Kotimaa

Maahanmuuttovirasto harkitsisi kansalaisuustestiä

Maahanmuuttovirasto haluaisi selvittää, tarvittaisiinko Suomen kansalaisuutta hakeville oma testi. Viraston ylijohtaja Jorma Vuorio huomauttaa, ettei kansalaisuustestin tarpeellisuutta ole toistaiseksi tutkittu mitenkään.

– Nyt olisi hyvä hetki selvittää testin soveltuvuutta Suomeen, kun eduskunnan käsittelyssä on kotouttamista koskeva lakiesitys. Sen mukaan kaikilla maahanmuuttajille taustasta riippumatta olisi oikeus päästä mukaan kotouttamistoimenpiteisiin. Kansalaisuustestillä nähtäisiin yhdestä kulmasta, kuinka hyvin kotouttaminen on onnistunut, Vuorio toteaa.

Viime vuosina yhä useampi Euroopan maa on ottanut käyttöön kansalaisuustestin, joita järjestetään ainakin Isossa-Britanniassa, Latviassa ja Hollannissa. Tanska aloitti testit 2007.

– Testiä tällä hetkellä harkitsevat ovat katsoneet, että sillä on todellista merkitystä, Vuorio arvioi.

Nyt kansalaisuusilmoitusten käsittelyaika on Suomessa keskimäärin yli 500 päivää. Nopeimmin ratkaistujen 10 prosentin osalta keskimääräinen käsittelyaika on 76 vuorokautta. Vuorio ei kuitenkaan usko, että kansalaisuustesti nopeuttaisi käsittelyruuhkia.

– Sillä tuskin olisi suurta merkitystä. Kansalaisuuden saamiselle on tietyt edellytykset, kuten nuhteettomuus, täällä asuminen ja tietty kielitaidon taso, jotka täytyy kuitenkin käydä läpi.

Käytännössä kansalaisuustesti voitaisiinkin kytkeä pakolliseen kielitestiin, Vuorio ehdottaa.

– Se pyörii hyvin tällä hetkellä, joten kansalaisuustestin aloittaminen ei vaatisi suuria käytännön järjestelyjä.