Tuoretuotteita ei saa marketeista sunnuntaisin vielä pitkään aikaan

SILJA VIITALA
Prisma Jumbon (Vantaalla) hevi-kylmiö on lähes tyhjä maanantai-aamupäivällä. Kuvassa hevi-myyjä Kimmo Mustikainen (keltavihreä t-paita) ja Prismajohtaja Juha Itkonen.
Prisma Jumbon (Vantaalla) hevi-kylmiö on lähes tyhjä maanantai-aamupäivällä. Kuvassa hevi-myyjä Kimmo Mustikainen (keltavihreä t-paita) ja Prismajohtaja Juha Itkonen.

Päivi Lakka

Kaupan aukiolot vapautuivat alkuvuodesta. Viime vuonna yhdeksältä arkisin ja kuudelta viikonloppuisin ovensa sulkeneet pääkaupunkiseudun Prisman myymälät ovat nyt auki ilta yhteentoista.

Kauppakeskus Jumbon Prismassa ei pidetty ovia auki turhaan kevään pyhinä ja pääsiäisenä.

– Aukiolojen vapauttaminen ylitti odotukset. Etenkin sunnuntaina myynti lisääntyi kaikkiaan yli neljälläkymmenellä prosentilla aikaisempaan verrattuna, kertoo Kauppakeskus Jumbon Prisman johtaja Juha Itkonen.

Suuret kaupat onkin nähty uudistuksen suurimpina hyötyjinä.

Tuoretuotteita tarjoavien palvelutiskien myynti on vuoden alusta lisääntynyt myös viikonloppuisin. Kasvu on kuitenkin ollut huomattavasti hiljaisempaa kokonaismyyntiin verrattuna.

Palvelutiskit ovat olleet Prismassa auki sunnuntaisin aikaisemminkin.

Vaikka tuoretuotteita on pyhänäkin saatavilla, täydennetään varastoja viikonlopun varalle vain lauantaisin.

– Sunnuntaisin tarjolla oleva ruoka on meillä aina periaatteessa päivän vanhaa.

Pyhänä kuormassa tulee vielä tuoretta leipää myymälän omasta leipomosta ja rajallinen valikoima teollisuudesta toimitettavaa leipää. Kesällä marjat ja herneet saapuvat myyntiin myös sunnuntaisin.

Muita tuoretuotteita täytyy odottaa alkuviikkoon.

Suurimmat esteet tuoretuotteiden saatavuudelle pyhäpäivinä ovat Itkosen mukaan teollisuuden työehtosopimukset ja sunnuntaityön kustannukset.

– Tulevaisuudessa toivomme, että saisimme lisää tuoretavaraa kauppoihin myös sunnuntaisin. Uskon, että siihen menee kuitenkin vielä pitkä aika.

Itkosen mukaan suurimman myynnin kasvun tiellä ovat kuitenkin suomalaisten ostotottumukset.

– Ihmiset mieltävät edelleen, ettei sunnuntaina ole tarjolla tuoretta tavaraa. Vanhasta tottumuksesta palvelutiskien tuotteita ei pääsääntöisesti edelleenkään osteta pyhänä.

Sunnuntaisin ruokakaupan ostokset painottuvat itsepalveluhyllyihin. Pyhänä on myös myyty keskimäärin enemmän käyttötavaraa.

Ennen aukiolojen vapauttamista viikon kiireisin työtunti oli lauantaina viiden ja kuuden välillä illalla. Nyt ihmisiä riittää Itkosen mukaan ilta yhdeksään, ruuhkaksi asti. Asiakkaita kulkee kaupassa nyt tasaisena virtana aina yhteentoista asti.

Sunnuntaista tuli kevään aikana jopa vilkkaampi kauppapäivä kuin maanantai, tiistai tai keskiviikko.

Asiakkaiden ja myynnin lisääntyessä lisääntyy myös purettavan ja myytävän tavaran määrä.

Kaupan liitto kertoi maanantaina, että vuoden alusta vapautetut aukiolot lisäsivät sekä työntekijöiden että työtuntien määrää.

Jumbon Prismassa työtunteja on viimeisten puolen vuoden aikana lisätty 11 prosenttia.

Hedelmä- ja vihannespuolen myyjä Ville Mustikainen huomaa muutoksen työtuntien lisääntymisenä.

Paitsi että työpäivät venyvät nyt myöhempään, on niiden työmäärä hänen mukaansa myös lisääntynyt.

– Aukiolojen vapautus näkyy selkeästi työtaakan kasvamisena, Mustikainen sanoo.

Samaa mieltä on hänen mukaansa myös suurin osa työkavereista.

Itkosen mukaan työtunteja on kuitenkin lisätty samassa suhteessa asiakasmäärän ja myynnin kasvun kanssa.