Lohikeitto maistui pastan ystäville Rooman helteessä

Suomalaiselle kouluruoalle avautui pieni näyteikkuna Italiaan

Jenni Meronen

Suomen vaakunalla koristellut siniset tarjoilukulhot odottavat pöydällä rivissä, kun tuotekehittelijä ja kokki Jaana Huuhka kaataa niihin kermaista savulohikeittoa. Ilma on painostavan kuuma, ja taustalla jyrähtelee ukkonen. Suomen suurlähettilään residenssiin Roomaan on kerääntynyt kourallinen italialaisia, jotka saavat pian ensimmäisen maistiaisen suomalaista kouluruokaa.

– Hyvää! Mikä tämä mauste on? Fenkoliako, kysyy Italian opetusministeriössä koulutusjärjestelmästä vastaava osastopäällikkö Rosa De Pasquale huomatessaan keiton seassa tilliä.

Viereisellä pöydällä odottavat vihreä mandariinisalaatti, sämpyläsolmut, mustikkakukko ja vaniljakastike. Menu on valtakunnallisen kouluruokakilpailun voittaneen, Kotkasta palkintomatkalle Roomaan saapuneen Ruonalan koulun ryhmän valmistama.

Keskiviikkona järjestetty tilaisuus houkutteli arvovieraan lisäksi paikalle joukon italialaistoimittajia. Paikalle odotettiin alun perin myös opetusministeri Stefania Gianninia, mutta tämä joutui perumaan tulonsa viime hetkellä.

–  Kouluruoka on instituutio. En tiedä onko sillä jotain annettavaa italialaisille, sen he saavat itse päättää. Mutta me halusimme kertoa siitä, sanoo suurlähettiläs Janne Taalas.

Vatsa täyteen eurolla

Ruonalan koulun ruoka kruunattiin Suomen parhaaksi kouluruoaksi maaliskuussa. Voittajamenuun kuuluivat myös värikäs kasvispaistos ja lihapullakastikkeella höystetty kiharapasta. Yhden ruokalajin, leivän, salaatin ja juoman raaka-aineet maksavat noin euron.

–  Ruoka oli erittäin hyvää. Se yhdisti yksinkertaisuuden, maun ja hienostuneisuuden, Rosa De Pasquale kommentoi.

De Pasqualen mukaan Italia voisi ottaa mallia suomalaiskoulusta, jossa periaatteena on maistaa kaikkea. Hän ei kuitenkaan usko, että ilmainen kouluruoka kaikille toimisi Italiassa.

–  Italialaisia oppilaita on liian paljon.

Italiassa syödään hitaammin

Siinä missä suomalaisoppilaat hotkivat lounaansa puolessa tunnissa tai allekin, vietetään Italiassa pöydän ääressä tunti tai puolitoista. Ateria muodostuu alkuruoasta, pääruoasta, kasvislisukkeesta ja hedelmästä.

–  Italiassa ruokailu on osa opetusta, se on kuin oppitunti. Viime vuosina olemme alkaneet panostaa erityisen paljon raaka-aineiden laatuun ja lähiruokaan, De Pasquale kertoo.

Ruonalan koulussa ei luomua tai lähiruokaa pystytä suosimaan. Kymijoen Ravintopalvelut toimittaa päivittäin 14  000 annosta, koulujen lisäksi muun muassa sairaaloihin ja päiväkoteihin.

–  Meillä on niin isot massat, etteivät lähituottajat riitä, Jaana Huuhka toteaa.

Kuntien välillä suuria eroja

Italiassa kouluruokailun järjestämisestä vastaavat kunnat terveysministeriön suositusten mukaisesti. Kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön mukaan noin 40 prosentissa kouluista ei ole tarjolla ruokailua lainkaan.

Lounaan hinta vaihtelee, mutta terveysministeriö raportoi, että yli 90 prosentissa oppilaitoksista se on alle kuusi euroa päivässä. Vähävaraiset ja monilapsiset perheet voivat yleensä hakea alennusta. Joissain kunnissa lapsilta estetään pääsy ruokalaan, jos vanhempien maksut ovat rästissä. Tapaukset ovat herättäneet Italiassa paljon kohua.

–  Uskon, että tulevaisuudessa kouluruokaa ei pitäisi jättää yksittäisten kuntien päätettäväksi, vaan sitä pitäisi säädellä enemmän kansallisesti, De Pasquale sanoo.

Fakta

Näin rakentuu italialainen kouluruoka

–  Ruokalistojen tulee vaihtua 4–5 viikon välein. Syys-talvikaudelle sekä kevät-kesäkaudelle on oltava omat listansa.

–  Aamu- ja iltapäivällä on suositeltavaa tarjota oppilaille välipala, mieluiten hedelmä.

–  Ruoassa on suosittava lähiruokaa, sesonkien mukaisia ruoka-aineita ja luomua.

–  Koululounaan pitää kattaa noin kolmannes päivän energiantarpeesta.

–  Alkuruoka on jokin viljatuote, kuten pastaa tai riisiä. Pääruoka voi olla lihaa, kalaa, leikkeleitä, kananmunia tai juustoa. Lisäksi jokaisella aterialla on tarjottava kasvislisuke, leipää ja hedelmiä.

–  Perunoita suositellaan tarjottavaksi enintään kerran viikossa.

– Ruoan valmistuksessa käytetään ekstraneitsytoliiviöljyä.