Kotimaa

Turku myy Kristiinankatu 1:n kuudella miljoonalla eurolla

Turun kaupunki saa vihdoin kaupattua entisen kaupunginkansliansa. Asuinrakennukseksi muuttuva kiinteistö pysyy turkulaisomistuksessa.
Turun kaupunki saa vihdoin kaupattua entisen kaupunginkansliansa. Asuinrakennukseksi muuttuva kiinteistö pysyy turkulaisomistuksessa.

Turun Sanomat

Turku kauppaa entisen kaupunginkansliansa eli Kristiinankatu 1:n yhdeksälle yksityishenkilölle. Tilaliikelaitoksen johtokunta päätti tiistaina kaupasta, jonka hinnaksi tulee 5 872 000 euroa.

Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi 25 autopaikkaa Eskelin pysäköintilaitoksesta. Niiden arvo on 250 000 euroa. Siten koko kauppasumma kohoaa 6 122 000 euroon.

Loppuvaiheessa tarjoajia oli kuusi kappaletta. Korkeimman tarjouksen jättivät Juha Jalo, Turkka Tuomi, Pasi Muurinen, Tapani Virtanen, Kalevi Mäkinen, Rauli Rytkölä, Henri Kulmala, Hannu Ylönen ja Toivo Nieminen perustettavan yhtiön lukuun.

Turkulaisen Jalobus Oy:n naantalilainen toimitusjohtaja Juha Jalo kertoo, että kyse on Turun seudulla asuvasta yrittäjäjoukosta, joka on tuntenut toisensa jo 15 vuotta. Osaa yhdistää linja-autoala.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tällä porukalla ei ole aikaisemmin omistettu yhteisiä kiinteistöjä, hän sanoo.

Tiedossa isoja
joenranta-asuntoja

Turku on jo tovin aikaa valmistautunut vuonna 1909 valmistuneen jugendlinnan kauppaamiseen.

Valtuusto hyväksyi joulukuussa 2008 asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaa talon palauttamisen alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa eli asumiseen. Kerroksiin voisi sijoittaa noin 30 asuntoa.

Tontti määriteltiin asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Alakertaan asuntoja ei saa kuitenkaan rakentaa.

Kiinteistöliikelaitos ehti jo elokuussa 2009 päättää kiinteistön myynnistä 8,7 miljoonalla eurolla. Kauppaa hierottiin päämiehensä lukuun työskennelleen asiamiehen kanssa. Varsinainen ostaja jäi piiloon.

Lopulta kauppa raukesi, kun sitä ei määräajassa allekirjoitettu. Asia siirtyi tilaliikelaitokselle, joka kävi uuteen myyntiin neuvottelumenettelyllä.

Tiistaisen päätöksen mukaan ostaja maksaa Turulle miljoonan heti, kun myyntipäätös on tullut lainvoimaiseksi. Loppusumma maksetaan, kun kauppakirja on allekirjoitettu.

Jalon mukaan asuntojen määrä jää selvästi alle kolmenkymmenen, koska kaikista pitää olla ikkunanäkymä joelle.

– Kun talo rakennettiin, valtaosa asunnoista oli yli 200 neliön kokoisia, hän muistuttaa.

Ostaja uskoo, että muutostöihin päästään viiden vuoden tähtäimellä. Mitään arviota saneerauksen kustannuksista hän ei lähde tekemään.

Muutoksia siirtää sekin, että Turun sosiaali- ja terveystoimi on vuokrannut tilaliikelaitokselta Kristiinankatu 1:n tiloja ainakin vuoden 2011 loppuun asti. Jatkossa tilaliikelaitos solmii ostajan kanssa vuokrasopimuksen, joka mahdollistaa toiminnan melkein kahden vuoden ajaksi.

Jalo vakuuttaa, että sama asia koskee pohjakerroksessa nykyisin toimivaa kulttuuripääkaupunkivuoteen 2011 liittyvää info- ja kahvitilaa.