Poliisille virka-apupyyntö romanikerjäläisten poistamiseksi

Poliisille on esitetty virka-apupyyntö romanikerjäläisten poistamiseksi Kalasatamasta. Lehtikuva/Pekka Sakki.
Poliisille on esitetty virka-apupyyntö romanikerjäläisten poistamiseksi Kalasatamasta. Lehtikuva/Pekka Sakki.

Helsingin nuorisoasiainkeskus jätti torstaina virka-apupyynnön poliisille romanikerjäläisten poistamiseksi Kalasatamasta. Helsingin pohjoisen poliisipiirin johtajan Seppo Kujalan mukaan kyseessä ei ole kiireellinen hälytystehtävä, eikä hän halua ennakoida aikataulua mahdolliselle virka-avulle.

Ylikomisario Kujala korosti, että kyse on nimen mukaan virka-avusta, jossa poliisi antaa apua mahdollisia pakkotoimenpiteitä varten. Toimivaltainen viranomainen on joku toinen kuin poliisi.

Osa kerjäläisistä palasi Kalasatamaan keskiviikkona, kun he olivat hylänneet kaupungin sosiaaliviraston heille tarjoaman majoituksen asunnottomien palvelukeskuksessa Hietaniemessä.

Sosiaaliviraston asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan romanikerjäläisten edustajat ilmoittivat, etteivät Hietaniemen tilat sovi heille, koska siellä ei voi valmistaa itse ruokaa.

– He eivät myöskään halunneet sitoutua palvelukeskuksen kellonaikoja koskeviin rajoitteisiin. Tilat nimittäin tyhjennetään siivousta varten aamuisin kello kahdeksan. Romanit katsoivat myös, ettei palvelukeskuksen läheisyydessä ole tarpeeksi parkkipaikkoja heidän kulkuneuvoilleen, Räihä kertoi.

Romanit ovat asuneet viikonlopusta asti nuorisoasiainkeskuksen hallinnassa olevan Sosiaalikeskus Sataman tiloissa. Nuorisoasiainkeskus on vuokrannut tilat Vapaa katto -nimiselle nuorten järjestölle nuorisotoiminnan pyörittämiseksi.