Kotimaa

Tallentavat aurinkolasit vakoilijoille ja metsästäjille

Mitä nauhoittavilla aurinkolaseilla näkeekään, pystyy sen katsomaan tietokoneruudulta uudelleen.
Mitä nauhoittavilla aurinkolaseilla näkeekään, pystyy sen katsomaan tietokoneruudulta uudelleen.

Suomeen on rantautunut kuluvan vuoden aikana uusi tuote: nauhoittavat aurinkolasit. Lähinnä scifi-sarjoista tuttuja laseja on ollut maailmalla myynnissä jo jonkin aikaa.

Suomessa metsästys- ja muistakin kaupoista voi nyt ostaa aurinkolaseja, joilla voi nauhoittaa huomaamattomasti sekä kuvaa että ääntä. Nauhoitteen voi purkaa tietokoneelle aivan kuten tavallisestakin kamerasta.

Laseja markkinoidaan ensisijaisesti metsästystuotteena. Niiden avulla hirvestäjä voi katsoa komeat kaatonsa tietokoneruudulta yhä uudelleen ja uudelleen, juuri siten kuin itse tilanteen näki. Yhdysvalloissa lasit valittiinkin vuoden 2010 parhaaksi jousimetsästystuotteeksi.

Laseja markkinoidaan myös toisella tavalla. Eräs suomalainen nettikauppa houkuttelee ostajia kehottamalla leikkimään vakoojaa. Toinen verkkokauppa mainostaa samankaltaista tuotetta vakoiluaurinkolaseina. Kolmas kauppa on nimennyt tuotteen agentin sporttiaurinkolaseiksi.

Lasit ovat herättäneet Suomessa kiinnostusta. Turkulaisesta metsästysliikkeestä kerrotaan, että useat ihmiset ovat käyneet katsomassa laseja. Joku on niille hieman naureskellutkin.

Internetissä toimivasta asekaupasta puolestaan kerrotaan, että ensimmäinen erä laseja on jo myyty loppuun.

Turun Sanomat ei torstai-iltana tavoittanut tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniota kommentoimaan tuotetta.

TS/Tuukka Olli