Yleisen jakamisen estää lähinnä valtion laitosten keskinäinen laskutus

Myrskybongarin mukaan säätutkakuvan nettilevitys säästäisi henkiä

Puiden yläpuolelle kohoava Paimion mäkihyppytornin on hyvä paikka tarkkailla säärintaman liikkumista.
Puiden yläpuolelle kohoava Paimion mäkihyppytornin on hyvä paikka tarkkailla säärintaman liikkumista.

Ilmatieteen laitos pystyisi jo välittämään lähes reaaliaikaista sää- ja ukkostutkakuvaa internetissä kaikkien kansalaisten käyttöön. Tiedon jakamisen kuitenkin estää se, että noin puolet tutkapalvelujen rahoituksesta saadaan käyttäjämaksuina ulkopuolisilta tahoilta. Keskeisimmät niistä ovat valtion omia laitoksia.

– En usko, että asiakkaat suostuisivat enää maksamaan palvelusta, jos sama tieto jaettaisiin ilmaiseksi kaikille, sanoo Ilmatieteen laitoksen sää- ja turvallisuusjohtaja Juhani Damski.

Myrskyjen seurantaan erikoistunut sääharrastaja Teemu Mäntynen pitää tilannetta kohtuuttomana. Hänen mukaansa palvelusta olisi valtava apu esimerkiksi merenkävijöille, maanviljelijöille ja tapahtumajärjestäjille.

Nykyisin he joutuvat turvautumaan suurpiirteisempiin sääennustuksiin.

– Olisiko esimerkiksi Porin Sonisphere-festivaalin kuolonuhrilta voitu välttyä, jos järjestäjällä olisi ollut käytössään tutkakuvat, joiden perusteella konsertti olisi voitu keskeyttää 15 minuuttia ennen myrskyn osumista alueelle, Mäntynen pohtii.

Enemmän reaaliaikaista säätietoa

Ilmatieteen laitoksen Damski korostaa, että laitos pyrkii tarjoamaan yhä enemmän reaaliaikaista säätietoa myös kansalaisille. Viime kesän myrskyjen aikana laitoksen internet-sivujen kapasiteettia kasvatettiin niin, että niillä mahtuvat hänen mukaansa vierailemaan vaikka kaikki suomalaiset yhtä aikaa.

Säätutkien rahoitusmalli ei kuitenkaan anna mahdollisuutta jakaa kuvaa maksutta. Tutkien kuoletus- ja ylläpitokulut ovat hieman yli miljoona euroa vuodessa. Siitä karkeasti puolet kustannetaan käyttäjämaksuilla, joita maksavat muun muassa Yleisradio, puolustusvoimat, siviili-ilmailua pyörittävä Finavia sekä energiayhtiöt. Damski muistuttaa myös siitä, että reaaliaikainen säätieto ei sinänsä ole välttämättä käyttökelpoista yleiseen jakeluun.

– Säätutka näkee, mutta ei ennusta. Väliin tarvitaan ammattilainen, joka tulkitsee esimerkiksi rintamien liikettä ja karsii tutkakuvasta mahdolliset virhenäytöt, Damski huomauttaa.

– Tällaista tulkittua kuvaa voisimme välittää tapahtumien järjestäjille noin viiden minuutin viiveellä, jos tekniset ja taloudelliset kysymykset saataisiin ratkaistuksi.

LISÄÄ AIHEESTA TIISTAIN TURUN SANOMISSA.