Lohkominen tekemättä, haudat yksityisellä maalla

Loimaalla vaaditaan rahaa
sankarivainajien leposijoista

Osa Loimaan Metsämaan hautausmaasta sijaitsee yksityisen omistuksessa olevalla maalla. Jos maa on luovutettu seurakunnalle, lainhuudatus on jäänyt tekemättä. Maanmittauslaitoksen näkemys on, että alue, johon myös sankarivainajat on haudattu, kuuluu Mikkolan tilaan.
Osa Loimaan Metsämaan hautausmaasta sijaitsee yksityisen omistuksessa olevalla maalla. Jos maa on luovutettu seurakunnalle, lainhuudatus on jäänyt tekemättä. Maanmittauslaitoksen näkemys on, että alue, johon myös sankarivainajat on haudattu, kuuluu Mikkolan tilaan.

Turun Sanomat, Loimaa

ANNE SAVOLAINEN

Noin kolmasosa 1930-luvulla käyttöön vihitystä Metsämaan hautausmaasta sijaitsee yksityisellä maalla. Alueen omistajat tekivät asiamiehensä avustuksella Loimaan kirkkoneuvostolle kirjelmän, jossa he vaativat alueesta rahaa. Virallisissa rekistereissä hautausmaan osa, jossa sijaitsevat muun muassa sankarihaudat, kuuluu edelleen erottamattomana osana Mikkolan tilaan.

– Tuntuu kammottavalta käydä kauppaa sankarivainajista, Loimaan seurakunnan kiinteistöpäällikkö Ari Lindell toteaa.

Hänestä olisi kummallista, jos hautausmaa olisi perustettu yksityiselle peltomaalle ilman luovutusasiakirjoja. Hautausmaan perustaminen on edellyttänyt suurten hiekkakuormien tuomista pellolle ja lisäksi alue on aidattu.

Kirjelmässä avoimeksi jäävä myyntihinta pyydetään suorittamaan Metsämaan Osuuspankkiin Metsämaan kappelin uutta seurakuntataloa varten avatulle tilille. Uuden seurakuntatalon rakentamisesta on Loimaalla kiistelty vuosien ajan korkeinta hallinto-oikeutta myöden.

Kummallinen
ja yllättävä asia

Maanviljelijä Heikki Mikkola kertoo, että tilanne selvisi heille tietoimituksen yhteydessä saaduista kartoista. Maanmittauslaitoksen tekemä lisäselvitys vahvisti, että kirkon portista alkavaan käytävään ja tiehen ulottuva kolmion mallinen alue kuuluu heille eikä seurakunnalle.

– Mitään paperia tai asiakirjaa ei löydy, en tiedä onko seurakunnalla. Lainhuutoa ei kuitenkaan ole rekisteröity, Mikkola toteaa.

Loimaan seurakunnan kirkkoherra Oiva Alanen kertoo, ettei seurakunta ole vielä ehtinyt tutkia, onko alueesta olemassa lahjakirjaa tai vastaavaa.

– Tämä on kummallinen, erikoinen ja yllättävä asia. Kirkkohallitus edellyttää, että seurakuntien maat on lainhuudatettu, joten tutkimme asiaa, Alanen lausuu.

Kiinteistöpäällikkö Lindell näkee, että pyyntö korvauksen ohjaamisesta Metsämaan seurakuntataloa varten avatulle tilille hipoo kiristämistä.

– Aika lähellä sitä rajaa mennään. Olisin ymmärtänyt hallinnollisten kulujen maksattamisen seurakunnalla, jos lohkominen on jäänyt tekemättä, mutta tätä en ymmärrä.

Ei kiristystä vaan
oikeudenmukaisuutta

Omistajien asiamiehenä toimii Loimaan seurakunnan kirkkovaltuuston jäsen Pauli Salminen.

Hän toteaa, ettei kyse ole suurista summista tai kiristämisestä vaan oikeudenmukaisuudesta.

– Meidän metsämaalaisten kaikki ehdotukset seurakuntataloasiassa on torpattu, ja homma olisi pitänyt hoitaa kuntoon jo kauan sitten.

Salminen kertoo, että seurakuntatalo luvattiin metsämaalasille vuoden 2004 viimeisessä kokouksessa huomenlahjana Metsämaan seurakunnan liittyessä Loimaan seurakuntaan.

Hän muistuttaa, että Loimaan seurakunta myi liitoksen jälkeen Metsämaan pappilan, metsää ja suoalueen.

– Vanha seurakuntatalo rapisee silmissä, luottamus kiinteistötoimeen ei ole kunnossa ja haluamme korvamerkitä tämän rahan seurakuntatalolle.