Uutiset

Geokätköä luultiin pommiksi Salon kaupungintalolla

Salon kaupungintalon pihalle tehty geokätkö hämmensi kaupungin virkamiehiä. Kätkön erottaa pommista muun muassa sillä perusteella, ettei se sisällä räjähteitä.
Salon kaupungintalon pihalle tehty geokätkö hämmensi kaupungin virkamiehiä. Kätkön erottaa pommista muun muassa sillä perusteella, ettei se sisällä räjähteitä.

Kaupungintalon pihapiiriin piilotettu geokätkö säikäytti aamulla töihinsä tulleet virastoihmiset Salossa ennen pääsiäistä. Työntekijät näkivät aamutuimaan, miten joku kävi sujauttamassa paketin kaupungintalon liepeille ja häipyi paikalta. Hätääntyneet virkamiehet hälyttivät huoltomiehen paikalle.

– Pari naisihmistä oli tullut töihin, kun he näkivät miten siellä oli pihapiirissä joku kontallaan ja kiinnitti jotain. He huusivat minut paikalle, kun ajattelivat, josko siellä oli pommi tai jotain, huoltomies Kauko Kukkola kertaa.

– Minäkin kyllä näin jonkun siellä pihalla kun tuhtasin siinä omia töitäni. Mutta kun tien toisella puolella on uuden kaupungintalon rakennustyömaa, ajattelin, että se liittyisi jollain tavalla siihen.

Kohtaloa uhmaten Kukkola kävi tutkimassa kätkön ja löysi minigrippussin, jonka sisällöksi paljastui magneetti ja muistivihko.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Siinä sitten joku tiesi kertoa, että kyse on sellaisesta kätköstä, huvittunut Kukkola muistelee.

– Jätin sen paikoilleen, enkä ole seurannut, onko siellä joku käynyt sen jälkeen.

Maailmassa 1,3 miljoonaa kätköä

Geokätköt ovat nimensä mukaisesti pieniä kätköjä, joita lajin harrastajat piilottelevat toistensa iloksi. Kätköjä löytyy niin kaupunkien keskustoista kuin keskeltä metsiäkin. Kätköilyn toimintaperiaate on yksinkertainen. Kätkön tekijä piilottaa tarpeelliset esineet pienessä purkissa tai pussissa paikkaan, jonka koordinaatit hän ilmoittaa alan harrastajien käyttämillä nettisivuilla.

Kätköjä etsitään gps-paikantimien, karttojen tai tekijän ilmoittamien vihjeiden perusteella. Jokainen kätköllä käynyt kirjaa tietonsa kätkön muistivihkoon ja mahdollisesti vaihtaa kätkössä olleen tunnuksen tai merkkiesineen uuteen.

Harrastus on kohtalaisen tuntematon, mutta laji kerää jatkuvasti uusia harrastajia. Esimerkiksi yhdelle suomalaiselle kätköilysivustolle listattiin pelkästään maanantain aikana yhteensä kolmekymmentä uutta kätköä. Amerikkalainen kätköilysivusto tuntee maailmassa kaikkiaan pitkälti yli 1,3 miljoonaa kätköä.