Kotimaa

Suomellakin oli rooli holokaustissa

SS-joukkojen tunnus oli pääkallosormus.
SS-joukkojen tunnus oli pääkallosormus.

Kotimaisessa historiantutkimuksessa ja julkisessa keskustelussa on käsitelty yllättävän vähän suomalaisten osuutta holokaustissa.

– Suomellakin oli kuitenkin rooli holokaustissa. Tämä ilmeni kahdeksan juutalaisen luovuttamisessa saksalaisille marraskuussa 1942, sanoo filosofian tohtori Antero Holmila.

Lisäksi Waffen-SS:n vapaaehtoiset suomalaiset toimivat tuhoamissodan ilmapiirissä saksalaisten pääsotanäyttämällä, itärintamalla. Kiistatonta näyttöä siitä, että suomalaiset olisivat osallistuneet siellä juutalaisten teloituksiin, ei Holmilan mukaan ole. Mutta vastuu ei hänen mielestään rajoitu vain niihin, jotka vetivät liipaisimesta.

– Suomalaisten tiedetään osallistuneen muun muassa juutalaisten vartiointiin sekä heidän vaatteidensa ja arvoesineidensä keräämiseen. Tämäkin on osallistumista holokaustiin, vaikka sitä ei ole Suomessa haluttu tai uskallettu vielä tunnustaa, hän huomauttaa.

Antero Holmilalta on juuri ilmestynyt teos Holokausti, tapahtumat ja tulkinnat (Atena).

Luovutukset aiheuttivat kriisin hallituksessa

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Holmila korostaa, että kahdeksan juutalaisen luovutuksessa ei ollut kyse esimerkiksi poliisitoimesta, kuten suomalaiset selittivät asiaa jälkeenpäin.

– Saksalaisten näkökulmasta katsoen nämä luovutukset eivät muuta olleetkaan kuin osallistumista holokaustiin.

Saksalaisille luovutetut surmattiin joko Tallinnassa tai Auschwitzissa, paitsi yksi, joka selvisi hengissä.

Holmila kuitenkin korostaa, että myös osallisuuden rajat on tunnettava. Tässä valossa Suomen rooli ei ollut kovin suuri.

– Pitää lisäksi muistaa, että luovutukset herättivät tapahtuma-aikana meillä myös vastalauseita. Asia kuohutti maan hallitusta ja synnytti jopa pienen kriisin eri ministerien uhatessa erolla.

Suomi osallistui Saksan tuhoamissotaan myös Lapissa antamalla saksalaisen Einsatzkommando Finnlandin käyttöön henkilökuntaa. Valpon jäsenet olivat erottelemassa neuvostosotavankien joukosta juutalaisia ja kommunisteja, jotka saksalaiset surmasivat.

Helsinki (STT–EEVA NIKKILÄ-KIIPULA)