Ilmiön taustalla Norjan tiukentunut laki ja lisääntynyt liikkuvuus

Suomeen virtaa prostituoituja Afrikasta ja Etelä-Amerikasta

Suomessa toimivaa prostituutiota johdetaan yhä kauempaa. Poliisin mukaan prostituoitujen joukossa on yhä useammin kansallisuuksia, jotka eivät ole Suomessa aikaisemmin toimineet. Prostituoituja on viime aikoina tullut muun muassa Etelä-Amerikan ja Afrikan maista, kuten Brasiliasta ja Nigeriasta. Tähän asti seksibisnes on ollut lähinnä Venäjältä ja Baltiasta johdettujen liigojen sekä paikallisten yrittäjien käsissä.

Osasyynä uusien kansallisuuksien ilmaantumiseen on Norjan tiukentunut laki, joka kieltää seksin ostamisen. Suomessa seksin ostaminen on kiellettyä vain parituksen tai ihmiskaupan uhrilta.

Rikoskomisario Seppo Sillanpään mukaan suurin osa Suomessa toimivista ulkomaalaista prostituoiduista on paritettuja.

Seksityöläisten tukiyhdistyksen Pro Tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen vahvistaa poliisin näkemyksen. Kauppisen mukaan Suomessa toimii parhaillaankin kymmeniä prostituoituja maista, joista heitä ei ole aiemmin tullut. Kauppisen mukaan ilmiöön vaikuttaa Norjan lain lisäksi se, että prostituoidut liikkuvat useammin maasta toiseen.

– Heitä on kyllä käännytettykin tehokkaasti, välillä turhankin rivakasti. Asiaa voisi tarkastella useammin ihmiskauppanäkökulmasta, Kauppinen toteaa.

LISÄÄ AIHEESTA PERJANTAIN TURUN SANOMISSA.