyvät katukylteissä vain etunimellään, kun taas miehet koko nimellä tai sukunimellä.

- Ehkä se johtuu siitä, että miesten nimet eivät erotu toisistaan ilman sukunimeä, Helsingin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen arvelee.