Mafian lonkerot ulottuivat Suomeen asti

KRP auttoi Italian mafian rahanpesujutun selvittelyssä

Helsinki/Rooma (STT–JANNE HUUSKONEN JA JENNI MERONEN)

Keskusrikospoliisi on selvitellyt epäiltyä Italian mafian rahanpesuvyyhden haaraa Suomessa. Rahanpesun selvittelykeskuksen päällikön Markku Ranta-ahon mukaan Italian viranomaiset pyysivät syksyllä 2007 tietoja kahden suomalaisen yhtiön toiminnasta.

– Teimme pyydetyt toimenpiteet ja informoimme heitä asiasta. Sen jälkeen asiasta ei kuulunutkaan oikeastaan yhtään mitään, Ranta-aho sanoi torstaina STT:lle.

Alkuviikosta alkoi kuitenkin kuulua, kun Italian syyttäjä antoi 56 kansainvälistä pidätysmääräystä. Pidätettävien joukossa on muun muassa laajakaistapalveluita tarjoavan italialaisen Fastwebin entinen toimitusjohtaja Silvio Scaglia ja useita Telecom Italian tytäryhtiön Sparklen entisiä johtajia.

Italian poliisi uskoo epäiltyjen pesseen vuosina 2003–2006 yli kaksi miljardia euroa Calabrian pahamaineisen rikollisjärjestön ’Ndranghetan rahaa. Toiminta ulottui ainakin kuuteen maahan. Rahanpesuun sotkeutuneet yritykset jättivät reilun kolmen vuoden aikana maksamatta lähes 400 miljoonan euron edestä arvonlisäveroja.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että myös kaksi Suomeen rekisteröityä telealan yhtiötä on kytketty vyyhteen. Epäiltyjen joukossa on kaksi brittimiestä, jotka ovat olleet vastuussa yhtiöiden toiminnasta. Yrityksillä ei ilmeisesti ole ollut liiketoimintaa Suomessa.

KRP:n mukaan kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Italian mafian rahanpesua epäillään tapahtuneen Suomessa.

Poliitikot mukana vyyhdessä

Rahanpesuvyyhden lonkerot ulottuvat Italian politiikan huipulle asti, sillä pidätys uhkaa muun muassa Silvio Berlusconin Vapauden kansa -puolueeseen kuuluvaa senaattori Nicola Di Girolamoa. Di Girolamo ehti vannoa, ettei hänellä ole mitään tekemistä mafian kanssa, mutta kommentti joutui torstaina outoon valoon L’espresso-lehden julkaistua valokuvia senaattorista ’Ndrangheta-pomon Franco Pugliesen kanssa.

’Ndranghetan uskotaan nyt auttaneen Di Girolamon virkaansa väärentämällä Saksassa asuvien italialaisten äänestyslappuja.

Poliisin salakuuntelemissa puheluissa on vilahtanut myös Italian edustajainhuoneen puhemiehen Gianfranco Finin nimi. Tapausta on kutsuttu Italian historian suurimmaksi veropetokseksi.