Urpilainen jopa sovittelee ja Heinäluoma sotii

Sdp yrittää herätellä kulmasohvien duunarit

Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma lämpimissä tunnelmissa kesällä 2008 Sdp:n puoluekokouksessa.
Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma lämpimissä tunnelmissa kesällä 2008 Sdp:n puoluekokouksessa.

Turun Sanomat, Helsinki

Sosiaalidemokraattien kaksi vuotta kestänyt kasvojen kohotus päättyy toukokuun puoluekokouksessa, jonka on tarkoitus parsia Sdp:n julkikuva sellaiseksi, joka kelpaa sekä toimistoneideille että paljon puhutulle kohderyhmälle eli lähiöiden sohvilla uinuville karvapersedemareille.

Puolueen viimeisin hoitovaihe on kestänyt vuoden. Vuonna 2008 valitun puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kausi alkoi nihkeästi. Sekä kunnallis- että eurovaalit menivät kehnosti. Kannatus jatkoi laskuaan ja kokoomus paistatteli maan suurimpana puolueena.

Elämä oppositiossa on erityisesti sosiaalidemokraateille hankalaa. Yhdistymisensä jälkeen Sdp on ollut enemmistöhallituksen ulkopuolella vain kaksi kertaa.

Sdp on aikaisemmin palannut hallitukseen ryminällä. Vuoden 1966 vaaleissa kannatus kipusi 27,2 prosenttiin. Edellisen porvarikomennon päätteeksi 1995 Sdp keräsi huikean potin, 63 kansanedustajaa ja 28,3 prosenttia äänistä.

Nuo luvut ovat ohuita päiväunia Jutta Urpilaiselle. Urpilaisen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tarja Filatovin Sdp ei kiinnostanut äänestäjiä. Puolueessa kyseltiin, miten herätetään puolue, joka sitten herättää äänestäjät.

Eduskuntaryhmä
uusiksi

Sdp:n uutta ja suhteellisen nuorta johtoa on sapettanut eduskuntaryhmän vaisu tunnelma. Siitä ei ollut porvarihallituksen haastajaksi. Ryhmän yhteishenki rakoili. Vaalikauden parasta aikaa Sdp:n ryhmä eli, kun se sai vastustaa pääministeri Matti Vanhasen (kesk) eläkepolitiikkaa.

Urpilaisen suunnitelma alkoi hahmottua toimintaohjelmaksi, kun Heinäluoma jätti vuoden 2009 eurovaalit väliin. Heinäluoma halusi jatkaa kotimaan politiikassa ja tehdä paluun näkyviin asemiin.

Urpilaisen ja Heinäluoman palapeli koottiin helmikuussa. Filatov joutui tekemään ryhmän johdossa tilaa Heinäluomalle. Johannes Koskinen siirrettiin varapuhemiehen paikalta riviedustajaksi.

Vaihdoksen puolustajien mielestä poliittisesti vikkelä Heinäluoma pystyy haastaman hallituksen ja käyttämään sellaista kieltä, joka kiinnostaa äänestäjiä.

Urpilaisen tehtäväksi jää pehmeämpi räksyttäminen ja yhteistyöaloitteiden tekeminen. Sdp:ssa on arvioitu, että rumat puheet kääntyvät naispuhujaa vastaan.

HEIKKI VENTO
Lisää aiheesta sunnuntain Turun Sanomissa.