Vuonna 2030 saarella asuisi 18 000 ihmistä

Hirvensaloon tulossa kaksi siltaa, Airistonranta ja Kanavakaupunki

Turun Sanomat

Turku varautuu siihen, että Hirvensalo täyttyy seuraavan 20 vuoden aikana huimaa tahtia. Kun saaresta tällä hetkellä löytyy 7 000 asukasta, vuoden 2030 Hirvensalosta suunnitellaan 18 000 ihmisen kaupunginosaa. Uuden Sorttamäen sillan lisäksi manner-Turkuun kuljettaisiin uutta kevyen liikenteen siltaa myöden, Lauttarannasta Korppolaismäen suuntaan.

Uusi rakentaminen osoitetaan hevosenkengän muotoisen tieverkon varrelle. Sinne syntyisi Moikoisten ja Haarlan nykyisten palvelukeskittymien seuraksi uusia aluekeskuksia: Sorttamäen sillan ja Kakskerrantien risteyskohtaan Hirvensalon uusi keskusta, lounaisosaan merellinen Airistonranta ja luoteeseen Maanpään ja Jänessaaren välille Kanavakaupunki.

Turun yleiskaavatoimistossa valmistuneen Hirvensalon osayleiskaavan tarkistusluonnos tuodaan Turun ympäristö- ja kaavoituslautakuntaan tiistaina. Päätöksiä odotetaan vasta lomakauden jälkeen.

Luonnoksen erikoisuus on Kanavakaupungin kanava, joka yhdistäisi toisiinsa Pukinsalmen ja Särkilahden. Kanavan on määrä parantaa veden kiertoa, edistää pienveneilyä ja luoda kehyksiä ”hollantilaistyyppiselle urbaanille, matalalle asuntorakentamiselle”.

Kaavoittaja asettaa tavoitteeksi pikkukaupunkimaisen asuinympäristön. Siihen kuuluisi sekä pienkerrostaloja että kevyempää rakentamista.

Tärkeimpiä kehittämisalueita yhdistää toisiinsa pääkokoojakadut, joita pitkin voidaan tulevaisuudessa porhaltaa jopa pikaraitiovaunuilla. Turun valtuusto teki viime joulukuussa periaatepäätöksen, jonka mukaan kaupungin raskaimmin kuormitetuille väylille toteutetaan pikaraitiotie, kunhan rahaa riittää ja kaavoitus antaa myöden.

Uusien asuinalueiden lisäksi Hirvensalon keski- ja eteläosissa jatkuu tavallinen, täydentävä asemakaavoitus. Jos rakentamiselle myöhemmin osoittautuu lisätarvetta, katseet kääntyvät Maanpään suuntaan. Sitä voitaisiin asemakaavoittaa joskus vuoden 2020 jälkeen.

LISÄÄ AIHEESTA LAUANTAIN TURUN SANOMISSA.
JARI HEINO

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.