Lakko voi sotkea bussiliikenteen ja pysäyttää jopa tehtaita

Autoliikenteen lakko uhkaa sotkea työmatkoja ja kaukoliikennettä tiistai-illasta alkaen.

Jos lakko toteutuu, se pysäyttää noin kaksi kolmasosaa kaikesta linja-autoliikenteestä. Kaukoliikenteen pikavuoroista pystyttäisiin esimiesvoimin ajamaan vain muutamia yksittäisiä.

Lähiliikenteessä tilanne vaihtelee suuresti. Kunnalliset bussiyhtiöt esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella eivät ole lakon piirissä, vaan ajavat vuoronsa normaalisti. Monissa kaupungeissa lähiliikenne on kuitenkin kokonaan yksityisten bussifirmojen hallussa, jolloin se käytännössä pysähtyy täysin.

Bussien lisäksi lakko haittaisi myös lentoliikennettä, sillä sen piiriin kuuluisi iso joukko lentokoneiden tankkaajista. Jos lakko alkaa, lennot todennäköisesti myöhästelevät ja joitain voidaan joutua perumaan.

Lisäksi suurin osa kuorma-autoista voi lakon myötä jäädä seisomaan. Koska monet tehtaat ovat riippuvaisia jatkuvasta raaka-aineiden virrasta, ne voivat pysähtyä muutamassa päivässä.

Lakko alkaa tiistaina kello 18, jos sopua Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n ja Autoliikenteen työnantajaliiton välille ei synny.