Uutiset

Lipposesta tehty kantelu ei todennäköisesti johda mihinkään

Entisen pääministerin Paavo Lipposen keskusteluista kantelu. Lehtikuva.
Entisen pääministerin Paavo Lipposen keskusteluista kantelu. Lehtikuva.

Oikeuskanslerille tehty kantelu ex-puhemies Paavo Lipposen toiminnasta ei todennäköisimmin johda mihinkään. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka totesi, että oikeuskanslerilla ei ole toimivaltaa selvittää eduskunnan puhemiehen toimia eikä kantelu tämän vuoksi anna aihetta mihinkään.

Kantelussa pyydettiin selvittämään, menettelikö eduskunnan entinen puhemies Paavo Lipponen lainvastaisesti kertoessaan presidentti Tarja Halosen ja Venäjän johdon keskusteluista 2004 Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläälle.

Asiasta on tehnyt maanantaina kantelun yksityishenkilö. Kantelija on idänkaupan alalla vaikuttavan konsulttiyrityksen toimitusjohtaja Lasse Leppänen. Häntä ei tiistaiaamuna tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Paavo Lipposen keskusteluista USA:n lähettilään kanssa nousi kohu sen jälkeen, kun Venäjän tiedotusvälineisiin oli vuotanut Wikileaksin kautta tietoja tietoja asiasta. Suomessa käydyn keskustelun yhteydessä on ilmennyt, ettei Lipponen ollut saanut tietojaan presidentti Tarja Haloselta eikä hän toiminut asiassa tämän sanansaattajana.

Perustuslain mukaan eduskunnan puhemies on valtiollisessa protokollassa toinen heti presidentin jälkeen, mutta hänellä ei ole ulkopoliittista valtaa.

Vastaavanlainen vuoto Neuvostoliiton johdon ja presidentti Urho Kekkosen käymistä keskusteluista johti 1972-73 oikeusprosessiin, kahden virkamiehen sakkotuomioon ja yhden ministerin eroon.

Ulkopoliittinen tietovuoto presidentinkansaliasta oppositiolle johti puolestaan 2003 juuri nimitetyn pääministerin Anneli Jäätteenmäen eroon. Tuolloin Lipposen keskustelut yhdysvaltalaisten kohteena olivat puolestaan vuodon kohteena.

Yksityisten kansalaisten oikeuskanslerille tekemillä kanteluilla on ollut aiemmin todellista vaikutusta. Sellaisista käynnistyi myös Matti Vanhasen nyt käynnissä oleva syyteharkinta.