Kotimaa

Äidinmaidon ympäristömyrkyt vähentyneet yli 80 prosenttia

Pienten kaksosten äiti Johanna Siivonen kertoo odottavansa jo kovasti, että alle kaksikiloisena syntyneet Josefiina ja Justiina pääsevät kotiin. Sairaanhoitaja Laura Taponen hoitaa tyttöjä Tyksin keskolassa.
Pienten kaksosten äiti Johanna Siivonen kertoo odottavansa jo kovasti, että alle kaksikiloisena syntyneet Josefiina ja Justiina pääsevät kotiin. Sairaanhoitaja Laura Taponen hoitaa tyttöjä Tyksin keskolassa.

Suomalaisvauvojen saama rintamaito on entistä puhtaampaa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan äidinmaitoon kertyvien ympäristömyrkkyjen dioksiinin ja PCB:n pitoisuudet ovat laskeneet Suomessa parinkymmenen vuoden aikana lähes 85 prosenttia.

Erikoistutkija Hannu Kivirannan mukaan muutos johtuu teollisuuspäästöjen vähentymisestä ja äitien terveellisemmästä ruokavaliosta.

– Ympäristömyrkkyjä sisältävää Itämeren rasvaista kalaa ja kalatuotteita käytetään aiempaa vähemmän. Niiden tilalle ovat tulleet pakastesei ja muut valtamerten kalat, Kiviranta kertoo.

Hänen mukaansa rintamaidon myrkkymääristä ei tarvitse olla Suomessa huolissaan.

Kiviranta sanoo, että pohjoismaalaisten äitien rintamaito puhtaampaa kuin eteläisemmässä Euroopassa. Maiden kesken on silti eroja. Esimerkiksi Tanskassa äidinmaidosta on löytynyt ympäristömyrkkyjä ja kemikaaleja enemmän kuin Suomessa.

THL aloitti äidinmaidon systemaattiset tutkimukset 1980-luvun puolivälissä. Seurantatutkimus tehdään viiden vuoden välein. Uusin tutkimus on parhaillaan käynnissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Rintamaito on erinomainen ympäristöindikaattori, Kiviranta toteaa.

Runsaasti vasta-aineita ja kasvua edistäviä ainesosia sisältävä rintamaito on optimaalista ravintoa erityisesti pienille keskosille. Keskoloissa ollaan riippuvaisia luovutetusta äidinmaidosta. Tyksissä luovutetusta rintamaidosta on niin suuri pula, että sitä joudutaan säännöstelemään.

Etusijalla ovat Tyksin keskolassa hoidettavien kaksostyttöjen Justiinan ja Josefiinan kaltaiset pikkukeskoset.

– Hienoa, että he saavat oikeaa maitoa alusta asti, kiittelee tyttöjen äiti, Johanna Siivonen.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA