Kotimaa

Veroratkaisut syövät raamisopimuksen tuomaa ostovoiman nousua

Kuluttajahintojen nousu haukkaa palkankorotuksia.
Kuluttajahintojen nousu haukkaa palkankorotuksia.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen tekemä raamisopimus nostaa tavallisen suomalaisen ansiotasoa ensi vuonna, mutta hintojen nousu varmistaa, ettei rahaa jää ylenmääräisesti pyörimään taskun pohjalle. – Jos on tällä hetkellä ollut suhteellisen tyytyväinen tilanteeseensa, niin ei se olennaisesti ensi vuonna muutu. Suunnilleen saman verran on varaa ensi vuonna kuluttaa, tiivistää Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Raamisopimuksen vaikutuksista saa hyvin erilaisia laskelmia sen mukaan, mitä kaikkea laskee mukaan ja mikä on palkansaajan tulotaso. Esimerkiksi pienipalkkaisten verotusta ja sosiaalivakuutusmaksuja kevennetään ensi vuonna hieman ja keski- ja suurituloisten kiristetään. Lisäksi laskelmiin vaikuttavat arviot kuluttajahintojen nousutahdista, joka nähdään lopullisesti vasta jälkeenpäin. Kuluvana vuonna inflaatio on laukannut palkankorotuksia korkeammalla, syyskuussa 3,7 prosentissa.

”Ei syytä pessimismiin”

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) laskee keskituloisen palkan nousevan ensi vuonna noin 3,2 prosentilla, jossa on mukana alkuvuodelle sovittu 150 euron kertaerä. Kuluttajahintojen noustessa 2,6 prosentilla tulisi reaaliansioiden nousuksi PT:n mukaan 0,8–1 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Veronmaksajain keskusliitto laskee palkkojen nousun ja inflaation menevän käsi kädessä noin 2,5 prosentissa. Se huomioi tuloverotuksen, jolloin esimerkiksi 150 euron kertaerästä jää keskituloiselle käteen vain noin 80 euroa. Raamisopimuksen yhteydessä tehtyä tuloverojen kevennystä Veronmaksajain Lehtinen pitää niin pienenä, ettei sitä palkansaaja juuri huomaa, kuten ei palkankorotuksiakaan.

Varmaa on, että jos palkansaaja kuluttaa entiseen malliin, syövät viimeistään lukuisat kulutusverojen korotukset ansiotason nousun.

– Jos huomioi välillisten verojen kiristykset, niin silloin mennään jo lähelle nollaa, PT:n ennustepäällikkö Eero Lehto sanoo.

Vaikka palkkatyöllä pääsee ensi vuonnakin harva rikastumaan, pitävät sekä PT että Veronmaksajat raamisopimusta kohtuullisen hyvänä.

– Ei ole syytä ylenmääräiseen pessimismiin. Suomalaisen kuluttajan ja palkansaajan tilanne näyttää tällä tietoa hyvin vakaalta, Veronmaksajain Lehtinen sanoo.

PT:n Lehto muistuttaa lisäksi, ettei taantuman tulo ole edelleenkään varmaa, vaikka puheet siitä ovat kovia.

TS–STT

Lue myös: