Turun Saapas saa kenkää

Saapas-nuorisotoiminta loppuu Turussa ainakin kahdeksi seuraavaksi vuodeksi. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän mukaan erityisnuorisotyötä on tehtävä seurakunnissa nykyistä enemmän ja laaja-alaisemmin. Katupartiointi on ollut tärkeä osa Saappaan toimintaa.

Kasvatusasiainkeskuksen johtokunta päätti tällä viikolla kokouksessaan käynnistää erityisnuorisotyön projektin vuosille 2011–2012. Projektia vetämään valittiin määräaikainen nuorisosihteeri, joka aloittaa työnsä heti vuodenvaihteen jälkeen.

Kasvatuksen teologi Heikki Arikka kertoo, että projektin tavoitteena on muun muassa perustaa nuorisokeskus Vimmaan yökahvila seurakunnan vapaaehtoisin voimin sekä luoda yhdessä paikallisseurakuntien kanssa ajanmukaisia työmalleja erityisnuorisotyöhön.

Yökahvila aloittaa Vimmassa tammikuun 14. päivänä. Se on aluksi avoinna perjantaisin, ja jatkossa sekä perjantaisin että lauantaisin.

Arikan mukaan uusien työmuotojen ja projektin käynnistämistä on suunniteltu jo pitkään.

Saapas-toimintaa kasvatusasiainkeskuksen johtokunta pitää ”aikansa lapsena”, jonka työmuoto perustuu enää lähinnä katupartioinnin sattumanvaraisiin hetkellisiin kohtaamisiin.

Viime vuosikymmenen aikana nuorten käyttäytymistavat ovat kasvatusasiainkeskuksen mukaan muuttuneet ja yhteiskunnan panostukset etsivään nuorisotyöhön voimistuneet.

– Turun kaupungilla esimerkiksi on ollut neljä joka päivä kadulla päivystävää erityisnuorisotyöntekijää jo vuoden 2009 alusta.

Arikka kertoi, että Saapas perustettiin 1970-luvun alussa lähinnä Ruisrockin tarpeisiin, aikana, jolloin keskiolut vapautui ja kadulle ilmestyivät huumeet.

Saappaan ohjaajan Sinikka Loukamaan mukaan seurakuntayhtymän päätös on surullinen.

– On erittäin negatiivista, että Saappaan toiminta lopetetaan. Olemme voineet tarjota erityistukea tarvitsevalle nuorelle vapaaehtoista kuuntelijaa, ihmistä jolla on aikaa kuunnella, Loukamaa kertoo.

Muualla Suomessa Saappaan erityisnuorisotyötä kehitetään, vaikka Turun osalta toiminta loppuukin. Ensi maaliskuussa Saapas aloittaa nettipilotin, sillä enää erityistukea tarvitsevia ei aina tavoiteta kaupungilta. Myös Turkua pyydettiin mukaan netti-Saappaaseen, mutta seurakuntayhtymä torppasi ajatuksen heti alkuunsa.

– Yhtymä ei antanut lupaa kesällä, sillä tuleva oli jo tiedossa, Loukamaa toteaa.

TIINA KALPA, TUOMAS MUSTIKAINEN

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.